Statusrapport på beskæftigelsesindsatsen 2011 - Overledigheden i Købehavns Kommune
Indstilling og beslutning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager Statusrapporten for beskæftigelsesindsatsen i 2011 til efterretning.
Problemstilling
Løsning
Hovedkonklusioner er, at:
-
København har en højere ledighed end gennemsnittet i klyngen. Ledigheden er 1,4 procentpoint højere end klyngen, svarende til 3.900 fuldtidspersoner. Overledigheden er både et udtryk for, at der er flere ledighedsberørte, og at de er ledige i længere tid i København end i klyngen. Det samme gør sig gældende for indsatsklare kontant- og starthjælpsmodtagere.
-
København har overledighed for både kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere. Sidstnævnte drejer sig om 17 a-kasser (Journalistik, Kommunikation og Sprog, ASE, Akademikerne, Byggefagene, DANA, Det Faglige Hus, El-faget, FOA, FTF-A, 3F, HK, Ingeniørerne, Kristelig, Magistrene, Metal, Min A-kasse og Teknikerne).
-
Beskæftigelseseffekterne af Københavns samlede indsats for de ledige er lavere end i klyngen for både dagpengemodtagere (39,9 pct. i Købehavn og 41,2 pct. i klyngen) og jobklare kontanthjælpsmodtagere (37,7 pct. i København og 50,6 pct. i klyngen).
-
Der i København ikke umiddelbart er en sammenhæng mellem de mest anvendte redskaber og de redskaber med den højeste effekt. Sammenlignet med klyngen anvender København i højere grad vejledningsforløb, som har blandt de laveste effekter og anvender i mindre grad opkvalificeringsforløb (herunder uddannelsesaktivering) og privat løntilskud, som relativt høje effekter.
Samlet set peger resultaterne imidlertid på, at en række tiltag med fordel kan overvejes i den fremadrettede indsats. Det bemærkes at udvalget har vedtaget initiativer på en række områder, men at der visse steder kan være grundlag for at styrke prioriteringen. Følgende er de gennemgående anbefalinger for kontanthjælps- og dagpengemodtagere:
-
Den høje andel af ledighedsberørte giver anledning til at sætte ind med en tidlig indsats målrettet særlige risikogrupper og med rådighedsafprøvning i centrum. Herunder er det væsentligt at arbejde med at øge de lediges mobilitet, dvs. have fokus på at vejlede om at søge bredt fagligt og geografisk - også over Øresund.
-
Ledige, særligt jobklare kontanthjælpsmodtagere, i København er ledige i længere tid end i klyngen, hvilket berettiger et fortsat fokus på indsatsen mod langtidsledighed. Det kan være i form af en videreførelse af den øgede uddannelsesaktivering for ufaglærte og ledige med forældede kompetencer.
-
Privat løntilskud har højere effekter, men anvendes kun i mindre omfang i København. Dermed er der et uudnyttet potentiale i at øge løntilskudsansættelser i private virksomheder. I kombination med uddannelsesopkvalificering kan det være med til at sikre de kvalifikationer der efterspørges på arbejdsmarkedet. Analyser viser, at løntilskud er særlig effektiv for personer med anden etnisk baggrund end dansk.
-
For de indsatsklare borgere anbefales, at der fortsættes en koordinerende indsats på tværs af social- og sundhedsområdet, og at der er fokus på, at borgere der er stærke nok, får aktivering i virksomheder, da effekterne herfor er højere end for andre aktiveringsredskaber for gruppen.
-
Generelt at gå i dialog med de A-kasser og faglige organisationer om den fremtidige indsats.
Økonomi
Videre proces
BILAG
1: Statusrapport på beskæftigelsesindsatsen 2011 - Overledigheden i København