Godkendelse af rammerne for udbuddet for udsatte ledige og sygemeldte
Resume
Denne indstilling skal ses i forlængelse af indstillingen om udbud for udsatte ledige og sygemeldte, der blev drøftet og behandlet på BIU møde den 11. november. Indstillingen indeholder forslag om udbuddet for udsatte og sygemeldte, herunder hvordan de lokalt forankrede projekter kan indgå som del af indsatsen for udsatte.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
-
at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udbudsstrukturen for den indsats, der udbydes for udsatte ledige og sygemeldte
-
at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de kvalitative tildelingskriterier og en vægtningsmodel, hvor kvalitet vægter 80 pct. og pris vægter 20 pct.
-
at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at den lokalt forankrede indsats udbydes i 2020 med henblik på at indsatsen kan fortsætte fra 1. januar 2021 og at der forud herfor iværksættes et udviklingsarbejde med inddragelse af udvalget med henblik på at forberede udbuddet.
Problemstilling
På udvalgsmøde den 11. november drøftede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget det kommende udbud for udsatte og sygemeldte borgere. Udvalget udtrykte bekymring over, at rammerne for udbuddet begrænser muligheden for, at de lokalt forankrede projekter kan komme i betragtning til udbuddet.
Løsning
1. Udbuddets struktur
Antallet af udsatte ledige er med godt 13.000 borgere en stor gruppe, der har mange forskellige problemer og barrierer ift. at opnå fodfæste på arbejdsmarkedet. Der er borgere, der er meget langt fra arbejdsmarkedet med fysiske og sociale problemer, og borgere der kun har brug for støtte til at finde det rette virksomhedsmatch for derigennem at opnå arbejde.
Dertil kommer godt 7.000 sygedagpenge og jobafklaringsforløbsmodtagere, der til trods for større arbejdsmarkedstilknytning end gruppen af udsatte, har brug for støtte til at komme i arbejde igen.
Forvaltningen foreslår følgende udbudsstruktur, som illustreret i figur 1 nedenfor:
Figur 1: Udbudsområder i udbuddet for sygemeldte og udsatte borgere
Udbudsområdet 1-4 udbydes i januar 2020 således, at indsatsen for udsatte ledige og sygemeldte kan fortsætte fra 1. juli 2020, når de nuværende rammeaftaler udløber med udgangen af juni 2020.
Den lokalt forankrede indsats bliver udbudt i 2. halvår 2020 således, at indsatsen kan fortsætte fra 1. januar 2021. Selve udbuddet vil blive forberedt i løbet af 1. halvår 2020. I forbindelse med udbuddet reserveres et beløb svarende til samme størrelse som i det nuværende udbud.
Udbudsområde 1: Udsatte borgere
Forvaltningen foreslår, at indsatsen i udbuddet for udsatte både består af virksomhedsrettede tilbud med forskelligt støttebehov, hvor borgernes sociale- og helbredsmæssige udfordringer håndteres parallelt med den virksomhedsrettede indsats, og særligt rummelige virksomhedsforberedende forløb, hvor det primære formål er, at borgerne på sigt bliver klar til at kunne deltage i en virksomhedspraktik.
Det er erfaringen fra forvaltningens deltagelse i ´Flere skal Med`, at en virksomhedsrettet indsats tilrettelagt med det rette individuelle fokus og støtte er med til at skabe fremdrift og progression for mange borgere.
Men der er også borgere, der på grund af misbrug, hjemløshed eller store sociale og helbredsmæssige problemstillinger har brug for en længerevarende indsats før de kan være på en arbejdsplads. Forvaltningen foreslår, at den gruppe af borgere tilbydes rummelige virksomhedsforberedende tilbud, hvor borgerne i trygge omgivelser forberedes på at komme ud på arbejdsmarkedet. Disse aktiviteter skal bl.a. bidrage til, at borgerne har noget at stå op til, at de får styrket deres selvtillid og tro på, at de kan bidrage på arbejdsmarkedet og derved opnår en progression hen mod arbejdsmarkedet. Dertil kommer indsatsen for de allermest udsatte hos de lokalt forankrede leverandører, jf. nedenfor.
