Drøftelse af uddannelsesindsatsen for jobparate
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter indstillingen om uddannelsesindsatsen for jobparate, herunder en øget anvendelse af den regionale positivliste.
Problemstilling
På udvalgsmøde den 24. oktober 2016 lovede forvaltningen Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) at forelægge en indstilling på et kommende møde om øget målretning af uddannelsesindsatsen for jobparate.
Nærværende indstilling omhandler uddannelsesindsatsen for dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere.
På udvalgsmødet den 28. november 2016 bad udvalget forvaltningen overveje jobrotation og voksnes mulighed for at tage en erhvervsuddannelse. Bl.a. at beskrive, hvordan man kan give flere uuddannede voksne mulighed for at uddanne sig og få job i de fagområder, hvor der er rum for assistentjob. BIU bad forvaltningen indarbejde det i drøftelsen af uddannelsesindsatsen for jobparate.
Forvaltningen orienterede BIU den 14. juni 2017 om det materiale, som Det regionale arbejdsmarkedsråd (RAR) har udsendt med henblik på drøftelse i de politiske udvalg i regionen om anvendelse af puljen til uddannelser på den regionale positivliste.
Den 18. oktober 2017 modtog forvaltningen brev fra RAR vedr. anvendelsen af midlerne i den regionale uddannelsespulje i 2016. Forvaltningen orienterede BIU om RAR-brevet den 21. oktober 2017.
Rambøll har udarbejdet en analyse for Københavns Kommune, som belyser arbejdskraftbehovet i Region Sjælland og Region Hovedstaden (ekskl. Bornholm), udsendt til BIU den 21. august 2017. Denne viden kan hjælpe kommunen til at målrette prioriteringen af uddannelses- og aktiveringsmidler i forhold til at sikre, at ledige har adgang til de kvalifikationer og kompetencer, som virksomhederne efterspørger. Analysen udsiger følgende:
- Fremover vil der være stor efterspørgsel efter arbejdskraft i brancherne inden for service. Sammenlagt forventes antallet af stillinger inden for Handel, Hotel- og restaurationsbranchen og Finansiering og forsikring at stige med 21.600 stillinger frem imod 2020.
- Herunder er handelsbranchen den branche, der vil opleve den største absolutte stigning i antallet af stillinger. En stigning i omegnen af 7.200 nye stillinger. Handelsbranchen har en høj andel af ufaglærte ansatte: 33 pct. af de ansatte i branchen har grundskole som højst fuldført uddannelse.
- Brancherne Sociale institutioner og Offentlig administration vil opleve den største nedgang i antal stillinger frem mod 2020. Nogle områder inden for brancherne vil dog opleve en stigning i antal stillinger, fx sundhedsområdet.
Løsning
I det følgende gives en status på uddannelsesindsatsen for jobparate i Københavns Kommune, inklusive nuværende brug af ordinære uddannelsestilbud. Efterfølgende belyses, hvilke initiativer, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er i gang med, hvorefter forslag til at styrke uddannelsesindsatsen yderligere følger.
Status
- Forvaltningens forbrug af ordinær uddannelse pr. borger ligger i 2016 over gennemsnittet for landet som helhed: I Københavns Kommune bruges 2.290 kr. pr. borger til ordinær uddannelse, mens landsgennemsnittet er 2.160 kr. pr. borger. (Kilde: Danmarks Statistik og Jobindsats. Note: Opgørelsen er lavet for dagpenge-, kontanthjælps-, uddannelses- og sygedagpengemodtagere samt revalidender og selvforsørgende). København ligger også i den høje ende set i forhold til klyngen af sammenlignelige kommuner. Kun Høje-Taastrup og Rebild bruger mere pr. borger til ordinær uddannelse i klyngen.
- En analyse foretaget af Mploy, som BIU modtog den 26. april 2017, viser, at effekterne af uddannelse er lavere i København end i sammenlignelige kommuner. Mploys analyse peger på, at en del af årsagen er, at der er stor konkurrence om stillingerne i København sammenlignet med andre kommuner. Virksomhederne i kommunen beskæftiger ca. 378.000, hvoraf knap halvdelen pendler ind til kommunen. Derudover er København en stor uddannelsesby med en større tilgang af dimittender ift. klyngen hvert år siden 2008, hvilket også bidrager til konkurrencen om stillingerne.
- Puljen til uddannelser på den regionale positivliste udnyttes ikke fuldt ud, hverken i Københavns Kommune, i regionen eller på landsplan. I 2015 anvendte Københavns Kommune kun 9 pct. af det afsatte beløb. Anvendelsen er dog steget til 30 pct. i 2016. Region Hovedstaden har samlet set anvendt 54 pct. af den samlede bevilling i 2016. Det Regionale Arbejdsmarkedsråds foreløbige opgørelse af antallet af forløb i København i 1. halvår 2017 sammenlignet med 2016 tyder ikke på, at forbruget i 2017 vil blive større.
- Antallet af ufaglærte job i Københavns Kommune er omtrent det samme i 2015 som i 2005, på trods af at der på landsplan er sket et markant fald i antallet af ufaglærte job på knap 15 pct. i perioden fra 2005 til 2015, jf. BIU d. 28. november 2016. Opdelt på brancher er der i Københavns Kommune sket et tydeligt fald i antallet af ufaglærte job inden for Offentlig administration og Industri, men til gengæld stigninger inden for Hotel- og restaurationsbranchen samt forskellige former for serviceydelser.
