Mødedato: 26.09.2022, kl. 16:00
Mødested: Jobcenter København Lærkevej

Andet udkast til handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser

Se alle bilag

Resumé

Borgerrepræsentationen (BR) har besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) forelægges en sag til godkendelse af andet udkast til handleplanen. Udkastet er opdateret  efter forelæggelse i BIU den 20. juni 2022 samt i Børne- og Ungeudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Økonomiudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget. Udkastet er opdateret med bemærkninger fra udvalgene samt med relevante eksisterende indsatser og indsatser, som der er bevilliget midler til i Budget 2023. Sagen indeholder endvidere indstilling om gennemførsel af indsats til forebyggelse af ubevidst diskrimination på københavnske arbejdspladser i 2023 samt indstilling om anvendelse af et mindreforbrug på diskriminationsindsatsen i 2022. 

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender andet udkast til handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen gennemfører en tilbudsindhentning mhp. udvælgelse af leverandør som kan udvikle og videreføre en indsats til forebyggelse af ubevidst diskrimination på københavnske arbejdspladser
  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender et af to forslag,

3a. at et mindreforbrug på diskriminationsindsatsen i 2022 på samlet 465.000 kr. kan anvendes til at udvikle et oplysnings/undervisningsmateriale i samarbejde med Ungeråd KBH om retten til ligebehandling og forebyggelse af diskrimination i grundskolen

3b.at et mindreforbrug på diskriminationsindsatsen i 2022 på samlet 465.000 kr. tilbagebetales til kassen.

Problemstilling

BR vedtog den 16. december 2021 et medlemsforslag, som pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) i samarbejde med andre relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser. Den 28. februar godkendte BIU rammer og tidsplan for udarbejdelse af handleplanen. På den baggrund blev der etableret en referencegruppe bestående af relevante forvaltninger (Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen) samt en følgegruppe med professionelle aktører og NGO’er. Herudover er der afholdt et åbent borgermøde. Den 20. juni 2022 blev første udkast til handleplanen forelagt BIU, som godkendte forvaltningens forslag til indsatser på udvalgets område, samt fremsatte bemærkninger om, at sundhedsområdet, antisemitisme herunder den nationale handleplan på området samt diskriminationsforhold i relation til homoseksuelle skal indgå i handleplanen.

Løsning

Ad 1) Andet udkast til handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser

I det følgende forelægges et opdateret udkast til Københavns Kommunes handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser. Det bemærkes, at forvaltningen ved fredagsmail af den 24. juni 2022 har fremsendt en opdateret version af handleplanen med indarbejdede ændringsmarkeringer (gul tekst), som opfølgning på forelæggelse for BIU den 20. juni 2022. Efter behandling i fagudvalg og som konsekvens af Budget 2023 er der endvidere foretaget ændringsmarkeringer angivet med track changes  (se bilag 2).

Det bemærkes endvidere, at det opdaterede udkast til handleplanen  samlet indeholder 8 indsatser om forebyggelse af racisme, diskrimination og hadforbrydelser. Heraf er 4 indsatser på BIU’s område, mens 3 indsatser er på ØU’s område og 1 indsats er på KFU’s område.  

Indsatserne i handleplanen er dels:

  • nye indsatser, som har krævet særskilt finansiering, og som er blevet prioriteret ved Budget 2023
  • nye indsatser, som ikke har krævet særskilt finansiering
  • eksisterende indsatser, som er relevante i forhold til handleplanens formål.  

Herudover indeholder handleplanen 11 yderligere indsatser, som kan gennemføres, såfremt der på et senere tidspunkt opnås finansiering.