Udbudsområde 2: Sygemeldte
De sygemeldte borgere er målgruppen for udbudsområde 2, hvor fokus for størstedelen af borgerne er virksomhedsrettede forløb i tæt samarbejde med virksomheder og evt. arbejdsgiver.
Udbudsområde 3: Borgere med erhvervet hjerneskade
Fokus i udbudsområdet er på, at borgere med et hovedtraume hjælpes af højt specialiserede leverandører med indgående kendskab til målgruppen og således, at indsatsen tilrettelægges med inddragelse af relevante neurofaglige kompetencer (fx neuropsykologer og –pædagoger).
Udbudsområde 4: Beskæftigelsesrettet vejledning og afklaring af psykiske lidelser
Borgere, der er i målgruppen for beskæftigelsesrettet vejledning og afklaring af psykiske lidelser, har psykiske barrierer i forhold til at komme tættere på arbejdsmarkedet. De har som oftest ikke en diagnose og er ikke i behandling. Tilbuddene vil derfor have som formål at kombinere beskæftigelsesrettet vejledning med afklaring af psykisk lidelse, så det bliver muligt at igangsætte en virksomhedsrettet indsats.
Lokalt forankret indsats
I dag bidrager de lokalt forankrede projekter med indsats for nogle af de udsatte borgere, der er meget langt fra arbejdsmarkedet. Det er bl.a. borgere med alvorlige sociale, psykiske og helbredsmæssige udfordringer, fx borgere, der er hjemløse, meget misbrugende eller som af andre grunde har brug for særlig håndholdt støtte.
Alle indsatser skal danne rammen for afklaring og dokumentation af borgernes arbejdsevne. Dette med henblik på at få spottet og hjulpet de borgere, hvis arbejdsevne er så nedsat, at de ikke kan arbejde på ordinære vilkår. De skal hjælpes til at få afklaret og dokumenteret deres arbejdsevne mhp. en vurdering af, om de er i målgruppen for fleksjob eller en førtidspension. Afklaringen skal vise, hvad borgeren kan klare arbejdsmæssigt, og derfor foregår den som oftest på en arbejdsplads og via virksomhedspraktik.
2) Kvalitative tildelingskriterie og vægtningsmodel
Tildelings- og vægtningsmodellen angiver, hvordan indkomne tilbud vurderes af forvaltningen. I den givne model skal der være et priselement, hvor prisen vægtes. I en tidligere afgørelse har Klagenævnet for Udbud vurderet, at en prisvægtning på 15-25 % var acceptabel.
I bilag 1 er de kvalitative tildelingskriterier for de fire udbudsområder udfoldet.
I udbuddet arbejdes med et prisspænd med en minimum- og maksimumspris, hvor leverandørerne skal give pristilbud indenfor dette spænd. Fastlæggelsen af en minimumspris sikrer, at én tilbudsgiver ikke kan underbyde de andre tilbudsgivere med en meget lav pris ligesom det stiller forventninger til den kvalitet, der skal leveres som del af tilbuddet. Eksempelvis vil der i udbuddet være højere minimums timepriser i forhold til tidligere udbud for at sikre det rette niveau af kvalitet i tilbuddene.
Forvaltningen har fra tidligere udbud erfaring med en fordeling, hvor prisen vægter 25 pct. og kvalitet væger 75 pct. Forvaltningen foreslår en fordeling i dette udbud, hvor kvalitet vægter 80 pct. og pris vægter 20 pct.
3) Udviklingen af samarbejdet med lokalt forankrede projekter med henblik på udbud i 2020
Som forberedelse til udbuddet af den lokalt forankret indsats i 2. halvår 2020 foreslår forvaltningen at gennemføre en erfaringsindsamlingsproces hos de nuværende leverandører af lokalt forankret indsats og ligeledes se nærmere på erfaringerne fra forvaltningens partnerskab med Settlementet om projekt Trædesten.
Dette med henblik på at få udviklet et udbud, hvor leverandører af lokalt forankret indsats kan tilrettelægge en indsats i overensstemmelse med deres kernekompetencer og som hjælper borgerne i målgruppen til en afklaring af deres situation.
