Høring om Københavns Kommunes indkøbspolitik 2023-2026
Resumé
Udkast til Københavns Kommunes indkøbspolitik 2023-2026 er blevet behandlet i Økonomiudvalget og sendes nu i høring i fagudvalgene. Nærværende indstilling er et udkast til høringssvar, som ønskes godkendt af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender denne indstilling som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget vedrørende udkast til Københavns Kommunes indkøbspolitik 2023-2026
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtager hvert fjerde år en ny indkøbspolitik, som skal danne rammen for de politiske målsætninger, der er på indkøbsområdet.
Udkast til Københavns Kommunes indkøbspolitik 2023-2026 blev behandlet i Økonomiudvalget d. 14. juni 2022. Økonomiudvalget besluttede at sende politikken i høring i fagudvalgene uden yderligere bemærkninger.
Løsning
Udkastet til indkøbspolitikken er opdelt i fem indkøbsværdier, der fastsætter fælles rammer og retningslinjer for indkøb af varer og tjenesteydelser i Københavns Kommune. Indkøbspolitikken skal understøtte de strategiske indsatser på indkøbsområdet, for bl.a. at fremme miljømæssig bæredygtighed og social ansvarlighed.
Indkøbsværdierne er:
- En professionel og effektiv indkøbsorganisation med brugerperspektivet for øje
- Reduktion af CO2-aftryk gennem indkøb
- Ansvarlige arbejdsvilkår hos alle leverandører
- Miljømæssig bæredygtighed via efterspørgsel på miljøvenlige produkter
- Partnerskaber og innovation indenfor udvikling af bæredygtige løsninger
Forslag til høringssvar
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan overordnet set tilslutte sig indkøbspolitikken, som den foreligger.
Forvaltningen bakker således op om, at Københavns Kommune arbejder strategisk med indkøbsområdet for at indfri ambitioner på forskellige områder som effektivitet, miljø, CSR og innovation.
Nedenfor er oplistet forvaltningens bemærkninger til indsatserne under indkøbspolitikkens fem værdier. Bemærkningerne skal ses i lyset af forvaltningens indkøbsmønster, som primært består af tjenesteydelser såsom lægeerklæringer og uddannelses- og beskæftigelsestilbud. Sådanne indkøb påvirkes ikke nævneværdigt af indkøbspolitikken. Derfor koncentrerer bemærkningerne sig i mindre grad om indsatsernes indflydelse på forvaltningens konkrete indkøb og i højere grad om indsatsernes betydning for forvaltningens virke generelt.
- En professionel og effektiv indkøbsorganisation med brugerperspektivet for øje
Forvaltningen bakker særligt op om indkøbspolitikkens fokus på brugere af indkøbssystemet, herunder medarbejdere, som til dagligt bestiller varer og tjenesteydelser i indkøbssystemet Kvantum.
Forvaltningen har igennem de seneste to år iværksat forskellige tiltag i forhold til at formidle, vejlede og hjælpe de decentrale indkøbere med at anvende Kvantum i overensstemmelse med retningslinjerne. Medarbejderne oplever dog fortsat, at det kræver uforholdsmæssigt store administrative ressourcer at løfte denne opgave.
Det er således forvaltningens håb, at indkøbspolitikkens fremadrettede fokus på effektivitet og brugerperspektiv vil føre til konkrete løsninger på de administrative udfordringer.
- Reduktion af CO2-aftryk gennem indkøb
Forvaltningen har ingen særskilte bemærkninger til dette indsatsområde, der vurderes kun at have betydning for en mindre andel af forvaltningens indkøb.
- Ansvarlige arbejdsvilkår hos alle leverandører
Forvaltningen bifalder især kravet til leverandører om ansættelse af mennesker med handicap. Der har hidtil været stillet krav til leverandører om uddannelse af lærlinge og/eller beskæftigelse af ledige. Med tilføjelsen af det nye krav kan kommunens samlede indkøb i højere grad bidrage positivt til beskæftigelsesområdet.
- Miljømæssig bæredygtighed via efterspørgsel på miljøvenlige produkter
Forvaltningen har ingen særskilte bemærkninger til dette indsatsområde, der vurderes kun at have betydning for en mindre andel af forvaltningens indkøb.
- Partnerskaber og innovation indenfor udvikling af bæredygtige løsninger Forvaltningen bakker særligt op om indsatsområdet i forhold til at få flere små og mellemstore virksomheder (SMV’er) til at byde ind på kommunens opgaver, f.eks. ved at dele udbud op i mindre dele.
Der er set flere eksempler på, at store virksomheder har vundet udbud af tværgående tjenesteydelser i kommunen med den konsekvens, at tidligere aftaler med SMV’er i forvaltningen har måttet opsiges. Ved store fælleskommunale aftaler er det som udgangspunkt vanskeligt at tilgodese SMV’erne pga. store krav til f.eks. bredde i og volumen af ydelser og produkter, geografisk dækningsområde, egenkapital, ensartede strukturer ift. fakturering mm.
Forvaltningen har imidlertid en interesse i at fremme forhold for og fastholde et godt samarbejde med virksomheder af alle størrelser. Derfor imødeser forvaltningen med glæde initiativer, der kan fremme SMV’ernes muligheder for at byde ind på de fælleskommunale aftaler.
Politisk handlerum
Udvalget kan komme med andre kommentarer til udkastet til indkøbspolitikken, end dem forvaltningen foreslår i nærværende forslag til høringssvar.
Økonomi
Indstillingen har ikke nogen økonomiske konsekvenser.
Strategiske indsatser og tiltag i løbet af indkøbspolitikkens levetid kan have økonomiske konsekvenser for forvaltningen. Det fremgår af indstillingen til Økonomiudvalget, at eventuelle merudgifter som følge af indkøbspolitikken skal finansieres inden for fagudvalgenes rammer.
Videre proces
Økonomiudvalget vil behandle indkøbspolitikken og de indkomne høringssvar den 22. november 2022 med henblik på, at Borgerrepræsentationen kan behandle indkøbspolitikken i løbet af december måned 2022.
Henrik Lund / Dorthe Vang Kristensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.