Mødedato: 27.08.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på bandeindsatsen

Se alle bilag

Resumé

Som opfølgning på bandekonflikten i 2017 besluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 18. december 2017 ekstraordinært at afsætte 12,6 mio. kr. i 2018 til at styrke aktiveringsindsatsen over for ledige borgere med banderelationer. Indstillingen er en orientering om status for indsatsen efter 1. halvår 2018, og det indstilles, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status på implementering af den særlige beskæftigelsesindsats over for borgere med banderelationer til efterretning.

Problemstilling

Som opfølgning på bandekonflikten besluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 18. december 2017 ekstraordinært at afsætte 12,6 mio. kr. i 2018 til at styrke aktiveringsindsatsen over for ledige borgere med banderelationer.

Udvalget godkendte følgende overordnede aktiveringsindsatser:

  1. Uddannelsesforløb med opkvalificering for unge under 30 år (brobygning med mentor)
  2. Uddannelsesforløb med vejledning og opkvalificering samt virksomhedsplacering for unge under 30 år
  3. Beskæftigelsesrettet forløb med mentor, vejledning og opkvalificering for aktivitetsparate 30 år og over
  4. Nytteindsats/lignende tilbud i privat regi for alle ydelsesmodtagere både under og over 30 år
  5. Virksomhedsrettede forløb for jobparate 30 år og over

Uddannelsesforløbene nr. 1 og 2 indgår i eksisterende rammeaftaler. Implementering af indsatserne 3-5 indebar etablering af nye aktiveringsindsatser, der har skabt den nødvendige kapacitet til at håndtere målgruppen.

Med denne indstilling præsenteres status for indsatsen efter 1. halvår 2018.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev den 23. marts og 9. maj orienteret om status på den særlige beskæftigelsesindsats, herunder at implementeringen havde taget længere tid end forventet. Det skyldes bl.a., at det var vanskeligere end forudset at identificere og indgå aftaler med relevante leverandører, som har erfaring med målgruppen, og som kan håndtere de potentielle sikkerhedsrisici, der er forbundet hermed.

Viden om målgruppens størrelse

Ved udgangen af 1. halvår er 50 ydelsesmodtagere omfattet af den særlige beskæftigelsesindsats for borgere med relation til rocker eller bandemiljøet. Forvaltningen har i samarbejde med Københavns Politi i løbet af 1. halvår 2018 identificeret yderligere 70 personer, som potentielt kunne have været relevante for indsatsen, men som grundet forskellige forhold ikke kunne omfattes. Det skyldes, at personerne havde forladt ydelsessystemet på grund af afgang til varetægt, afsoning, job, uddannelse, fraflytning fra kommunen m.v.

Forvaltningen er i løbende dialog med Københavns Politi om en kvalificering af målgruppen. Det er fortsat forvaltningens vurdering, at der løbende er ca. 130-150 ydelsesmodtagere med banderelationer.

Gruppen af borgere, der er omfattet af indsatsen er på nuværende tidspunkt mindre end antallet af borgere, som forvaltningen potentielt set mener er i målgruppen. Det skyldes bl.a., at borgerne identificeres løbende, og at forvaltningen derfor ikke efter 1. halvår kender alle ydelsesmodtagere med rocker- eller banderelation, da indsatsen stadig er i en opstartsfase.

Generelt bemærkes, at det er forbundet med usikkerhed for forvaltningen at vurdere målgruppens størrelse. Målgruppen er dynamisk, og politiets indsats kan have stor indflydelse på, hvor mange potentielle ydelsesmodtagere i målgruppen, der kan være. Fx gennemførte politiet en massiv indsats mod bandekriminalitet i efteråret og vinteren 2017/18, som har medført, at mange bandemedlemmer nu sidder i varetægt og dermed ikke modtager ydelse fra forvaltningen.

Illustration af målgruppen efter 1. halvår

Ledige borgere med banderelation kan tilhøre alle målgrupper i beskæftigelseslovgivningen. Af de 50 borgere, der stadig får ydelse, er størstedelen aktivitetsparate (38) og uddannelsesparate (7). Aldersmæssigt er fordelingen, at 27 er under 30 år, og 23 er 30 år eller over.

85 borgere har været gennemgået i Al Capone gruppen i 1. halvår 2018. Al Capone er et samarbejde mellem Københavns Politi, SKAT og Københavns Kommune (Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen), hvor udvalgte borgeres økonomiske forhold gennemgås, herunder om de uretmæssigt modtager offentlige ydelser.[1] En del af disse er bandemedlemmer og dermed i målgruppen, heraf modtager 22 pt. ydelse og indgår som følge heraf i den særlige beskæftigelsesindsats. Foruden ydelsesmodtagere, der identificeres via Al Capone samarbejdet, identificerer forvaltningen også af egen drift borgere i målgruppen for den særlige indsats, fx som følge af oplysninger fra borgeren eller hvis der er indikationer på bandetilhørsforhold.