Forvaltningen foreslår følgende proces i forbindelse med at forberede og gennemføre udbud af den lokalt forankret indsats:
Tid |
Aktiviteter |
Januar - marts 2020 |
Forvaltningen afdækker erfaringerne hos de lokalt forankrede projekter i forhold til deres arbejde med borgerne og samarbejde med jobcentret. Der ses ligeledes nærmere på erfaringerne med kommunens partnerskab med Settlementet om metodeudviklingsprojektet, projekt Trædesten.
|
April 2020 |
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter pejlemærkerne for udbud af indsatsen for lokalt forankrede projekter.
|
Juni 2020 |
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de indholdsmæssige rammer for udbuddet, , antal leverandører og tildelings- og vægtningsmodel for udbuddet. |
Efterår 2020 |
Forvaltningen gennemfører udbuddet
|
November 2020 |
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteres om resultaterne af udbuddet og hvilke leverandører, der indgås aftale med |
2. januar 2021 |
Aftalerne træder i kraft og borgere kan bookes til forløb
|
Økonomi
Den samlede købsramme for køb på de fire og fra 2021 fem udbudsområder forventes at udgøre i alt ca. 750 mio. kr. i den 4-årige periode juli 2020 – juni 2024. Estimeringen af den samlede købsramme er baseret på prognose for udgiften i 2019 på de typer af tilbud, som er omfattet af udbuddet. Den estimerede samlede købsramme tager således ikke højde for evt. kommende ændringer i lovgivningen på beskæftigelsesområdet og/eller ændring i de politiske prioriteringer for anvendelse af de tilbud, som er omfattet af udbuddet.
I forbindelse med udbuddet af lokalt forankret indsats reserveres et beløb svarende til samme størrelse som i det nuværende udbud til indsatsen i 2021 og for resten af udbuddets periode.
Forvaltningen bemærker, at kommunen har ret, men ikke pligt, til at købe beskæftigelsestilbud under rammeaftalerne. Leverandørerne garanteres således ikke et mindstekøb fra kommunen.
Videre proces
Såfremt udvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen offentliggøre udbuddet med følgende tidsplan:
-
December: Udbudsmaterialet sendes i høring
-
Medio januar: Offentliggørelse af udbud
-
Medio februar: Frist for leverandører for at byde ind ved udbuddet
-
Ultimo april 2020: Orientering til tilbudsgivere om valg af leverandører
-
1. juli 2020: Aftalerne med nye leverandører træder i kraft
Tanja Franck / Inger Suppli
Beslutning
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning med tilføjelsen, at opsamling af viden skal indgå som et krav til leverandørerne i udbuddene.
Der blev begæret afstemning om indstillingens 3. at-punkt:
For stemte: 8 (A, B, F, V, Ø og Å)
Imod: 2 (C og V)
Undlod: Ingen
Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.
Helle Bonnesen (C) gjorde herefter brug af sin standsningsret efter § 23 i Kommunestyreloven med henblik på at få sagens 3. at-punkt indbragt for Borgerrepræsentationen på mødet den 12. december.
Indstillingens 1. og 2. at-punkt forblev derfor godkendt.
Konservative fremsatte følgende protokolbemærkning:
”Konservative ønsker at overflytte indsatsen i de lokalt forankrede tilbud til Socialudvalget.
I dag udøver de lokalt forankrede tilbud en stor indsats for de mest udsatte borgere i København. En meget grundlæggende, solid og betydningsfuld indsats for nogle af Københavns mindst ressourcefulde borgere. Indsatsen har mere karakter af socialt arbejde end en egentlig beskæftigelsesindsats. Dette understreges bl.a. af udmeldinger fra netop flere af de lokalt forankrede tilbud. Derfor ønsker vi at overflytte indsatsen fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til Socialudvalget. Dette gælder både arbejdet og finansieringen.”
Venstre fremsatte følgende protokolbemærkning, som Konservative tilsluttede sig:
”Venstre og Konservative mener, at beskæftigelsesprojekter skal sigte mod at få folk i beskæftigelse. De lokalt forankrede projekter har de sidste to år kostet skatteborgerne 14 millioner, og kun skaffet 25 københavnere i fuldtids- eller deltidsjob. Det er for lidt, og derfor ønsker Venstre og Konservative ikke at binde en stor del af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens fremtidige budget til disse projekter.”