Mødedato: 27.08.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på implementering af indsatser til forebyggelse af social kontrol

Se alle bilag

Resumé

Med denne indstilling forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 1-års status på de indsatser til forebyggelse af social kontrol, som blev vedtaget af udvalget i august 2017 på baggrund af anbefalinger fra Københavns ekspertgruppe til forebyggelse af social kontrol.

Den 12. december 2016 afsatte Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 4 mio. kr. i Integrationshandleplan 2017-18 til at implementere anbefalinger fra Københavns ekspertgruppe til forebyggelse af social kontrol. Midlerne er udmøntet til indsatser målrettet hhv. børn og unge (oplysning om rettigheder og handlemuligheder), forældre (dialog om børneopdragelse, trivsel og social kontrol) og fagpersoner (viden og værktøjer til at håndtere udfordringer med social kontrol blandt børn og unge). Indsatserne er så vidt muligt iværksat med inddragelse af civile aktører på området.

Af statussen i bilag 1 ses, at to ud af de seks mål er indfriet (grøn), mens de øvrige fire mål forventes indfriet (gul) inden for indsatsperioden, som løber til og med udgangen af 2018. Der er ingen af de besluttede mål, som ikke forventes at blive indfriet (rød).

Det bemærkes, at alle midler afsat til indsatsen er udmøntet, og at finansieringen af indsatsen udløber med udgangen af 2018. Såfremt udvalget ønsker at prioritere en fortsættelse af indsatserne kan dette eventuelt indgå i enten budgetforhandlingerne for budget 2019 eller den kommende Integrationshandleplan.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager 1-års status for implementering af indsatser til forebyggelse af social kontrol til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har siden 2013 haft en indsats til forebyggelse af social kontrol. For at kvalificere og styrke kommunens indsats mod social kontrol nedsatte forvaltningen i efteråret 2016 en ekspertgruppe. Ekspertgruppen afleverede i maj 2017 en rapport med en række anbefalinger til den fremadrettede indsats mod social kontrol i København. Som ramme for sine anbefalinger udarbejdede ekspertgruppen følgende definition af social kontrol:

Der er tale om social kontrol, når individet gennem pres, tvang eller vold begrænses i sin livsudfoldelse og ret til at træffe selvstændige valg angående eget liv og fremtid. Det gælder f.eks. den enkeltes selvbestemmelse over egen krop, frihed til at vælge venner, fritidsaktiviteter, religion, påklædning, uddannelse, kæreste eller ægtefælle

Med afsæt i ovenstående definition udarbejdede ekspertgruppen 12 konkrete anbefalinger, hvoraf seks af anbefalingerne blev udmøntet af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 28. august 2017 med midler afsat i Integrationshandleplan 2017-18.

Implementering af ekspertgruppens øvrige anbefalinger indgik som budgetforslag til forhandlingerne om Budget 2018, hvoraf anbefalingen om skolesocialrådgivere på de 14 mest belastede fri- og privatskoler opnåede finansiering.

Med denne indstilling forelægges udvalget 1-års status på implementeringen af de seks anbefalinger, som blev besluttet den 28. august 2017.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen besluttede at implementere følgende seks af ekspertgruppens anbefalinger:

1. Styrket indsats målrettet unge – oplyse om rettigheder og handlemuligheder i forhold til social kontrol gennem bl.a. undervisning og ung-til-ung-dialog
2. Øget samarbejde mellem kommune og friskoler – udvikle tilbud målrettet udfordringer på friskolerne
3. Inddragelse af forældre og lokalmiljø – som vigtige medspillere i arbejdet med forebyggelse af social kontrol gennem lokalt forankrede civile organisationer
4. Kompetenceudvikling af fagpersoner – klæde fagpersonale på til at identificere og handle på tegn på social kontrol bland børn og unge
5. Bedre opfølgning til unge efter ophold på krisecenter – give unge den bedste støtte til et selvstændigt liv efter ophold på krisecentre/safehouse
6. Etablering af tværsektoriel styregruppe – sikre koordinering af indsatser på tværs af kommunale forvaltninger og enheder

Af bilag 1’Status på implementering af indsatser til forebyggelse af social kontrol’ fremgår status på de besluttede resultatmål for de enkelte indsatser et år efter udmøntningen af 28. august 2017. Af statussen i bilag 1 ses, at to ud af de seks mål er indfriet (grøn), mens de øvrige fire mål forventes indfriet (gul) inden for indsatsperioden, som løber til og med udgangen af 2018. Der er ingen af de besluttede mål, som ikke forventes at blive indfriet (rød).

Indsatserne forventes samlet at nå resultatmålene om at nå ud til 2.000 børn og unge med undervisning og dialog; etablere samarbejde med 5 fri- og privatskoler; opkvalificere 500 fagpersoner med børne- og ungekontakt; samt nå 500 forældre i udsatte boligområder. Der vil i den resterende indsatsperiode være et særligt fokus på samarbejdet med friskoler samt at nå ud til målgruppen af børn i grundskolens udskolingstrin (4.-6. klasse).

Sidst i bilag 1 fremgår en oversigt over, hvilke øvrige indsatser Københavns Kommune har vedrørende forebyggelse af social kontrol og æresrelaterede konflikter.

Økonomi

Implementering af anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af social kontrol er finansieret med samlet 4 mio. kr. i Integrationshandleplan 2017-18. Det indebærer udløb af finansiering med udgangen af 2018. 

Såfremt udvalget ønsker at prioritere en fortsættelse af indsatserne kan dette eventuelt indgå i enten budgetforhandlingerne for budget 2019 eller den kommende Integrationshandleplan for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, som udvalget forventes at skulle drøfte og beslutte i 2. halvår 2018.

Videre proces

Udvalget forelægges endelig afrapportering på implementering af anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af social kontrol som del af den samlede afrapportering på Integrationshandleplan 2017-18 primo 2019.

Michael Baunsgaard Schreiber / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top