- For så vidt angår jobrotation er der sket et fald i anvendelsen i 2015 og 2016. I 2016 blev 47 ledige i København ansat som vikarer for medarbejdere på efteruddannelse mod 192 i 2015. Der er ligeledes en nedadgående trend på landsplan fra 5.036 ledige ansat i forbindelse med jobrotation i 2015 til 1.673 i 2016. I forbindelse med budget 2018 blev der afsat 1,75 mio. kr. årligt i 2018-2019 til indsatsen for at få flere virksomheder til at benytte jobrotationsordningen.
Nuværende brug af ordinære uddannelsestilbud
Nedenstående opgørelse viser antallet af uddannelsestilbud, der er givet til jobparate borgere over 30 år, i 1. halvdel af 2017 i Københavns Kommune. Hvis opgørelsen havde bygget på forbrugte midler, ville den se anderledes ud.
I alt er der givet 1.184 ordinære uddannelsesforløb til Københavns Kommunes jobparate ledige i 1. halvår 2017.
1.078 af forløbene er givet til dagpengemodtagere, og 106 af forløbene er givet til jobparate kontanthjælpsmodtagere. De fleste forløb, der gives, er danskuddannelse (på Sprogskolen, CBSI) og AMU-forløb.
Figur 1: Antal aktiverede jobparate over 30 år, fordelt på uddannelsestilbud, 1. halvår 2017
Kilde: BIFLIS. Note: Almen voksenuddannelse (AVU) er den officielle betegnelse for fag på grundskoleniveau eller gymnasialt niveau, dvs. alle fag på alle niveauer. Altid med eksamen. Udover AVU omfatter kategorien også: HF enkeltfag (med eksamen), FVU med eller uden prøve i dansk og matematik samt gymnasiale suppleringskurser. Der er nogle registreringsmæssige udfordringer ift. danskuddannelse, der gør, at det er svært at komme med en præcis opgørelse over antal forløb.
Forvaltningen har iværksat følgende initiativer for at forbedre kvalitet og effekter af ordinær uddannelse
Med budgetaftalen 2017 blev der sat fokus på, at virksomheder oplever, at de hverken kan rekruttere faglært eller ufaglært arbejdskraft. Der blev således afsat 3 mio. kr. (indsatsmidler) i 2017 og 2018 til omskoling af ledige til brancher med mangel på arbejdskraft. Midlerne er disponeret til 130 forløb årligt, og forvaltningen forventer at nå målet. Indsatsen er en del af forvaltningens indsats for at øge anvendelsen af uddannelser på den regionale positivliste. Forvaltningen har været i dialog med relevante a-kasser, LO og de øvrige 6-byer herom.
Der er i regi af 6-by-samarbejdet iværksat en proces for at lette eventuelle barrierer ift. at registrere uddannelse i jobcentrenes fagsystemer. Det sker i regi af en arbejdsgruppe på tværs af 6-byerne og STAR. I første omgang er gruppen i gang med at afdække udfordringer i jobcentrenes fagsystemer og i STARS it-systemer, der kan skabe barrierer.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har i oktober 2017 indgået en trepartsaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse. Aftalens primære sigte er beskæftigede og arbejdsgivere, men det nævnes også, at der i forbindelse med beskæftigelsesindsatsen er behov for, at der i højere grad sker en koordinering af virksomhedernes efterspørgsel efter kompetencer, og jobcentrenes og a-kassernes uddannelsesindsatser for de ledige. Det skal blandt andet ske ved at styrke samarbejdet mellem jobcentre, virksomheder og regionale vækstfora og VEU-udbydere i forbindelse med rekrutterings- og flaskehalsudfordringer.
Samtidig er der et stort ledelsesmæssigt fokus i Jobcenter København på at øge anvendelsen af forløb på den regionale positivliste. Muligheden for at give tilbud om uddannelse indgår således i beskæftigelseskonsulenternes faglige skøn i forhold til, hvilket tilbud der er den hurtigste vej til beskæftigelse for den enkelte ledige. Der arbejdes proaktivt på at indgå samarbejder med uddannelsesinstitutioner, der tilbyder kurser på den regionale positivliste. Forvaltningen kan også oplyse, at Jobcenter København Arbejdsmarkedscentret har fået en toårig bevilling fra STAR til Projekt Uddannelsesløft (en uddannelsesambassadør).
Forslag til at styrke uddannelsesindsatsen
- Forvaltningen følger ovennævnte budget 2017-initiativ ”Omskoling af ledige til brancher med mangel på arbejdskraft” tæt, og det videreføres i 2018. På baggrund heraf kan det overvejes, om initiativet skal forlænges og eventuelt justeres i omfang. Erfaringer fra projektet implementeres løbende i driften.
- Forvaltningen arbejder med at implementere Rambølls anbefalinger i det konkrete arbejde med at vejlede de jobparate og skabe match på arbejdsmarkedet.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Afhængigt af udvalgets drøftelse kan forvaltningen arbejde videre med konkrete forslag.
Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst
Beslutning
Indstillingen blev drøftet.