Mødedato: 28.04.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring om strategi for børn og unge med handicap og deres familier

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har modtaget Socialforvaltningens udkast til strategi i høring

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at de i indstillingen foreslåede bemærkninger oversendes som udvalgets høringssvar.

Problemstilling

Socialudvalget besluttede på sit møde den 26. februar 2014 at sende udkast til strategi for børn og unge med handicap og deres familier i høring hos blandt andre Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Strategien vedrører primært de årligt 2.500 børn og unge med handicap og deres familier, som får hjælp via Handicapcenter København, der hører under Socialforvaltningen. Den konkrete ydelse kan fx være hjælpemidler, forebyggende foranstaltninger og aflastning eller døgnanbringelse.

Løsning

Kommunens indsats for målgruppen er igennem flere år blevet kritiseret, blandt andet af forældrene. Kritikken kulminerede i 2013, hvor Borgerrepræsentationen pålagde Socialforvaltningen at komme med forslag frem mod budgetforhandlingerne 2014 til, hvordan man kan forbedre den oplevede kvalitet i sagsbehandlingen på Handicapcenter København.

Af den indledende introduktion til udkastet til strategien fremgår det, at strategien skal være med til at skabe sammenhæng mellem det daglige arbejde i forvaltningen og de politiske prioriteringer for området. Strategien skal dermed være med til at udvikle og forbedre den socialfaglige indsats, så børn og unge med handicap og deres familier oplever øget livskvalitet og øget selvhjulpenhed.

Strategien peger på 5 overordnede fokusområder:

  1. Tidlig indsats i forhold til børn og unge med handicap og deres familier
  2. God overgang til voksenlivet for unge med handicap
  3. Udvikling og kvalificering af tilbudsviften til børn og unge med handicap og deres familier
  4. Styrkede rammer for dialog mellem Handicapcenter København og Center for Børn med Handicap
  5. Bedre myndighedsarbejde

Derudover er der defineret et tværgående fokusområde, der har betydning for alle ovenstående fokusområder. Det er: En mere vidensbaseret udvikling og praksis

Efter Socialudvalgets godkendelse af strategien skal den godkendes i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Høringssvar

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at nedenstående bemærkninger fremsendes som Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget takker for muligheden for at afgive høringssvar.

Der lægges i strategien op til en øget indsats for så tidligt som muligt at opspore og udrede børn med problemer og til et øget samarbejde og dialog med de berørte familier. Der er i 2013 etableret et forældreråd, og der er plan om regelmæssige brugerundersøgelser.

Blandt andet Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) peger på, at etniske minoriteter med handicap kan være ’dobbelt-marginaliserede’ i det danske samfund. De må både kæmpe med deres handicap – eller i det konkrete tilfælde et barns handicap - og med de sproglige, sociale og kulturelle udfordringer. Desuden benytter gruppen sjældnere kommunens tilbud, herunder fx dagtilbud, hvilket også kan gøre det vanskeligt at opnå en tidlig indsats.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler, at Socialforvaltningen er opmærksom på, om man opnår en tidligere indsats over for børn med etnisk minoritetsbaggrund, især børn af ikke-dansktalende forældre, og opnår en løbende dialog med forældrene.

I forhold til fokusområde 2 om ’God overgang til voksenlivet for unge med handicap’ er der snitflader til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Der skal sikres en tidlig overlevering af relevante oplysninger – særligt i de sager, hvor den unge må forventes at skulle have en førtidspension – således at jobcentret så hurtigt som muligt kan komme i gang med at behandle sagen, så den unge har et forsørgelsesgrundlag fra det tidspunkt, hvor den unge bliver 18 år.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler, at Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen drøfter arbejdsgangene i forbindelse med overgangen for at se, om der er behov for ændringer. Der bør desuden formuleres konkrete mål og succeskriterier.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, oversendes bemærkningerne til Socialforvaltningen.

BILAG

  1. Udkast til Strategi 2014-2017 for udvikling af indsatsen for børn og unge med handicap og deres familier
  2. Følgebrev til høringen  

Birgitte Hansen    / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med en tilføjelse til høringssvaret om, at fokus på overgangen til voksenlivet bør starte tidligere end ved 17. år.
Til top