Mødedato: 26.11.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntningsindstilling beskæftigelsesindsats i Sydhavnen

Se alle bilag

 

Resumé

På baggrund af Budgetaftale 2019 skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutte, hvordan den særlige beskæftigelsesindsats i Sydhavnen skal udmøntes i 2019-2021.

De overordnede rammer for den særlige beskæftigelsesindsats i Sydhavnen er, at den enkelte borger skal have en fremskudt virksomhedsrettet indsats og en parallel rusmiddelbehandling. Socialforvaltningen varetager sidstnævnte.

Forvaltningen foreslår, at den samlede indsats bliver udmøntet med udgangspunkt i modellen for IPS-misbrug[1]. I IPS-misbrug samarbejder Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning og Socialforvaltningen om at give ledige borgere med misbrugsproblematikker en koordineret indsats rettet mod job og uddannelse.

IPS-misbrugsindsatsen startede i 2018, og de foreløbige resultater viser, at ca. 25 pct. af borgerne kommer i job og uddannelse.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udmøntningen af den særlige beskæftigelsesindsats i Sydhavnen

Problemstilling

Med Budgetaftale 2019 vedtog Borgerrepræsentationen, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle iværksætte en særlig beskæftigelsesindsats i Sydhavnen.

Med denne indstilling beskriver forvaltningen, hvordan den særlige beskæftigelsesindsats foreslås udmøntet.

Løsning

Formålet med den særlige beskæftigelsesindsats i Sydhavnen er, at flere aktivitetsparate borgere (+30 år) fra Sydhavnen[2], som også har rusmiddelproblematikker, kommer tættere på arbejdsmarkedet igennem en fremskudt og virksomhedsrettet indsats kombineret med rusmiddelbehandling.

Rammerne for den særlige beskæftigelsesindsats er udviklet i samarbejde med Socialforvaltningen og de lokale aktører: Områdefornyelsen Sydhavnen, SydhavnsCompagniet og Helhedsplanen Fællesskabet. De lokale aktører har peget på, at det er en stor udfordring, at mange borgere i Sydhavnen kun har haft en perifer tilknytning til arbejdsmarkedet, blandt andet fordi mange har massive rusmiddelproblemer, som også ses i gadelivet i området. Dette understøttes af forvaltningens egne tal som viser, at 78 pct. af kontanthjælpsmodtagerne i Sydhavnen er aktivitetsparate, dvs. har andre problemer end ledighed.

Forvaltningen forslår, at indsatsen bliver udmøntet som og integreret med den eksisterende IPS-misbrugsindsats, dog med fremskudt afholdelse af jobsamtaler og rusmiddelbehandling. Baggrunden for valget af IPS-metoden er, at IPS har en dokumenteret høj beskæftigelseseffekt. IPS-misbrugsindsatsen startede i 2018, og de foreløbige resultater viser, at ca. 25 pct. af borgerne kommer i job og uddannelse.

Med IPS metoden vil 75 borgere blive omfattet af indsatsen, fremfor de 120 borgere der fremgik af budgetnotatet. Baggrunden for det er, at IPS konsulenterne har en lavere sagsstamme på 25 borgere pr. konsulent.

Den eksisterende IPS-misbrugsindsats bliver varetaget af IPS-enheden i BIF, som samarbejder med Center for Rusmiddelbehandling København (CRK) i Socialforvaltningen.

IPS-misbrug består af følgende hovedelementer:

  • Den enkelte borger får en personlig jobkonsulent, der også fungerer som mentor.
  • Konsulenten varetager myndighedssamtalerne, og den enkelte konsulent får tilknyttet ca. 25 borgere
  • IPS-konsulenten varetager kontakten til virksomhederne. Det vil blandt andet være konsulentens opgave at besøge virksomhederne for at skaffe borgeren job eller uddannelse.

  • Borgeren skal være indstillet på at kunne komme i virksomhedsplacering allerede inden for én måned.

  • IPS-konsulenten samarbejder sideløbende tæt med en misbrugsbehandler.

Udover ovenstående vil IPS-indsatsen i Sydhavnen indeholde følgende elementer:

  • IPS-konsulenterne gennemfører jobsamtaler med borgerne lokalt i Sydhavnen
  • SOF har en rusmiddelkonsulent til stede i lokalområdet 1-2 dage om ugen, som også kan deltage i jobsamtalerne. Dermed koordineres borgerens samlede indsats. Det primære formål med rusmiddelindsatsen er at motivere borgerne til at modtage behandling og brobygge til Socialforvaltningens behandlingsenheder.

Hvem er omfattet af indsatsen?

Målgruppen for indsatsen er 75 aktivitetsparate borgere med rusmiddelproblematik bosiddende i Sydhavnen. Der bor i alt 788 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere (+30) i de to områder. 

Mål for indsatsen

Der foreslås følgende mål for indsatsen:

  • 15 pct. af borgerne (+30 år) har opnået ordinært-, deltids-, eller fleksjob eller er i uddannelse efter 1. år.
  • Efter 2. år har 25 pct. opnået ordinært-, deltids- eller fleksjob, eller er i uddannelse.

Målet for indsatsen første år er tilpasset efter, at de borgere, der visiteres til IPS-indsatsen i Sydhavnen, ikke er opstartet i rusmiddelbehandling, når de visiteres.