Det bemærkes, at ingen af de fem prioriterede indsatser under BIU’s ressort som udvalget den 20. juni godkendte til at indgå i handleplanener prioriteret ved Budget 2023. De fem indsatser er som følger:

  1. Udvikling og videreførelse af indsats til forebyggelse af ubevidst diskrimination i københavnske virksomheder (nr. 3 i bruttokatalog)
  2. Etablering af aktivitetspulje til støtte af civilsamfundsaktiviteter modracisme, diskrimination og hadforbrydelser(nr. 21 i bruttokatalog)
  3. Kampagne om forebyggelse af racisme, diskrimination og hadforbrydelser (nr. 19 i bruttokatalog)
  4. Faste møder i følgegruppen(nr. 22 i bruttokatalog)
  5. Tilbagevendende medborgerskabsundersøgelse (nr. 24 i bruttokatalog)

Udover ovenstående fem indsatser godkendte udvalget følgende to forslag, som primært vedrører øvrige fagområder, men hvor der er overlap til BIU’s ressort: 

  1. Tilbud om opkvalificering af ansatte i nattelivet og offentlig transport m.fl. (nr. 15 i bruttokatalog).
  2. Samarbejde med Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) om en hjemmeside til registrering af diskrimination i nattelivet (”Fair City”) (nr. 17 i bruttokatalog).

Disse to indsatser blev ikke prioriteret ved Budget 2023, om end der blev vedtaget en indsats om Relancering af Charter for et fair natteliv (Oslo-model mod diskrimination) og understøttelse af Københavns Nattelivsudvalgs opgaver” som – afhængig af den konkrete implementering – evt. kan indeholde elementer af ovenstående to forslag.

Under punkt 2 i denne indstilling foreslår forvaltningen, at der gennemføres en tilbudsindhentning mhp. udvælgelse af en leverandør, som kan udvikle og videreføre en indsats til forebyggelse af ubevidst diskrimination på københavnske arbejdspladser (forslag 1 ovenfor). Såfremt indstillingen godkendes, vil det fremgå af handleplanen at indsatsen gennemføres i 2023. De yderligere indsatser, som BIU godkendte den 20. juni, men som ikke er finansierede kan gennemføres, såfremt der på et senere tidspunkt opnås finansiering.  

Forvaltningen kan endvidere oplyse, at de respektive fagudvalg har givet følgende bemærkninger til første udkast af handleplanen:

Børne- og Ungeudvalget (BUU): Udvalget godkendte på et møde den 10. august 2022 første udkast til handleplanen med en bemærkning om, at ”forventningsfattigdom” tilføjes, som en del af den ubevidste bias, som lærere kan instrueres i at undgå jf. forslaget  Håndtering af diskrimination og ubevidste bias blandt lærere på københavnske grundskoler” (side 13 i handleplanen). Børne- og Ungdomsforvaltningen har på baggrund af udvalgets bemærkning fremsendt enkelte ændringer til handleplanens afsnit om ”uddannelsesområdet”.

BUU godkendte endvidere, at tre forslag under fokusområdet uddannelsekunne indgå i handleplanen. Indsatserne omhandler kompetenceløft og værktøjskasser til lærere, undervisningsforløb og Åben Skole til udskolingselever samt støtte til skolers udvikling af handleplaner. Indsatserne blev ikke prioriteret med Budget 2023, men kan gennemføres, såfremt der på et senere tidspunkt opnås finansiering.  

Teknik- og Miljøudvalget (TMU): Udvalget godkendte på et møde den 22. august 2022 første udkast til handleplanen uden bemærkninger.

TMU godkendte endvidere, at et forslag under fokusområdet ”boligmarkedet” kunne indgå i handleplanen. Indsatsen har til formål at oplyse københavnske boligudlejere om diskriminationsproblematikker på boligområdet, herunder om forbud mod diskrimination på baggrund af etnicitet ved udlejning af boliger. Indsatsen blev ikke prioriteret med Budget 2023, men kan gennemføres, såfremt der på et senere tidspunkt opnås finansiering.

