Status på opkvalificeringskurser for bestyrelser i københavnske moskéer
Resumé
Nedenstående indstilling indeholder en status på opkvalificeringskurserne, der er blevet afholdt for de københavnske moskéer i foråret 2018 samt den planlagte opfølgning herpå. Derudover indeholder indstillingen en orientering om forvaltningens videre kapacitetsopbygning af moskébestyrelserne gennem understøttelse af et partnerskab mellem moskéerne. Endelig indeholder indstillingen en orientering om den nationale kortlægning af moskéer i Danmark udarbejdet af Aarhus Universitet på bestilling fra Kirkeministeriet. Det fremgår af indstillingen, at forvaltningen har haft inviteret 20 københavnske moskeer til at deltage i opkvalificeringen og at 7 moskeer har taget imod tilbuddet. Næste status på indsatsen gives i forbindelse med status på VINKs handleplan 2018-2019 i april 2019.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status på arbejdet med opkvalificeringskurser for bestyrelser i københavnske moskéer til efterretning
- at Beskæftigelses – og Integrationsudvalget tager orientering om forvaltningens videre kapacitetsopbygning af moskébestyrelserne, herunder etableringen af et partnerskab mellem moskéerne til efterretning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orientering om den nationale kortlægning af moskéer i Danmark af Lene Kühle og Malik Larsen til efterretning
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen godkendte d. 23. oktober 2017, at forvaltningen indgik et samarbejde med Nordic Safe Cities (NSC) under Nordisk Ministerråd og den britiske organisation Faith Associates om opkvalificeringskurser for bestyrelser i københavnske moskéer.
I november 2017 godkendte Beskæftigelses- og Integrationsudvalget VINK’s handleplan 2018-2019. Det følger af handleplanen, at der som led i den målrettede forebyggende indsats i civilsamfundet, skal ske en kapacitetsopbygning af lokale institutioner herunder moskéer.
Den 18. december 2017 godkendte udvalget første status på opkvalificeringskurserne. Det blev i den forbindelse godkendt, at udvalget skulle orienteres om den nationale kortlægning af moskéer i Danmark, når denne blev offentliggjort.
Løsning
Ad. 1) Status på opkvalificeringskurserne
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har afholdt to opkvalificeringskurser i marts og april 2018. I alt er 20 moskéer blevet inviteret, hvoraf syv moskéer har deltaget. De syv moskéer har alle underskrevet charteret for demokratiske værdier. Ved udvælgelsen af moskéer til kurserne, har forvaltningen taget afsæt i den nationale kortlægning af moskéer og derfra udvalgt de moskéer, der har en bestyrelse, en fast imam tilknyttet og afholder ugentlig fredagsbøn.
Ud af de inviterede moskéer har fem takket nej, og otte har ikke svaret. Tre af de moskéer, der har takket nej, har givet udtryk for, at de kunne være interesserede i et samarbejde senere hen. Forvaltningen kontakter løbende disse moskéer vedrørende muligheden for, at de indgår i et fremtidigt samarbejde.
Opkvalificeringskurserne har fokuseret på udfordringer og behov i moskéerne, og hvordan de bedst håndteres. Der har bl.a. været fokus på, hvordan moskebestyrelserne kan ruste sig til et generationsskifte, hvordan bestyrelserne kan styrke samarbejdet med deres menigheder og i højere grad imødekomme deres behov og, hvordan moskéerne kan engagere de unge og involvere flere kvinder i det frivillige arbejde. Moskéerne har derudover fået indblik i kommunens organisering og hvilke udfordringer kommunen kan være med til at adressere, herunder radikaliseringsbekymringer. Evalueringerne af kurserne har været positive, og der er dannet grundlag for videre samarbejde og dialog.
Opkvalificeringskurserne blev fulgt op af tilbud om individuel sparring i forbindelse med et besøg af Faith Associates i juni. Tre moskeer tog imod dette tilbud, hvor de fik lejlighed til at sparre på det arbejde, de har igangsat på forårets kurser. Moskéerne gav udtryk for, at de fortsat er positive overfor fremadrettet kontakt og samarbejde med kommunen.
Endelig er forvaltningen i dialog med Den Amerikanske Ambassade om besøg af den amerikanske imam Talal Eid, som bl.a. har erfaring i etablering af myndighedssamarbejder mellem myndigheder og religiøse institutioner. Besøget forventes at finde sted i efteråret 2018.
Ad. 2) Orientering om videre kapacitetsopbygning af moskéerne
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil fortsætte kapacitetsopbygningen af moskéerne ved at understøtte etablering af et partnerskab mellem moskéerne i samarbejde med Nordic Safe Cities.
Moskéerne i København er opdelt på tværs af religiøse og etniske skel og har i dag et meget begrænset samarbejde. Moskéerne har i forbindelse med opkvalificeringskurserne fremhævet det positive i at mødes på tværs og drøfte fælles udfordringer og løsninger. De har på den baggrund efterspurgt, at forvaltningen understøtter en øget fremtidig kontakt moskéerne imellem ved etablering af et partnerskab.
Formålet med partnerskabet vil være at støtte moskéerne i at etablere et forum, hvor de kan samarbejde om løsninger af de udfordringer og temaer, der blev adresseret på forårets kurser og drøfte øvrige fælles problemstillinger.
Nordic Safe Cities vil understøtte udviklingen af partnerskabet, herunder den overordnede rammesætning for partnerskabet med målsætninger, aktiviteter og opfølgning. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil være ansvarlig for at sikre kontinuitet med forårets kurser og understøtte den fortsatte relation og dialog med moskéerne. Gennem partnerskabet vil moskéerne desuden have mulighed for at få sparring fra kommunen på konkrete spørgsmål om fx regler vedr. udøvelse af folkeoplysende virksomhed, leje kommunes lokaler mv. Det er forvaltningens forventning, at parternskabet vil understøtte den fortsatte organisationsudvikling af moskéerne og samtidig styrke samarbejdet mellem moskéerne og kommunen.
Ad. 3) Orientering om den nationale kortlægning af moskéer i Danmark
Ved udvælgelsen af moskéerne til opkvalificeringskurserne har forvaltningen taget udgangspunkt i den nye nationale kortlægning af moskéer i Danmark af Lene Kühle og Malik Larsen (2018). Bilag 2 opsummerer de generelle tendenser i kortlægningen af moskéer.
Der er sket en stigning i antallet af moskéer i Danmark fra cirka 115 i 2006 til cirka 170 i dag. Det svarer til en stigning på 48 procent på landsplan. Stigningen i antallet af moskéer svarer til den procentvise stigning i antallet af muslimer i Danmark siden 2006. Dette tal skønnes at være steget fra omkring 200.000 til omkring 300.000 personer, hvilket også vil sige en stigning på cirka 50 procent. Af de 170 moskéer i Danmark er de 36 moskéer i København. De 36 moskéer i København fremgår af bilag 2.
Kortlægningen beskriver en række tendenser for udviklingen i de danske moskéer, herunder at kvinder er blevet mere aktive i moskéerne, og at der er kommet generelt mere fokus på fordelene ved at blive godkendt som trossamfund. Det danske sprog fylder i dag mere i moskéerne end tidligere. Derudover er radikalisering en bekymring for de fleste moskébestyrelser.
Økonomi
Udgifterne for den videre dialog med moskéerne, herunder opfølgende arrangementer afholdes indenfor forvaltningens eksisterende ramme af projektmidler afsat til VINK i budget 2016. Udgifterne for besøget af Imam Talal Eid vil være dækket af den Amerikanske Ambassade.
Videre proces
Forvaltningen vil arbejde videre med de opfølgende arrangementer, og vil desuden fortsætte dialogen med moskéerne løbende. Forvaltningen vil fortsat forsøge at række ud til de moskéer, der i første omgang har takket nej til at deltage i opkvalificeringskurserne. Derudover vil forvaltningen løbende tage stilling til, om der er yderligere moskéer fra kortlægningen, der skal kontaktes for fremadrettet samarbejde.
Næste status på indsatsen gives i forbindelse med status på VINKs handleplan 2018-2019 i april 2019.
Michael Baunsgaard Schreiber / Jeppe Bøgh Andersen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.