Mødedato: 25.01.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af den fremskudte beskæftigelsesindsats

På baggrund af Budgetaftale 2016 skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tage stilling til, hvordan den fremskudte beskæftigelsesindsats i Tingbjerg og Urbanplanen skal udføres i 2016.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender implementeringsplanen for den fremskudte beskæftigelsesindsats i Tingbjerg og Urbanplanen.

Problemstilling

Af budgetaftale 2016 fremgår følgende:

”Kommunens fremskudte beskæftigelsesindsats er iværksat for at mindske ledigheden i en række udsatte byområder. Evalueringer viser, at borgernes fremmøde øges. Parterne er enige om, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal videreudvikle indsatsen i Tingbjerg og Urbanplanen. Indsatsen afholdes inden for de eksisterende økonomiske rammer.”

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal således videreudvikle den fremskudte beskæftigelsesindsats i Tingbjerg og Urbanplanen inden for den eksisterende økonomiske ramme.

Løsning

Med udgangspunkt i den nye politiske aftale om udsatte borgere vil Center for Jobindsats iværksætte virksomhedsforberedende forløb i Tingbjerg og Urbanplanen for aktivitetsparate borgere over 30 år.

Målgruppen er borgere, som er bosiddende i områderne, og som ikke kan begynde i en virksomhedsplacering med det samme.

Målet med forløbet er, at borgeren kommer i virksomhedspraktik eller løntilskud i fortrinsvis lokale virksomheder og på længere sigt kommer i ordinær beskæftigelse, deltidsbeskæftigelse eller fleksjob. Forløbet skal give borgerne mulighed for at snuse til forskellige brancher og arbejdsopgaver og få et indtryk af de faglige og sociale krav på en arbejdsplads.

Der vil i indsatsen være fokus på:

  • at skabe motivation og hverdagsmestring hos borgerne
  • at styrke borgernes beskæftigelsesperspektiv igennem snusepraktikker, virksomhedsforløb m.m.
  • at udføre en fastholdende indsats under virksomhedsplaceringen og sørge for opfølgning og efterværn
  • at understøtte en helhedsorienteret og tværfaglig indsats
  • at skabe og dokumentere progression for borgerne

Indsatsen:

  • består af forløb af 26 ugers varighed
  • fungerer som et kapitel 10 tilbud ”vejledning og opkvalificering”
  • har kapacitet til 34 helårspersoner – 17 i hvert område

De virksomhedsforberedende forløb, som bl.a. vil bestå af gruppeundervisning i forskellige arbejdsmarkedsrettede temaer, vil foregå i lokaler i hhv. Tingbjerg og Urbanplanen.

Forvaltningen vil arbejde på at etablere et samarbejde med områdesekretariatet under helhedsplanen i Tingbjerg om at etablere snusepraktikker, virksomhedspraktikker og løntilskud i boligselskaberne, fx på det lokale ejendomskontor.

Da der ikke er afsat midler til indsatsen i forbindelse med budget 2016, vil den fremskudte beskæftigelsesindsats ikke længere inkludere afholdelse af myndighedssamtaler eller åben rådgivning og vil ikke fortsætte i Mjølnerparken, Aldersrogade, Lundtoftegade og Akacieparken.

Målsætninger

Det er målsætningen, at de borgere, som bliver omfattet af den fremskudte beskæftigelsesindsats, opnår følgende resultater:

  • Inden for 26 uger er 70 procent i gang med eller har været i en virksomhedsplacering
  • Inden for 52 uger er 5 pct. er i ordinær beskæftigelse, deltidsbeskæftigelse, fleksjob eller uddannelse    

Øvrige BIF-relaterede indsatser i Tingbjerg og Urbanplanen i 2016

BIF har – udover den fremskudte indsats - følgende indsatser lokalt forankret i Tingbjerg/Urbanplanen:

  • Håndholdt indsats for indvandrerkvinder
    Med Integrationsaftale 2015-16 blev der afsat midler til at udføre en virksomhedsrettet, håndholdt indsats i udsatte boligområder. Den fremskudte beskæftigelsesindsats i Tingbjerg/Urbanplanen vil blive koordineret med denne indsats.
  • Tingbjerg/Husum og Amager Partnerskaber
    BIF indgår i partnerskaber i henholdsvis Tingbjerg og Urbanplanen (Amager Partnerskab) med deltagelse af øvrige forvaltninger, Politi, SSP og de lokale boligselskaber. Partnerskaberne har til formål at øge trygheden og mindske kriminaliteten i områderne. I Amager Partnerskab indgår desuden en fritids- og studiejobindsats samt opkvalificerende forløb for unge.
  • Danskundervisning
    Danskundervisningen i Urbanplanen og Tingbjerg er målrettet kvinder af anden etnisk oprindelse, som typisk har sociale problemstillinger. I Urbanplanen varetages danskundervisningen af CBSI og i Tingbjerg af Sprogskolen IA Sprog. 

BIF samarbejder med lokale aktører om følgende indsatser i Tingbjerg/Urbanplanen:

  • Fritidsjobindsats for unge
  • Københavnermodellen om praktikpladser i almene byggesager til unge
  • Private praktikpladser til unge

Forvaltningen arbejder desuden pt. på at indgå i et samarbejde med områdesekretariatet under helhedsplanen i Tingbjerg om at videreføre en eksisterende indsats for unge, som indebærer et forpligtende samarbejde mellem JKU og Ungdommens Uddannelsesvejledning om at skaffe uddannelsesaftaler.

Økonomi

Der vil være udgifter forbundet med leje af lokaler til indsatsen i både Tingbjerg og Urbanplanen. Udgiften afholdes inden for forvaltningens økonomiske ramme.

Videre proces

Såfremt denne indstilling godkendes, vil indsatsen først blive implementeret i Tingbjerg for at sikre fokus på en succesfuld opstart her. I 2. kvartal 2016 vil indsatsen også starte op i Urbanplanen.

Birgitte Hansen     /     Michael Baunsgaard Schreiber          

Beslutning

Behandlingen af indstillingen blev udsat til næstkommende udvalgsmøde, hvor forvaltningen fremlægger et revideret udmøntningsforslag.
Til top