Hertil kommer, at TMU godkendte at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med yderligere to indsatser, som på et senere tidspunkt evt. kan tilføjes til handleplanen. De to indsatser omhandler hhv. 1)Etablering af et pilotprojekt med deltagelse af private udlejere, for herigennem at komme diskriminationen til livs” samt 2)Bidrag til etablering af pilotprojekt mod mulig etnisk profilering i udsatte byområder med deltagelse af Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen, almene boligorganisationer samt Københavns Politi”. 

Kultur- og Fritidsudvalget (KFU): Udvalget godkendte på et møde den 26. august første udkast til handleplanen. KFU godkendte endvidere, at et forslag under fokusområdet ”foreningslivet” og tre forslag under fokusområdet ”det offentlige rum” kunne indgå i handleplanen. Indsatserne omhandler en model med indgåelse af partnerskaber med udvalgte foreninger, der arbejder med forebyggelse af diskrimination, racisme og hadforbrydelser samt tre indsatser målrettet nattelivet. Der blev fremsat følgende protokolbemærkning (B, Ø & F): ”Vi godkender første udkast til handleplanen og ser positivt på de mange gode intentioner. Vi ser dog det første udkast, som et skelet med gode hensigter, som senere skal erstattes af konkrete tiltag og konkret handling, således at intentionerne ikke står alene og uden videre resultater, og ender som endnu en handleplan, der ligger i skufferne”. I forbindelse med Budget23 blev der afsat 1 mio. kr. i 2023 til ”Relancering af Charter for et fair natteliv (Oslo-model mod diskrimination) og understøttelse af Københavns Nattelivsudvalgs opgaver. Initiativet fremgår af handleplanen side 11. De yderligere tre indsatser blev ikke prioriteret med Budget 2023, men kan gennemføres, såfremt der på et senere tidspunkt opnås finansiering.

Økonomiudvalget (ØU): Udvalget godkendte på et møde den 30. august første udkast til handleplanen. ØU godkendte endvidere, at fire forslag under fokusområdet ”arbejdsmarkedet” kunne indgå i handleplanen. Indsatserne omhandler oplysningsmateriale til ledere og ansættelsesudvalg, tilføjelse af spørgsmål om oplevet racisme og diskrimination i KK’s trivselsundersøgelse 2023 samt gennemgang af lokale retningslinjer vedr. krænkende adfærd i forvaltningerne med henblik på at sikre håndtering af racisme og diskrimination på kommunens arbejdspladser og et digitalt oplysnings- og uddannelsesmateriale målrettet medarbejdere i KK. De tre førstnævnte indsatser er finansieret og iværksættes inden for ØKF’s eksisterende ramme, mens realisering af forslaget om et digitalt oplysnings- og uddannelsesmateriale målrettet medarbejdere i KKikke blev prioriteret med Budget 2023, men kan gennemføres, såfremt der på et senere tidspunkt opnås finansiering. ØU fremsatte følgende protokolbemærkning: ”Vi godkender første udkast til handleplanen og ser positivt på de mange gode intentioner. Vi ser dog det første udkast, som et skelet med gode hensigter, som senere skal erstattes af konkrete tiltag og konkret handling, således at intentionerne ikke står alene og uden videre resultater, og ender som endnu en handleplan, der ligger i skufferne”.

Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) [Det bemærkes, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er inddraget i referencegruppen efter anmodning fra BIU på mødet den 20. juni 2022. Udvalget godkendte på et møde den 22. september 2022 første udkast til handleplanen ...]

Det bemærkes, at BIF generelt vil bidrage med at overlevere erfaringer fra tidligere initiativer mv. til referencegruppen til brug for udvikling og implementering af initiativer under handleplanen.

Ad 2: Tilbudsindhentning mhp. udvælgelse af leverandør som kan udvikle og gennemføre en indsats til forebyggelse af ubevidst diskrimination på københavnske arbejdspladser

BIU godkendte den 20. juni 2022, at en indsats om forebyggelse af ubevidst diskrimination på københavnske arbejdspladser prioriteres som et signaturprojekt” i handleplanen.

