Mødedato: 25.06.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Opfølgning på temadrøftelse om regler og praksis vedrørende sygedagpenge, førtidspension og fleksjob

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har ønsket en opfølgning på temadrøftelserne den 28. februar 2012 og den 26. marts 2012 af regler og praksis vedrørende sygedagpenge, førtidspension og fleksjob.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter opfølgningen i forhold til udvalgets tidligere drøftelse af regler og praksis vedrørende sygedagpenge, førtidspension og fleksjob.
  2. at Beskæftigelses- og Integrattionsudvalget godkender, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen iværksætter et pilotprojekt på førtidspensionsområdet i 2012 med temaet: "Afslag på førtidspension - hvad så?"

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i efteråret 2011 udtrykt ønske om en temadrøftelse af regler og kommunens praksis i forhold til afslutning af sygedagpengesager samt tilkendelse af fleksjob og førtidspension.

Der var bl.a. ønske om at drøfte problemstillingen omkring borgere, som falder for varighedsbegrænsningen på sygedagpenge og risikerer at stå uden andet forsørgelsesgrundlag.

Udvalget drøftede henholdsvis den 28. februar og den 26. marts 2012 emnet på baggrund af et oplæg fra Ankestyrelsen samt materiale om regler og praksis på sygedagpenge, førtidspensions- og fleksjobområdet, herunder forvaltningens notater om brug af lægekonsulenter og faktapapirer med nøgletal på de tre områder. Den opfølgende drøftelse tager således afsæt i de tidligere drøftelser.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har på baggrund af de tidligere drøftelser om temaet udarbejdet et opsamlende notat om forvaltningens praksis i relation til Ankestyrelsen anbefalinger i praksisundersøgelser (bilag 1), en besvarelse af spørgsmål rejst på mødet den 26. marts 2012 (bilag 2), samt vedlagt den ønskede ankestatistik for 2011 (bilag 3).

Materialet danner således baggrund for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets afsluttende drøftelse af temaet.

På baggrund af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets drøftelse lægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen op til at iværksætte følgende initiativer for at styrke kvaliteten:

1. Serviceguide om muligheder efter ophør af sygedagpenge
2. Pilotprojekt på førtidspensionsområdet

Ad. 1 Serviceguide om muligheder efter ophør af sygedagpenge.
Et sygedagpengeforløb kan have flere udfald fx raskmelding, revalidering, fleksjob, førtidspension eller overgang til kontanthjælp, hvis betingelserne herfor er opfyldt, og som borger er det meget vigtigt at kende til hvilke muligheder, der eksisterer efter ophør af sygedagpenge.

Forvaltningen har på flere områder idag udarbejdet skriftligt vejledningsmateriale, som udleveres til borgerne. Dette materiale ønsker forvaltningen at supplere med målrettet serviceguide om muligheder efter ophør af sygedagpenge, som udleveres til sygedagpengemodtagere ved 1. samtale i jobcentret. Målet er, at serviceguiden kan anvendes i forbindelse med løbende rådgivning og vejledning ud fra hvilken situation den enkelte borger står i og dermed hvilke muligheder, der er relevante efter ophør af sygedagpenge.

Forvaltningen vil udarbejde og implementere serviceguiden i efteråret 2012.

Ad. 2 Pilotprojekt på førtidspensionsområdet

Det har stor betydning både menneskeligt og økonomisk for langt de fleste borgere med ønske om førtidspension, om de får tilkendt førtidspension eller ej. Hertil kommer at reglerne om førtidspension er meget komplekse og processen for behandling af en sag om førtidspension ofte er længerevarende. Det er derfor meget vigtigt, at borgeren bliver inddraget mest muligt i forløbet og ikke mindst efter, at afgørelsen om førtidspension er truffet.

Det følger af de forvaltningsretlige regler, at borgeren skal inddrages i sagsbehandlingen, og specifikt af reglerne for anvendelse af arbejdsevnemetoden at borgeren skal inddrages og høres ved udarbejdelse af ressourceprofilen, som ligger til grund for en afgørelse om førtidspension. Herudover gælder de almindelige regler for opfølgning i det individuelle kontaktforløb, som sikrer løbende kontakt og opfølgning i sagsbehandlingen.

Det er imidlertid Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens opfattelse, at dialogen med borgere, som har modtaget afslag på førtidspension kan styrkes yderligere med henblik på dels at opnå en større brugertilfredshed og dels et øget samarbejde om den fremadrettede beskæftigelsesindsats.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ønsker således at iværksætte et pilotprojekt i efteråret 2012, hvor borgere, som har modtaget afslag på førtidspension bliver tilbudt en opfølgende samtale med temaet "Afslag på førtidspension og hvad så?".

Projektet beskrives og tilrettelægges i overensstemmelse med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets 7 guidelines for god kvalitet i borgerservice.

Formålet med projektet er overordnet,

  • at styrke fokus på borgernes retssikkerhed, herunder klagemulighed
  • at borgerne i forbindelse med et afslag på førtidspension oplever en kvalificeret og helhedsorienteret borgerservice i beskæftigelsesindsatsen
  • at afdække de økonomiske konsekvenser af implementering af et permanent servicetilbud om samtale til borgere, som har modtaget afslag på førtidspension, samt eventuel udfoldelse af servicetilbuddet til andre områder 

I pilotprojektet vil borgere, hvor Socialforvaltningen har truffet afgørelse om afslag på førtidspension, således hurtigt blive tilbudt en opfølgningssamtale i jobcentret, hvor der blandt andet følges op på Socialforvaltningens klagevejledning til borgerne, ydes råd og vejledning samt generelt orienteres om det videre forløb i sagen.   

Det er ved samtalen aktuelt at drøfte, hvilken betydning afgørelsen om afslag på førtidspension har for borgeren, og hvilket beskæftigelsesmæssigt fremtidsperpektiv borgeren nu ser, således at der sker en forventningsafstemning og skabes et fælles grundlag for at drøfte den konkrete fremadrettede beskæftigelses indsats, herunder en eventuel behandlingsplan.    

Forløbet omkring samtalen vil blive fulgt op af en brugertilfredshedsundersøgelse, således at borgernes oplevelse og input til at forbedre borgerservicen indgår i evalueringen af projektet. 

Pilotprojektet løber i perioden 1. september 2012 til og med 31. december 2012, hvorefter projektet vil blive evalueret med henblik på en politisk drøftelse og stillingtagen til, hvorvidt tilbuddet skal gøres permanent i forvaltningen. 

På baggrund heraf er der udarbejdet nedenstående foreløbige tidsplan for projektet: 

Udarbejdelse af projektbeskrivelse

Juni 2012

Nedsættelse af styre- og projektgruppe.

Juni 2012

Forberedelse og tilrettelæggelse, herunder dialog med Socialforvaltningen

Juli – August 2012

Igangsættelse af projekt

September 2012

Evaluering

Januar 2013

Forelæggelse for BIU

Marts 2013

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil lave en sammenfatning af udvalgets afsluttende drøftelse og præsentere den på et følgende møde i udvalget.

BILAG

  1. Best practise i relation til Ankestyrelsen anbefalinger i praksisundersøgelser
  2. Besvarelse af spørgsmål rejst på mødet den 26. marts 2012
  3. Ankestatistik for 2011


Morten Binder    /Thomas Thellersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top