Resultat af forhandlinger med a-kasser om nyt aftalegrundlag
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orientering om resultat af forhandlingerne til efterretning.
Problemstilling
Udvalget godkendte samtidig, at forvaltningen indledte forhandlinger med alle interesserede a-kasser med henblik på at fortsætte samarbejdet på dette nye aftalegrundlag og bad om at blive orienteret om sagen efterfølgende.
Løsning
Forvaltningen har parallelt med denne proces forhandlet med a-kassse BUPL, der ikke er med i samarbejdet i dag. Aftalen med BUPL læner sig op ad den for de øvrige a-kasser, og for alle aftaler gælder, at de forventes at kunne træde i kraft i løbet af november og senest den 1. december 2013 (dog medio december for BUPL` s vedkommende).
Omdrejningspunktet for de nye aftaler er en række resultat-, indsats- og udviklingsmål.
Resultatmål:
- Der skal opnås en rettidighed i afvikling af jobsamtaler på minimum 90 procent
- 62 procent af alle borgere i de berørte a-kasser, som fremadrettet påbegynder ledighedsforløb, skal i gennemsnit være ude af ledighed efter seks mdr.
- Tidlig identifikation af borgere i risiko for længerevarende ledighed
En række målgrupper er identificeret i dialog med a-kasserne og relevante tilbud aftalt.
- Bedre og mere fyldestgørende CV på Jobnet
Der er indgået aftaler om fælles fokus på mere detaljerede og opdaterede CV på Jobnet. Dette særligt med sigte på rekruttering til ordinær beskæftigelse og til jobrotationsprojekter.
- Fokus på løntilskud
Løntilskud skal fortsat medtænkes målrettet som en relevant tilbudsmulighed, eksempelvis til dimittender.
Her har forvaltningen en afledt IT-opgave med at lette a-kassernes adgang til at se opslåede løntilskudsstillinger. Forvaltningen arbejder på at finde en løsning på dette.
- Afklaring af brug af Udviklingsredskabet
Alle a-kasser er præsenteret for forvaltningens Udviklingsmål og selvbetjeningsløsning i forhold til at bidrage til egen jobplan m.v. Målet var en aftale om deltagelse i en eller flere dele af projektet, og flere a-kasser er i overvejelse herom.
Hvis a-kasserne også anvender dette redskab eller blot forbereder/hjælper de ledige ift. deres muligheder i jobcentret, er der bred enighed om, at det styrker grundlaget for en god overlevering til jobcentret ved forløbets afslutning og styrker sammenhængen i indsatsen.Mulighederne for aftaler på dette område begrænses dog af, at der blandt nogle a-kasser er en bekymring for, at redskabet kun kan anvendes for den del af deres medlemmer, der er udlagte. Enkelte a-kasser er også selv langt med arbejdet med screening og progressionsmåling.
- Endelig er alle a-kasser orienteret om projekt aktiv medbetjening, og der er aftalt videre dialog om mulighederne for, at a-kasserne kan understøtte processen hen imod aktiv selvbetjening.
Forhandlingsrunden har derudover afdækket en række yderligere udviklingsmål af mere bilateral karakter. Tættere og mere direkte kontakt ved rotationsprojekter, indsats for borgere med læse- og skrivevanskeligheder og forskellige forslag til fælles virksomhedsrettede aktiviteter er nogle af de konkrete projekter, som har været drøftet, og som nu søges realiseret.
I budgetaftalen for 2014 er der afsat midler til indgåelse af yderligere samarbejde om fælles indsats med A-kasserne. 3F er en af de a-kasser, hvor der afprøves modeller for et mere tæt samarbejde om f. eks. fælles jobsamtaler. Forhandlingsforløbet, der netop er gennemført, bliver brugt som en del af afsættet for at vælge A-kasser til et intensiveret samarbejdet. Det væsentligste udvælgelsesparamter ligger dog i, hvilke a-kasser der har størst udfordring ift. overledighed.
Økonomi
Videre proces
Det forventes, at der efter eventuelle justeringer kan ske endelig aftaleindgåelse i november, hvorefter det nye aftalegrundlag kan træde i kraft umiddelbart herefter.
Morten Binder / Kaj Ove Christiansen