Høringssvar om Københavns Kommunes nye kønsligestillingspolitik 2023-26
Resumé
Beskæftigelses- og integrationsudvalget har fået udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik 2023-26 i høring. Der forelægges udkast til høringssvar til udvalgets godkendelse. Derudover skal udvalget beslutte, om der skal udarbejdes en handleplan på udvalgets område.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til høringssvar til første udkast af Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik 2023-2026 (se bilag 1 og 2).
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen prioriterer de i indstillingen beskrevne indsatser på fagudvalgets område, og
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at udvalget ikke forelægges en særskilt handleplan for kønsligestilling på udvalgets område.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede i 2021 at styrke kommunens ligestillingsindsats, bl.a. ved at der skal udvikles en politik med fokus på ligestilling mellem kønnene blandt borgere og medarbejdere i Københavns Kommune.
Økonomiforvaltningen er tovholder for udarbejdelse af politikken med input fra NGO’er, faglige organisationer, kommuner og de syv forvaltninger i kommunen. Derudover har kommunens Centrale Ligestillingsudvalg bidraget til politikkens indhold.
Den 23. maj 2023 godkendte Økonomiudvalget udkastet til politikken, der herefter er sendt i offentlig høring og i høring i fagudvalgene i perioden den 1. juni til den 31. august 2023. ØU besluttede samtidigt, at hvert fagudvalg har ansvar for at arbejde videre med politikkens indsatsområder, fx ved at udvikle handleplaner og/eller prioritere indsatser, og at ØU årligt skal have en afrapportering på indsatserne.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har fået dispensation fra høringsfristen, så sagen kan behandles på udvalgsmødet den 25. september.
Løsning
Udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik er vedlagt, jf. bilag 1.
Den nye ligestillingspolitik består af en fælles vision og en række indsatsområder for byens borgere og kommunens medarbejdere i 2023-2026.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har et særligt ansvar i forhold til indsatsområdet Beskæftigelse og Integration samt bidrag til indsatsområdet LGBTI+. Derudover vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF), som arbejdsgiver skulle arbejde med de personalerettede indsatsområder.
Forslag til høringssvar
Forslag til udvalgets høringssvar er vedlagt som bilag 2. Forvaltningen har bidraget til udarbejdelse af kønsligestillingspolitikken, herunder til afsnittet om Beskæftigelse og Integration.
Det er BIFs vurdering, at politikken vil sætte en god fælles ramme og retning for kommunens kønsligestillingsindsatser. Desuden vurderes det, at politikken vil bidrage til at skabe overblik, fokus og synlighed om igangværende indsatser og erfaringer med samme. BIF foreslår, at udvalget tilkendegiver dette i høringssvaret.
I høringssvaret foreslås desuden, at den nævnte definition af negativ social kontrol (s 7) suppleres med en sætning, som fremhæver koblingen til kønsaspektet og konsekvenser ift. beskæftigelse. Herudover er der forslag om en mindre sproglig præcisering.
Forslag til prioriterede indsatser
Som det fremgår af politikken, skal de relevante fagudvalg tage stilling til, om der skal udarbejdes handleplan for kønsligestilling på udvalgets område.
På området for Beskæftigelse og Integration er der foreslået flg. to indsatser om hhv. at modvirke negativ social kontrol, der kan begrænse borgerne ift. arbejde, og at understøtte mulighed for kønsneutrale job- og uddannelsesvalg.
1) Indsatsen om negativ social kontrol forventes at blive integreret i forvaltningens kommende handleplan mod negativ social kontrol.
2) For indsatsen om kønsneutrale job- og uddannelsesvalg foreslår forvaltningen at genoptage en tidligere indsats udviklet og efterfølgende implementeret i Jobcenter København i 2020-2021. Indsatsen har til formål at understøtte en adfærdsændring blandt medarbejdere, borgere og virksomheder for at opnå flere kønsutraditionelle jobmatch. Evaluering af indsatsen er vedlagt i bilag 3.
Forslag om at der ikke udarbejdes særskilt handleplan på området
Det er forvaltningens vurdering, at der ikke er behov for at udarbejde en formel handleplan for kønsligestilling på Beskæftigelses- og Integrationsområdet, idet formål og prioriteringer i indsats 1) vil blive integreret i den kommende handleplan om Social Kontrol, og idet indsats 2) er beskrevet ovenfor.
For begge indsatser gælder desuden, at BIU vil blive orienteret om implementering af indsatserne forud for den årlige afrapportering til Økonomiudvalget, der følger arbejdet med politikken.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Politisk handlerum
Udvalget kan ændre ordlyden i høringssvaret. Udvalget kan desuden vælge andre eller ingen prioriterede indsatser. Derudover kan udvalget beslutte, at de ønsker en handleplan på området.
Videre proces
Efter endt høring i de respektive fagudvalg indarbejdes relevante bemærkninger i kønsligestillingspolitikken forud for endelig godkendelse i ØU 21. november 2023 og BR 30. november 2023. Herefter vil der være en årlig afrapportering til Økonomiudvalget på fagudvalgenes indsatser.
Henrik Lund / Signe Maria Christensen
Beslutning
Udvalget godkendte indstillingen med en bemærkning om, at der i høringsnotat nævnes, at udvalget har fokus på anonymiserede ansøgninger herunder, at der nedtones efterspørgsel på køn, alder mv. i stillingsopslag.