Der er afsat 0,8 mio. kr. til den nuværende indsats, som gennemføres af Foreningen Lige Adgang og Als Research. Indsatsen udløber med udgangen af 2022.

Forvaltningen foreslår at gennemføre en åben tilbudsindhentning og udvælge en leverandør, som kan udvikle og gennemføre en indsats til forebyggelse af ubevidst diskrimination på københavnske arbejdspladser for 0,8 mio. kr. i 2023. Forvaltningen orienterer efterfølgende BIU om valget af leverandør.

Ad 3: Prioritering af ubrugte midler i 2022

Det bemærkes, at der i 2022 er udsigt til et mindreforbrug465.000 kr. på diskriminationsindsatsen, der udmønter en fast årlig bevilling på 0,6 mio. kr., som BR har øremærket til området. Mindreforbruget er opstået fordi den nuværende indsats ”En by af talenter” pga. Covid-19 først blev igangsat sent i 2020. Af budgettekniske årsager optræder mindreforbruget først i regnskabet for 2022.

Det indstilles, at mindreforbruget  anvendes til at udvikle et oplysnings/undervisningsmateriale i samarbejde med Ungeråd KBH om retten til ligebehandling og forebyggelse af diskrimination i grundskolen. Ungeråd KBH har deltaget i følgegruppen for handleplanen og har ”en folkeskole uden diskrimination” som mærkesag. Materialet kan udvikles af en ekstern leverandør i samarbejde mellem Ungeråd KBH og forvaltningen.

Det vurderes, at materialet kan udvikles og distribueres inden for rammen af mindreforbruget på 465.000 kr. Såfremt BIU beslutter, a mindreforbruget kan anvendes hertil, vil forvaltningen gå i dialog med Ungeråd KBH og indhente tilbud fra en ekstern leverandør vedr. udvikling af materialet. Endelig vil initiativet blive tilføjet til handleplanen som et forslag, der gennemføres i 2023, idet materialet udvikles i 2022, og forventes distribueret i 2023.   

Såfremt mindreforbruget ikke realiseres i 2022, vil det blive tilbagebetalt og indgå i kommunens samlede økonomi.

Politisk handlerum

Udvalgsmedlemmer kan komme med kommentarer til handleplanen. Udvalgsmedlemmer kan også, inden for rammen af handleplanen mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser, foreslå en anden prioritering af de 0,8 mio. kr., som forvaltningen foreslår allokeret til en indsats til forebyggelse af ubevidst diskrimination på københavnske arbejdspladser i 2023. Endelig kan udvalgsmedlemmer foreslå en anden prioritering af det potentielle mindreforbrug på 465.000 kr. herunder at mindreforbruget i stedet bliver tilbagebetalt og indgår i kommunens samlede økonomi. 

Det bemærkes endvidere, at handleplanen mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser er en dynamisk handleplan, der løber i fire år fra 2023-2026, og at der løbende kan tilføjes indsatser i forbindelse med kommende overførsels- og budgetforhandlinger.

Økonomi

I forhold til den økonomiske ramme for handleplanen bemærker forvaltningen, at der indgår indsatser til et samlet beløb på 4,05 mio. kr. i 2023. På BIU’s område indgår indsatser for samlet 3,05 mio. kr. i 2023. Heraf er 0,7 mio. kr. afsat med Budget 2023, mens 2,35 mio. kr. omfatter eksisterende indsatser.

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.

Videre proces

Handleplanen forelægges for ØU (25. oktober 2022) og BR (3. november 2022). Efter forelæggelse for BR gennemføres en offentlig høring (seks uger), hvorefter et endeligt udkast til handleplanen forventes forelagt for referencegruppens fagudvalg, BIU og BR til endelig godkendelse i første kvartal af 2023.  

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt og 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev udskudt til skriftlig votering, hvor udvalgsmedlemmerne har mulighed for at indmelde mulige forslag til håndtering af mindreforbruget på diskriminationsindsatsen i 2022.

Til top