De skal derfor både motiveres til den intensive virksomhedsrettede indsats (IPS) samtidigt med, at de skal i gang med en misbrugsindsats.

Dette er et andet udgangspunkt, end for det eksisterende IPS-Misbrug, hvor en stor del af borgerne allerede er i et behandlingsforløb, når IPS indsatsen bliver iværksat.

Om indsatsen

I figur 1. fremgår modellen for indsatsen:

Figur 1. Indsats i Sydhavnen

Screening

Første trin er en indledende screening. Det vil være IPS-konsulenter fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt medarbejdere fra Socialforvaltningen, der samarbejder om at finde de borgere, som tilbuddet vil være relevant for, og som derefter afklarer med borgerne, om motivationen for rusmiddelindsatsen er til stede.

Ud af de 788 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere (+30) som bor i Sydhavnen[3], er 90 borgere en del af Gruppe 2 i Flere Skal Med.

Forvaltningen begynder med at screene de 90 borgere i Gruppe 2 for at vurdere, om de er i målgruppen for den særlige beskæftigelsesindsats i området.

Virksomhedsindsats

Næste trin er, at den enkelte borger bliver tilknyttet en fast IPS-konsulent. Den enkelte borger har én gennemgående IPS-konsulent, der varetager funktionerne som: Mentor, virksomhedskonsulent og sagsbehandler, som varetager myndighedssamtaler.

Indsatsen vil foregå i Sydhavnen, og myndighedssamtalerne afholdes fx i de lokalt forankrede beskæftigelsesindsatser eller centralt i området. .

IPS-konsulenterne har ansvaret for at etablere job og småjobs, gerne i lokale virksomheder. I den forbindelse kan de gøre brug af det netværk og lokalkendskab som ligger hos fx SydhavnsCompagniet og Opzoomerne. Der vil også være fokus på borgere, som skal afklares til andre ordninger (fleksjob, ressourceforløb eller førtidspension).

Rusmiddelbehandling

Parallelt med den virksomhedsrettede indsats bliver der arbejdet med at motivere borgerne til at indgå i rusmiddelbehandling. Indsatsen mod misbrug bliver varetaget af Center for Rusmiddelbehandling København, Socialforvaltningen (CRK).

De borgere, som er omfattede af indsatsen, vil blive vejledt i at opsøge og gennemføre rusmiddelbehandling. I praksis vil der være en rusmiddelkonsulent til stede i lokalområdet 1-2 dage om ugen. Rusmiddelkonsulenten vil kunne sidde sammen med IPS-konsulenterne, og det vil være muligt at afholde fælles samtaler med borgerne.

I forlængelse af IPS-indsatsen og rusmiddelbehandlingen kan borgerne få efterbehandling i form af opfølgende og tilbagefaldsforebyggende samtaler. Disse samtaler bliver varetaget lokalt af en medarbejder fra CRK. 

Tidsplan for opstart af indsatsen

Indsatsen igangsættes primo januar 2019 med en screening af borgerne. Indsatsen bliver igangsat successivt og i takt med, at borgerne bliver inkluderet. Det er forventningen, at alle 75 borgere vil være omfattet af indsatsen fra 3. kvartal 2019.

Såfremt det ikke er muligt at inkludere 75 borgere, som ud over at være aktivitetsparate har en misbrugsproblematik, vil der blive inkluderet borgere med andre sociale problemer.

Økonomi

Med budgetaftalen er der samlet set afsat 1,9 mio. kr. i 2019 og 2,4 mio. kr. i 2020-2021. Den nærmere fordeling fremgår af tabel 1.

Tabel 1 – Oversigt over udgifter til service

Aktiviteter i forslaget

(1.000 kr. – 2019 p/l)

Styrings-område

2019

2020

 

2021

 

I alt

Fremskudt beskæftigelsesindsats/

3 virksomhedskonsulenter

(Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen)

Service

1.200

1.700

1.700

4.600

Misbrugsbehandling (Socialforvaltningen)

Service

600

600

600

1.800

Husleje (Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen)

Service

100

100

100

300

Udgifter i alt

1.900

2.400

2.400

6.700

Derudover ønsker Områdefornyelsen i Sydhavnen at medfinansiere indsatsen med 0,5 mio. kr. i 2019. Midlerne fra Områdefornyelsen indgår til finansiering af de tre IPS-konsulenter i 2019.

Videre proces

I henhold til beslutning på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde d. 22. oktober 2018 vil resultaterne for den fremskudte indsats i Sydhavnen halvårligt blive offentliggjort på BIU-portalen sammen med resultaterne af de øvrige fremskudte beskæftigelsesindsatser i Tingbjerg og Urbanplanen.

 

Tanja Franck/Michael Baunsgaard Scheiber



 

[1] IPS-modellen (Individual Placement and Support = Individuel Placering og Støtte). Med budget 2018 besluttede aftalepartierne at iværksætte en tværgående businesscase ”IPS-misbrug”. IPS-misbrug løber frem til 2021.

[2] Derudover indgår der borgere i indsatsen, som er bosiddende i Bavnehøj.

[3] Opgørelsen er fra maj 2018

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning

Til top