Kvalitetsindikatorer i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Resumé
Denne sag giver et overblik over, hvordan Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer kvaliteten i forvaltningens service til borgere og virksomheder. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget præsenteres for et overblik over de kvalitetsindikatorer, som ligger til grund for vurderingen. Der gives endvidere en introduktion til, hvordan forvaltningen arbejder med risikobaseret ledelsestilsyn.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager overblikket over kvalitetsindikatorer, jf. bilag 1, og forvaltningens orientering om risikobaseret ledelsestilsyn til efterretning
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen får løbende informationer om, hvordan kvaliteten i forvaltningens service til borgere og virksomheder udvikler sig. Ligesom Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i forskellige sammenhænge bliver forelagt og orienteret om sager, der omhandler kvalitet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
Orienteringen om forvaltningens centrale kvalitetsindikatorer forelægges for udvalget med henblik på at give et overblik og en sammenhæng mellem de forskellige informationer om kvalitet. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget får dermed en bedre mulighed for at behandle spørgsmål om kvalitet i en større kontekst, som kan danne udgangspunkt for en drøftelse af de politiske prioriteter.
Løsning
Præsentation af overblikket over kvalitetsindikatorer
Forvaltningen har udarbejdet et overblik over centrale kvalitetsindikatorer fordelt på henholdsvis interne og eksterne kvalitetsindikatorer jf. bilag 1.
De interne kvalitetsindikatorer omfatter resultatstatus, forvaltningens risikobaserede ledelsestilsyn, tilsyn med eksterne leverandører, klagesager og politiske beslutninger.
De eksterne kvalitetsindikatorer omfatter Borgerrådgiveren, intern og ekstern revision og Beskæf-tigelsesministeriet, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Ankestyrelsen, domstole, og Folketingets Ombudsmand.
Nogle af kvalitetsindikatorerne følger op på processuelle krav, som udspringer af lovgivningen, mens andre følger op på resultaterne, og andre igen udspringer af borgernes opfattelse af sagsbehandlingen.
Baggrunden for opdelingen i interne og eksterne kvalitetsindikatorer er, at forvaltningen i højere grad selv kan regulere omfanget og intensiteten i forhold til de interne kvalitetsindikatorer afhængig af forvaltningens egne behov samt implementering og opfølgning på politiske beslutninger. Modsat har forvaltningen ingen indflydelse på omfang og hyppighed af henvendelser og undersøgelser i forhold til de eksterne kvalitetsindikatorer.
Under hver kvalitetsindikator er angivet hvilken information forvaltningen får om kvaliteten i sagsbehandlingen og borger/virksomhedsbetjeningen. Informationerne omfatter borgerens oplevelse af forvaltningens service, økonomistyring og forvaltningens overholdelse af lovgivning, herunder varetagelse af borgernes retssikkerhed mv.
Forvaltningen anvender informationerne aktivt i arbejdet med kontinuerligt at sikre en god kvalitet i sagsbehandlingen. Det betyder, at forvaltningen følger udviklingen og løbende iværksætter kvalitetsforbedrende initiativer, når det er nødvendigt. Det kan fx være udarbejdelse eller tilretning af arbejdsgange, iværksættelse af kompetenceudvikling for medarbejderne, tæt opfølgning og ledelsestilsyn.
Forvaltningen følger eksempelvis Ankestyrelsens praksis på klagesagsområdet. Her sørger forvaltningen for løbende justering af praksis på baggrund af Ankestyrelsens generelle tilbagemeldinger til forvaltningen eller ved principafgørelser. Ligesom forvaltningen justerer praksis på baggrund af resultatet af de løbende ledelsestilsyn og resultatet af den eksterne revision.
Der henvises i øvrigt til bilag 1.
Præsentation af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens risikobaserede ledelsestilsyn
Der er i Københavns Kommune truffet en generel beslutning om, at alle forvaltninger skal implementere risikobaseret ledelsestilsyn. I forlængelse heraf besluttede Økonomiudvalget i 2016 at anmode revisionen om fremover i forbindelse med årsregnskabet proaktivt at rapportere til Økonomiudvalget om, hvorvidt det ledelsestilsyn, som foretages i forvaltningerne, er betryggende.
Intern Revision har i sin beretning for 2017 vurderet Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen "grøn" - dvs. betryggende - på de målte parametre.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har implementeret en model for risikobaseret ledelsestilsyn, som er risikobaseret både i forhold til udpegning af risikoområder og i forhold til tilrettelæggelse og gennemførelse af tilsyn. Modellen består af følgende trin:
- Identifikation af risikoområder
- Kriterier for risikovurdering
- Risikovurdering og risikobillede
- Tilsynskoncept og sagsgennemgang/dataudtræk
- Resultat og opfølgning
Forvaltningen følger op på resultaterne af ledelsestilsynet på ledelsesniveau og iværksætter løbende de eventuelle nødvendige kvalitetsforbedrende initiativer.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har fortsat fokus på kvaliteten i forvaltningens service til borgere og virksomheder herunder via forvaltningens risikobaserede ledelsestilsyn.
Michael Baunsgaard Schreiber / Jeppe Bøgh Andersen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.