STAR´s rådighedstilsyn 4. kvartal 2015
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings undersøgelse af Københavns Kommunes rådighedsadministration tages til efterretning, jf. bilag 1.
Problemstilling
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) fører i henhold til Lov om aktiv socialpolitik(aktivloven) § 13 d tilsyn med kommunernes vurdering af en persons rådighed, når den pågældende har ansøgt eller modtager kontanthjælp alene på grund af ledighed (jobparate). I henhold til aktivlovens § 13 d, stk. 5 skal kommunalbestyrelsen behandle resultatet af tilsynet på et møde.
STAR har den 18. maj 2016 foretaget en stikprøvebaseret undersøgelse af Københavns Kommunes rådighedsadministration. Tilsynet omfatter kommunens afgørelser om rådighed, konsekvenser og sanktioner efter aktivlovens §§ 13 – 13 c (rådighedskrav) og §§ 35 – 41 (sanktionsregler).
Ankestyrelsen foretager i perioden 2014-2016 en årlig undersøgelse af kommunernes praksis på sanktionsområdet. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandlede den 29. august 2016 Ankestyrelsens anden praksisundersøgelse (2016-0263818). Ankestyrelsens praksisundersøgelse og STAR´s undersøgelse er ikke helt sammenlignelige, jf. oversigten nedenfor.
|
Målgruppe |
Overholdelse af sanktionsreglerne i Lov om en aktiv socialpolitik |
Ankestyrelsens praksisundersøgelse nr. 2/3 |
Jobparate og aktivitetsparate uddannelses- og kontanthjælpsmodtagere |
Aktivlovens § 35, § 37, § 39, stk. 1, nr. 7 og 8, § 40a |
STAR´s rådighedstilsyn |
Jobparate kontanthjælpsmodtagere |
Aktivlovens §§ 35-41 |
Løsning
STAR har gennemgået 25 sager med jobparate kontanthjælpsmodtagere, som fik en sanktion i 4. kvartal 2015. 5 sager var ikke relevante, og der indgik derfor 20 sager med i alt 21 negative hændelser i undersøgelsen. En negativ hændelse er fx borgers manglende registrering i joblog, borgers udeblivelse fra et tilbud eller borgers manglende overholdelse af konkrete aftaler om jobsøgning.
STAR har ved sagsgennemgangen undersøgt, om der i 4. kvartal 2015 er forekommet flere negative hændelser hos borgeren, om jobcentret har foretaget korrekt rådighedsvurdering, og om der er foretaget korrekt sanktionering.
Resultatet af tilsynet viser, at kommunen har foretaget korrekt rådighedsvurdering og sanktionering i 20 af de 21 hændelser, svarende til 95%.
I 1 tilfælde har kommunen ikke overholdt fristen for effektuering af sanktionen. En sanktion skal ske indenfor 3 hele kalendermåneder efter den negative hændelse. Der kan endvidere kun ske en punktsanktion pr. kalendermåned.
I den konkrete sag skulle der ske 3 punktsanktioner for borgers manglende registrering af jobsøgning i 3 sammenhængende uger i oktober måned. Da kommunen først traf afgørelse i december måned, var det alene muligt at nå effektuering af 2 punktsanktioner af borger indenfor fristen. Kommunen har genoprettet den konkrete sag.
STAR vurderer på baggrund af undersøgelsen, at "Københavns Kommune generelt har velfungerende procedurer til at opfange, registrere og sanktionere tilfælde med manglende overholdelse af rådighedspligten. Sanktionerne bliver endvidere effektueret kort tid efter hændelsen."
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager denne indstilling til efterretning, vil resultatet af undersøgelsen blive forelagt Borgerrepræsentationen den 13. oktober 2016 til efterretning, jf. aktivlovens § 13 d, stk. 5.
Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber