Mødedato: 26.09.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Medlemsforslag om forebyggelse af ledighed

Indstilling

Det foreslås, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen:

  1. at undersøge omfanget af og udviklingen i tab af ufaglærte jobs som følge af udflytninger eller nedlæggelse af arbejdspladser i København de seneste ti år
  2. at undersøge hvilken evidens, der findes for effekten af tiltag, der skal forebygge ledighed og eventuel lovhjemmel for disse. Det kunne eksempelvis være uddannelse, hvor man tager dele af en faglært uddannelse for at overtage arbejde der efterspørges. 
  3. at redegøre for, hvilke initiativer, der er taget i København for at forebygge ledighed, herunder blandt ufaglærte, der risikerer at miste deres arbejde på grund af udflytning eller nedlæggelse af deres arbejdspladser. 

(Stillet af Socialdemokraterne)

Motivering

I København oplever vi, at ledigheden falder. Det er positivt.

Men samtidig forventes mange ufaglærte stillinger at blive nedlagt på grund af udflytning af arbejdspladser og et stigende professionaliseret arbejdsmarked. 

Dermed er der risiko for, at ufaglærte københavnere at komme til at stå uden job og uden udsigt til, at det uden videre kan lade sig gøre at finde et nyt. 

Socialdemokraterne vil ikke være med til at lade de mennesker i stikken. Derfor ønsker vi, at omfanget af udfordringen bliver afdækket, herunder om Københavns Kommune gør nok for at forebygge ledighed i dag - især ledighed blandt ufaglærte, der er særlig sårbare, hvis deres arbejde flyttes ud eller nedlægges.

Forslagsstillerne har overvejet som et muligt initiativ, at der kan nedsættes en indsatsgruppe, der skal rådgive de københavnske virksomheder om muligheder for at efteruddanne deres ansatte.

Desuden vil en sådan indsatsgruppen for eksempel kunne tage kontakt til virksomheder, hvor mange ufaglærte stillinger er i risiko for at blive nedlagt og i samarbejde med virksomhed og medarbejdere udarbejde en job-til-job plan for de ansatte, der går en usikker fremtid i møde.

 

Beslutning

Enhedslisten og Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag:

”2. at ændres til: ”at undersøge hvilken evidens og gode erfaringer/best practices, der findes for effekten af tiltag, der skal forebygge ledighed og eventuel lovhjemmel for disse. Det kunne eksempelvis være uddannelse, hvor man tager dele af en faglært uddannelse for at overtage arbejde der efterspørges.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Indstillingen blev derefter godkendt i sin helhed uden afstemning.

Til top