Alle borgere, som omfattes af den særlige beskæftigelsesindsats, er blevet trusselsvurderet af Københavns Politi.

Aktiveringsindsatser

Borgere, der omfattes af den styrkede aktiveringsindsats, gives fortsat det tilbud, der vurderes hurtigst at bringe dem i uddannelse eller job efter en individuel og konkret vurdering, som lovgivningen foreskriver.

Foruden de eksisterende indsatser (indsats 1 og 2), som borgerne i målgruppen kan visiteres til, er der i 1. halvår etableret nye, målrettede indsatser hos to leverandører, der kan håndtere eventuelle sikkerhedsrisici forbundet med at aktivere borgere med banderelationer, herunder borgere fra forskellige grupperinger.

Der er i marts 2018 indgået aftale med en privat leverandør (Tiponi) om beskæftigelsesrettede forløb for aktivitetsparate borgere over 30 år (nr. 3). Forløbet indebærer, at borgerne støttes til at kunne gennemføre virksomhedsplaceringer og i at forlade det kriminelle miljø, herunder fx misbrugsbehandling og gældsrådgivning.

I maj er der indgået aftale med en anden privat leverandør (Lehmann Brun) om en nyttelignende indsats for alle målgrupper og virksomhedsrettede forløb for jobparate (nr. 4 og 5). Forløbet består i, at leverandøren hurtigt etablerer virksomhedsplaceringer, der giver borgerne konkrete erfaringer fra arbejdsmarkedet, og som samtidig bidrager til at sikre, at borgerne reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet. Der har ikke været gennemført forløb hos Lehmann Brun i 1. halvår, idet kontrakten først blev indgået i juni 2018. Det er derfor endnu for tidligt at vurdere effekten af de konkrete aktiveringsindsatser på borgerniveau.

Af tabel 1 nedenfor fremgår det, hvor mange visiteringer, der er foretaget til de primære aktiveringsindsatser for målgruppen.

Der er i aktiveringsindsatserne 2-5 mulighed for at opnå fuldtidsaktivering efter en konkret, individuel vurdering, herunder ved brug af virksomhedsplaceringer. I brobygningsforløbet (indsats nr. 1) er der mulighed for aktivering i op til 25 timer om ugen.

Borgere, der ikke er blevet visiteret til et af ovenstående forløb, er blevet visiteret til andre aktiveringsforløb. Herunder har 9 borgere været i virksomhedspraktik og 5 borgere i rådighedsafprøvende tilbud.

Det er forvaltningens vurdering, at etableringen af de nye aktiveringsindsatser (nr. 3-5) har imødekommet et behov for målrettede indsatser til målgruppen, som ligger ud over eksisterende aftaler i forvaltningen (nr. 1 og 2).

Jobcentrene vurderer, at der med de nye indsatser er et øget fokus på kontinuerligt at aktivere borgere i målgruppen, herunder på at sanktionere, hvis borgeren uberettiget udebliver eller afviser aktiveringstilbuddet.

Samarbejde med Københavns Politi

Målgruppen for indsatsen er kompleks og dynamisk, og et tæt samarbejde med politiet danner grundlaget for en effektiv indsats. Bandepakke III, som udvalget er blevet orienteret om den 21. december 2017, har styrket kommunernes mulighed for at udveksle oplysninger med politiet. De nye regler har bidraget til et styrket samarbejde mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Københavns Politi om målgruppen.

Herudover har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen en aftale med Københavns Politi om trusselsvurderinger. En trusselsvurdering kan iværksættes, hvis der fx er indikationer på, at en borger tilhører en bandegruppering, der indgår i en konflikt med andre grupperinger, eller hvis borgeren selv oplyser jobcenteret, at vedkommende er truet af banderne. I de tilfælde, hvor politiet vurderer, at der er en særlig trussel omhandlende en borger, kan jobsamtaler afholdes med pågældende på politistationen, og politiets holdning til aktiveringsstedet afklares forud for visiteringen.



[1] Al Capone gruppen gennemgår således også borgere, der ikke er rockere eller bandemedlemmer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendte på mødet den 4. juni 2018, at forvaltningen udarbejder et budgetnotat om forlængelse af den særlige beskæftigelsesindsats for borgere med banderelationer til Sikker By budgetpakken.

Den nuværende ekstraordinære bevilling til den særlige beskæftigelsesindsats for borgere med banderelationer udløber med udgangen af 2018.

Hvis der opnås finansiering til en fortsættelse af den særlige beskæftigelsesindsats, vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget efterfølgende skulle udmønte midlerne til konkrete aktiveringsindsatser samt målsætninger for bandeindsatsen.

 

Michael Baunsgaard Schreiber / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top