Resultatstatus pr. juni 2012
Indstilling og beslutning
1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager resultatstatus pr. juni 2012 til efterretning.
Problemstilling
Næste resultatstatus forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ved mødet den 17. september.
Der kan peges på 3 særlig positive resultater i resultatstatus pr. juni.
-
Overledigheden i København er halveret i løbet af det seneste 1½ år, jf. figur 19. Der har historisk været en højere bruttoledighed i København end i kommuner med sammenlignelige vilkår. Det er dog lykkedes at mindske den højere bruttoledighed, således at bruttoledigheden i marts 2012 kun var 0,8 procentpoint højere i København end i kommuner med sammenlignelige rammevilkår. En af årsagerne til denne udvikling er at beskæftigelsen i København er steget imens beskæftigelsen i resten af landet (inkl. klyngen) er faldet fra 2010 til 2011. Samtidig er ungeledigheden i 1. kvartal 2012 på kun 6,7 pct., hvilket placerer København som den kommune med den næstlaveste ungeledighed i klyngen af kommuner med sammenlignelige rammevilkår, jf. figur 20. Med aftale om beskæftigelsesindsatsen for 2013 sættes der en række initiativer i gang, der forventes at nedbringe overledigheden yderligere.
-
Rettidighed for aktivering er i april over målniveauet på 95 pct., jf. figur 11. Rettidigheden for aktivering af forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere er steget i den første del af 2012. I januar og februar lå rettidigheden under målniveauet, men fra marts er rettidigheden steget til nu at ligge over målniveauet. I april var rettidigheden for aktivering af dagpengemodtagere på 95 pct. og for kontanthjælpsmodtagere lå rettidigheden på 96,6 pct.
-
Antallet af fuldtidspersoner i uddannelse ligger fortsat over budgetforudsætningen, jf. figur 10. Anvendelsen af ordinær uddannelse som opkvalificering af ledige med manglefulde eller forældede kompetencer er et vigtigt redskab for at bringe den ledige i job. Derfor har forvaltningen - i tråd med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets strategi og handleplan for øget anvendelse af ordinær uddannelse - fokus på opkvalificering af ledige via uddannelse.
Der kan tilsvarende peges på 3 udfordringer.
-
Antallet af dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere ligger over budgetforudsætningerne, jf. figur 7 og 8. Finansministeriets seneste prognose for ledigheden og antallet af modtagere af indkomstoverførsler peger mod en samlet stigning i antallet af helårspersoner på overførselsindkomster i Københavns Kommune på i alt 5 pct. i forhold til budget 2012. Stigningen i antallet af ydelsesmodtagere omfatter både dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere, men også antallet af sygedagpengemodtagere forventes at være højere end forudsat i budget 2012, jf. figur 13.
-
Varigheden af afklaringssager ligger fortsat over målet, jf. figur 16. Der er i 2012 fastsat et resultatkontraktmål om, at den gennemsnitlige varighed i de 90 pct. hurtigst behandlede afklaringssager maksimalt må have en varighed på 20 uger. Når sagsbehandlingstiden alene opgøres på de 90 pct. hurtigst behandlede sager, skyldes det, at der må forventes at være nogle sager, der har en korrekt længere sagsbehandlingstid på grund af kompleksiteten i sagerne. Den gennemsnitlige varighed, for de 90 procent hurtigst afklarede sager, ligger i april på 25 uger hvilket er 5 uger over målet.
-
Sygefraværet ligger fortsat over målet, jf. figur 17. Forvaltningen arbejder i 2012 med et mål om at nedbringe sygefraværet i 2012 til 10,4 dage per medarbejder. Det samlede sygefravær for perioden januar til april 2012 ligger i 2012 på 4,14 dage per medarbejder. Til sammenligning var sygefraværet for samme periode i 2011 på 4,63 dage per medarbejder. Det er således lykkedes forvaltningen at nedbringe sygefraværet med 0,49 dage per medarbejder i forhold til 2011. Personaleafdelingen følger sygefraværet nøje med særligt fokus på og i tæt samarbejde med de af forvaltningens enheder, hvor der er et højt sygefravær.
Morten Binder / Thomas Thellersen Børner
Bilag
1. Resultatstatus pr. juni 2012