Mødedato: 28.04.2008, kl. 17:00

Handleplaner for en reduktion af antallet af fattige i København

Se alle bilag

Handleplaner for en reduktion af antallet af fattige i København

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 28. april 2008

 

 

6.      Handleplaner for en reduktion af antallet af fattige i København     BIU 85/2008

Socialforvaltningen har i forbindelse med deres analyse af fattigdom og levevilkår i Københavns Kommune foreslået 10 handleplaner for en reduktion af antallet af fattige i kommunen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.                  at udvalget godkender høringssvar til Socialudvalget, som bl.a. henviser til de initiativer, som indgår i den aftalte beskæftigelses- og integrationsaftale for 2009, jf. bilag 2.

 

Problemstilling

Socialforvaltningen (SOF) har udarbejdet en analyse af omfanget af fattigdom i Københavns Kommune. I rapporten vurderes det, at en stor del af de fattige er kontant- og starthjælpsmodtagere og/eller indvandrere. I forbindelse med analysen har SOF fremlagt forslag til 10 handlingsplaner. Idet en stor del af målgruppen i analysen også modtager tilbud eller ydelser fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF), lægger flere af handleplanerne op til et samarbejde mellem BIF og SOF.

Socialudvalget har bedt de øvrige udvalg om input til udarbejdelsen af handleplanerne.

 

Løsning

 

Fattigdomsgrænsen

I undersøgelsen rubriceres mange af BIF's borgere under fattigdomsgrænsen - for en dels vedkommende også efter, at de ikke længere er ledige, idet mange borgere går fra kontanthjælp til job i lavlønsområder.

Størrelsen på de sociale ydelser, herunder kontant- og starthjælp, er lovgivningsmæssigt fastsat og ligger således udenfor Københavns Kommunes domæne. Der henvises i øvrigt til Borgerrepræsentationens behandling af sagen, jævnfør BR155/08.

 

Handleplaner til bekæmpelse af fattigdom

Socialforvaltningen har foreslået 10 handleplaner til bekæmpelse af fattigdom, hvoraf nogle af dem kræver samarbejde med BIF. Et sådan samarbejde vil i mange henseender være frugtbart og bringe ny viden i begge forvaltninger. Der er allerede i dag etableret et samarbejde mellem de to forvaltninger på en række områder.

Især de tre første handleplaner lægger op til et samarbejde med BIF, hvor det er BIF, der overordnet skal tage initiativer. Handleplan 1 til 3 er:

1.      En ekstraordinær skræddersyet beskæftigelses- og integrationsmæssig indsats i forhold til fattige indvandrere, og efterkommere af indvandrere.

2.      En særlig målrettet beskæftigelses- og opkvalificeringsindsats i forhold til fattige kontanthjælpsmodtagere.

3.      Opdyrke flere job til udsatte grupper.

Fælles for de tre første handleplaner er, at de alle omhandler måder, hvorpå antallet af fattige kan reduceres i Københavns Kommune. De efterfølgende handleplaner omhandler måder for, hvordan følgerne af fattigdom kan reduceres. Den 10. og sidste handleplan indebærer, at Socialforvaltningen skal undersøge, hvilken betydning overførselsindkomster har for udbredelsen af fattigdom i København, jævnfør i øvrigt bilag 1.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har allerede aftalt en række initiativer i beskæftigelsesaftalerne for 2007 og 2008 rettet mod fattigdom, marginalisering og i forhold til indvandrere. Det drejer sig blandt andet om en jobpatrulje i udsatte boligområder,  et helbredsafklarende team, der skal afklare helbredsproblemer blandt svage ledige, og en indsats for personer, der er ved at falde for 300 timers reglen.

Herudover omfattes alle af aktiveringsforpligtigelsen i den ordinære beskæftigelsesindsats. Endelig er der ansat ekstra jobkonsulenter, der skal hjælpe indvandrere med at få målrettet kontakt med virksomhederne om jobtilbud.

Senest har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget netop indgået en beskæftigelses- og integrationsaftale for 2009. Aftalen omfatter blandt andet en jobplan for at bringe indvandrere på kontanthjælp i beskæftigelse og initiativer for at gøre København til en mere sikker by. Navnlig jobplanen forventes at bidrage væsentligt til at reducere fattigdommen i Københavns Kommune ved at bringe flere i varig, ordinær beskæftigelse.

Herudover indeholder beskæftigelses- og integrationsaftalen for 2009 også en pakke af initiativer på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område, der er særligt rettet mod at bekæmpe fattigdom og marginalisering. Pakken består af følgende enkeltinitiativer:

  • Hjælp til udsatte indvandrermødre
  • Opsøgende job- og uddannelsesformidling til unge familieforsørgede
  • Flere personer med handicap i arbejde eller uddannelse
  • Unge psykisk syge i arbejde eller uddannelse

 

Det indgår i beskæftigelses- og integrationsaftalen for 2009, at finansieringen af initiativerne skal søges tilvejebragt via budgetforhandlingerne for 2009.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Under forudsætning af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse sendes høringssvaret til Socialudvalget som input til Socialforvaltningens udarbejdelse af handleplaner, som skal viderebehandles i Socialudvalget.

 

Bilag

1.      Notat om levevilkår og fattigdom i Københavns Kommune.

2.      Udkast til høringssvar til Socialudvalget.

3.      Høringsbrev fra Socialudvalget

 

 

         Morten Binder                                /Kaj Ove Christiansen

 

 



 

Til top