Mødedato: 28.02.2012, kl. 10:00
Mødested: Kolle Kolle, Frederiksborgvej 105, 3500 Værløse

Urbact netværk "Youth4Cities"

Se alle bilag
Bemyndigelse til forvaltningen, til at deltage i en ansøgning for netværket "Youth4Cities" til EU-programmet URBACT, samt en omdisponering af 0,3 mio. kr. fra Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje 2012 til forberedelse af netværket og aktiviteter i København.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen deltager i arbejdet med netværket "Youth4Cities".
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der omdisponeres 0,3 mio. kr. fra Den tværgående inklusions- og mangfoldighed 2012 til deltagelse i netværket og forberedelse af aktiviteter i København for unge.
  3. at Beskæftigelses- og Intgerationsudvalget tager til efterretning, at finansieringen af konkrete aktiviteter i København 2013 - 2015 indgår i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets drøftelser om budget 2013.

Problemstilling

Lewisham, kommune i London,  som deler 8. pladsen med København i Det interkulturelle byindeks, har taget initiativ til iværksættelse af et netværk mellem europæiske storbyer om unges involvering i lokalpolitiske processer. Lewisham er kendt for sit arbejde med inklusion og mangfoldighed, herunder inddragelse af unge i de lokale politiske strukturer, bl.a. via deres "Youth Mayor"-projekt, der giver de unge en valgt stemme i det lokalpolitiske arbejde, http://www.b-involved.org.uk. Vedlagte bilag 1 på engelsk beskriver nærmere "Youth Mayor".
 
Netværket påtænkes ansøgt medfinansieret fra EU programmet URBACT, der er EU’s erfaringsudvekslingsprogram for bæredygtig byudvikling som et tematisk netværk om unges deltagelse i demokratiske processer. 

Arbejdet forberedes i 2012 og gennemføres 2013 – 2015. Ansøgningsfasen indledes ved at mindst 5 partnere afgiver en interessetilkendegivelse til URBACT den 15. marts 2012. Hvis tilkendegivelsen godkendes, skal partnerskabet udvides til ca. 10 partnere og der skal afgives en egentlig ansøgning indenfor 6 måneder. Endelig afgørelse om bevilling / afslag vil foreligge januar 2013.   

Løsning

Netværket "Youth4Cities - Supporting young people taking the lead in social change" skal udveksle succesfulde metoder og redskaber i inklusionsindsatsen via seminarer, workshops, besøg og forsøg samt komme med anbefalinger indenfor følgende 4 temaer:

  1. Inklusion af unge i lokale politiske beslutningsprocesser, fx høringer af politikker, strategier og planer, herunder metoder og fremgangsmåder for at de unge kan skabe egne rammer og strukturer for deltagelse.
  2. Inklusion af unge i eksisterende lokale politiske strukturer, fx lokaludvalg og områdeløft/helhedsplaner, herunder hvilket metoder og fremgangsmåder der er mest succesfulde for at rekruttere og fastholde unge i arbejdet. 
  3. Styrke interkulturel forståelse mellem unge, og forståelse for betydningen heraf hos unge.
  4. Fremme unges livsmuligheder, ikke mindst i forhold til beskæftigelse.

Det er forvaltningens forventning, at deltagelse i erfaringsudvekslingen vil øge kapaciteten blandt aktørerne i København i forhold til arbejdet med opfyldelse af visionen om København som den mest inkluderende storby i Europa i 2015 ved at understøtte målet i Inklusionspolitikken om at:

  • "Flere skal opleve at høre til i København"
  • "Færre skal opleve diskrimination". 

via vejene til målene: 

  • "Københavnere med forskellig baggrund i bestyrelser, politiske organer m.v.",
  • "Bekæmpe direkte og inddirekte diskrimination i byen, også i nattelivet"
  • "Styrkelse af københavnernes kendskab til deres rettigheder som borgere".

Konkret skal aktiviteterne i København herudover også gerne understøtte den kommende ungestrategi jf. budgetaftalen 2012 (BR 06.10.11, punkt 7) og tage deres udgangspunkt i de kommende anbefalinger om borgerinddragelse fra ETI.

Organisatorisk etableres i hver by en arbejdsgruppe. Aktiviteterne forankres i København i regi af ”Bland dig i byen”. Her samarbejdes i forvejen bl.a. med den amerikanske ambasade om kapacitetsopbygning af unge, herunder unge med etnisk minoritetsbaggrund, i demokratiske deltagelsesprocesser. Deltagere i arbejdsgruppen for København vil være aktører på inklusionsområdet, herunder unge, frivillige, lokaludvalg, områdeløft/helhedsplaner, eksperter m.fl.

Andre byer der p.t. har tilkendegivet interesse for at indgå i netværket er Santa Cruz (kommune på Tenerife, Spanien), Paphos (kommune på Cypern) og Ujbuda (kommune i Budapest, Ungarn).   

Økonomi

Netværket er under etablering og de endelige udgifter for samarbejdet kendes ikke p.t. Støtten fra URBACT er maksimalt 100.000 euro (ca. 0,8 mio. kr.) i opstartfasen og 700.000 euro (ca. 5,2 mio . kr.) i projektperioden til sammen for partnerskabet, svarende til ca. 170.000 kr. per by per år. Støtten dækker typisk udgifter til erfaringsudvekslingen mellem byerne, herunder ledelse samt regnskab/revision. Hovedparten af udgifterne til konkrete aktiviteter for og med målgruppen i de deltagende byer skal hermed afholdes af hver byer selv.
 
Umiddelbart skønnes udgifterne til deltagelse i opstart i 2012 at udgøre 0,3 mio. kr. til dækning af deltagelse i udarbejdelse af ansøgning, forberedelse af aktiviteter i København, transport mv.

Udgiften foreslås finansieret via omdisponering af 0,3 mio. kr. til formålet fra Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje 2012. Såfremt indstillingen tiltrædes vil der resterer 1,341 mio kr. til disponering for resten af 2012. Oversigt for Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje vedlagt som bilag 2.

Udgifterne til aktiviteter 2013 - 2015 i København og hvilke typer af aktiviteter, fx forsøg med "Youth Mayor" i København, foreslås at indgå i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets drøftelse af budget 2013.

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes, vil forvaltningen deltage i arbejdet med forberedelsen af netværket. Spørgsmålet om finansiering af konkrete aktiviteter i København 2013 - 2015 vil indgå i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets drøftelser om budget 2013.

BILAG

  1. "Young Mayor's project". 
  2. Økonomioversigt for Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje 2012

Morten Binder     / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Der var afstemning om følgende ændringsforslag til indstillingens 2. at:
"at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der disponeres 0,3 mio. kr. til formålet, såfremt forvaltningen finder finansiering hertil."

For stemte: 7 (A, B, F, Ø)
Imod stemte: 2 (V, O)
Undlod: Ingen

Ændringsforslaget blev godkendt.

Herefter var der afstemning om hele indstillingen:

For stemte: 6 (A, B, F)
Imod stemte: 3 (Ø, V, O)
Undlod: Ingen

Indstillingen blev således godkendt med ændringen af 2. at, og indstillingens 3. at blev taget til efterretning.

Der var følgende protokolbemærkninger:

 

Socialistisk Folkeparti ønsker at Urbact netværk indgår i en samlet strategi for demokrati udvikling for unge, der kan komme med i budget 2013.

 

Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti støtter arbejdet med inklusion af unge i demokratiet, og vil gerne støtte konkrete projekter, der fremmer dette formål.

Vi er dog ikke overbevist om, at deltagelse i dette konkrete internationale netværk vil skabe resultater og være pengene værd.

Til top