Evaluering af løntilskud i Københavns Kommune 2011
Indstilling og beslutning
1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager ”Evaluering af løntilskud i Københavns Kommune 2011” til efterretning.
Problemstilling
Siden efteråret 2009 har Københavns Kommune haft fokus på offentlig løntilskud og arbejdet for at oprette og besætte flere løntilskudspladser i kommunen. Det særlige fokus var foranlediget af en stor stigning i kommunens lovbestemte løntilskudskvote, nye skærpede lovkrav til kommunens aktiveringsindsats, samt den generelt stigende ledighed. Borgerrepræsentation besluttede derfor at øge kommunens løntilskudspladser fra ca. 400 til 1800 pladser i 2010. I forlængelse heraf besluttede Borgerrepræsentationen i marts 2011 at øge kommunens løntilskudspladser yderligere, således at kommunen ved udgangen af året havde oprettet 2781 pladser.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen iværksatte i efteråret 2009 projektet ”Flere i løntilskud i Københavns Kommune”. Projektet har arbejdet for at kommunens 7 forvaltninger i fællesskab får oprettet det ønskede antal løntilskudspladser og at disse er kvalificerede og bliver anvendt effektivt. Projektet er blevet gennemført i tæt samarbejde med Økonomiforvaltningen og Fællesrepræsentationen i Københavns Kommune, og mellem parterne blev det besluttet at iværksætte en evaluering af projektet ultimo 2010. Denne evaluering blev forelagt Borgerrepræsentationen i maj 2011.
Borgerrepræsentationen besluttede i marts 2011 at der fremadrettet årligt skal gennemføres en evaluering af løntilskud i Københavns Kommune. Evalueringen udarbejdes hvert år i 1. kvartal med henblik på drøftelse i kommunes Centrale Samarbejdsorgan (CSO) i april måned. Indeværende evaluering er således en opfølgning på ”Evaluering af løntilskud i Københavns Kommune” fra foråret 2011 og det er således det andet år den udarbejdes.
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har gennemført en evaluering af løntilskudssatsningen i Københavns Kommune 2011. Evalueringen indeholder en kvantitativ opgørelse over antallet af løntilskudsstillinger fordelt på kommunens 7 forvaltninger, samt en effektanalyse, hvor løntilskudsplaceringer i Københavns Kommune sammenlignes med andre aktiveringsformer og opdeles på alder, herkomst og køn. Der udarbejdes endvidere en opgørelse over klager vedrørende løntilskudsforløb i kommunen indgivet til enten Beskæftigelsesankenævnet eller Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Endelig gives en status for implementeringen af de principper for kommunale løntilskud, som Borgerrepræsentationen vedtog i 2011, og der redegøres for aktuelle fokuspunkter for arbejdet med løntilskudsforløb i Københavns Kommune.
Sidste års evaluering omfattede ligeledes en repræsentativ undersøgelse af tilfredsheden med ansættelse i løntilskud blandt løntilskudsmedarbejdere i kommunen, baseret på en spørgeskemaundersøgelse og gruppeinterviews. Det Lokale Beskæftigelsesråd (LBR) har imidlertid i efteråret 2011 bevilliget penge til at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i samarbejde med LO-Storkøbenhavn skal udarbejde en analyse af den virksomhedsvendte aktivering i København. Analysen vil omfatte alle typer virksomhedsaktivering, herunder også kommunalt løntilskud. I forbindelse med analysen vil der blive gennemført en spørgeskemaundersøgelse og gruppeinterviews med personer, som har været i virksomhedsrettede tilbud og andre interessenter.
Tilfredshedsundersøgelsen baseret på en spørgeskemaundersøgelse og gruppeinterviews vil derfor ikke være en del af dette års evaluering, men blive udarbejdet som en del af LBR-analysen af den virksomhedsvendte aktivering, der vil være færdig i 4. kvartal 2012. Dette skyldes, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har vurderet, at det vil påvirke svarprocenten og potentielt tilfredsheden med Jobcentret, hvis de ledige skal deltage i den samme type interviews flere gange på et år. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er blevet orienteret herom på mødet d. 6. februar 2012.
Evalueringen vil, som besluttet af Borgerrepræsentationen i marts 2011, blive forelagt kommunens Centrale Samarbejdsorgan (CSO) senest med udgangen af april måned 2012.
Videre proces
Borgerrepræsentationen besluttede d. 15. december 2011 at fastsætte kommunens løntilskudskvote for 2012 til 2.450 pladser (antal pladser til rådighed for besættelse), med henblik på opnåelse af cirka 1.800 helårspladser. Dette antal svarer cirka til niveauet for antal pladser ved udgangen af 2011. I 1. kvartal 2013 gennemføres en evaluering af løntilskud i Københavns Kommune 2012.
Bilag
1: Evaluering af løntilskud i Københavns Kommune 2011
Morten Binder
/Kaj Ove Christiansen