Høring om undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune
Høring om undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 26. april 2007
7. Høring om undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune
BIU 79/2007
Socialforvaltningen har sendt et design for en undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune til høring i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, jf. Socialudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2007.
Beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte høringssvar til Socialforvaltningen Beskæftigelses- og
Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2007 Indstillingen blev godkendt med en enkelt rettelse i udkastet til høringsbrev. Peter Schlüter (C) havde følgende protokolbemærkning: "C anser det for problematisk, at målgruppen ikke er nærmere præciseret, f.eks. at unge under uddannelse og på SU vil figurere i undersøgelsen, smat andre udenfor arbejdsmarkedet". |
Problemstilling
Socialudvalget har bedt Socialforvaltningen om at udarbejde et design til en undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune og heri indarbejde et forslag om definition af fattigdom. Socialudvalget har samtidig besluttet at sende forslaget til høring i Beskæftigelses- og Inte grationsudvalget, jf. bilag 1 med tilhørende bilag (a-c).
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har gennemgået det af Socialforvaltningen udarbejdede forslag til design til og en tidsramme for en undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune. Undersøgelsen består af fire dele:
Del 1-3, der er analyser af, hvorledes kan fattigdom defineres, gennemgang af aktuel viden om årsager til fattigdom, viden om aktuel fattigdom i Københavns Kommune, og en analyse af den faktiske fattigdom med en opgørelse af antallet, jf. definition under del 1.
Analyserne uddybes i designbeskrivelsen i bilag 1c.
Del 4 er Socialforvaltningens forslag til det videre arbejde – herunder forslag til handleplaner. På baggrund af analyser og forslag til handleplan vil socialforvaltningen fremsætte forslag for det videre arbejde ved en indstilling til Socialudvalget senest i februar 2008.
I høringssvaret meddeles det, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil kunne deltage i den skitserede følgegruppe, der har til formål at kommentere analyserne. Endvidere peges der i høringsvaret på, at der er en række forhold, der gør, at arbejdet med mulige bud på en definition af en fattigdomsgrænse kan være problematisk og erfaringsmæssigt fører til metodemæssige diskussioner.
Det tages i høringssvaret til efterretning, at Socialforvaltningen analyserer området nærmere, ligesom Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er interesseret i at blive orienteret om resultaterne af de forskellige analyser. Det vil i denne sammenhæng især være af interesse, hvilke målgrupper der vil kunne peges på i forhold til en målrettet beskæftigelsesindsats med fokus på opkvalificering og selvforsørgelse.
Økonomi
Ingen konsekvenser for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budget.
Videre proces
Socialforvaltningen vil gennemføre undersøgelsen, og der vil til undersøgelsen blive knyttet en følgegruppe, i hvilken Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil blive inviteret til at deltage.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal ikke indgå i selve undersøgelsen, men ser frem til at blive inddraget, når der kommer resultater af analysen med henblik på eventuelle input og initiativer.
Bilag
1. Socialudvalgets indstilling og beslutning (3 sider) incl. 3 bilag:
a. Oversigt over politisk behandling (Socialudvalgets bilag 1)
b. Beslutningsprotokol fra Socialudvalgets møde den 28. februar 2007 (Socialudvalgets bilag 1a)
c. Designet for en undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune (Socialudvalgets bilag 2)
2. Høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Morten Binder /Kaj
Ove Christiansen
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2007