Rammer for inddragelse af frivillige på KK's indkvarteringssteder for flygtninge
Resumé
Med en historisk stor tilstrømning af flygtninge til Københavns Kommune, samt en betydelig interesse fra civilsamfundet om at deltage i integrationen af de mange nye københavnere, er der et behov for at præcisere og strømline rammerne for inddragelse af frivillige aktører på kommunens indkvarteringssteder for flygtninge. Med denne indstilling beskrives et forslag til disse rammer.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter og godkender forslag til faglige rammer for inddragelse af frivillige aktører på kommunens indkvarteringssteder for flygtninge, herunder modeller for frivillige tilbud på forskellige lokationer og en generel ansvars- og rollefordeling mellem frivillige aktører, personale og beboere.
Problemstilling
Der er pt. visiteret ca. 2.448 ukrainere med midlertidigt ophold efter særloven til Københavns Kommune. Dette tal forventes at stige, idet ca. 33.818 nu har ansøgt om ophold efter særloven. København skal modtage 11%, dvs. der forventes nu, at minimum 3.171 flygtninge visiteres til kommunen hen over de kommende måneder. Siden marts er København derfor gået fra at have ét indkvarteringssted til flygtninge til på nuværende tidspunkt at have otte suppleret med indkvartering på flere forskellige hoteller, selvstændige lejligheder forskellige steder i København m.fl.
I dag modtager flygtninge, der visiteres til København, en række indsatser under ”københavnermodellen”. I sin helhed har Københavnermodellen et markant højere serviceniveau end det lovpligtige integrationsprogram, herunder tilbud om frivillige aktiviteter. I 2016 blev det besluttet, at der på kommunens daværende ene indkvarteringssted, Ottiliahus, også skulle tilknyttes et Welcome House (WH) i stueetagen. Et WH, hvor frivillige og flygtninge kunne mødes og sammen lave forskellige aktiviteter. WH er placeret separat fra beboernes private boliger og er specifikt indrettet til frivillige aktiviteter, oplæg og andre sociale arrangementer.
I juni 2022 besluttede BIU, at der senere skulle tages stilling til en differentiering af de ikke-lovpligtige dele af københavnermodellen – herunder frivilligområdet og WH.
Det er derfor en politisk vurdering i hvilket omfang, Københavns Kommune skal forpligte sig til at tilbyde specifikke aktiviteter i samarbejde med civilsamfundet, hvor bredt samarbejdet skal være og i hvor høj grad dette samarbejde skal prioriteres.
Forvaltningen oplever derudover et stigende antal henvendelser fra frivillige organisationer og foreninger, der ønsker at bidrage med frivillige aktiviteter. Forvaltningen vurderer, at tilbud om frivillige aktiviteter er en vigtig del af kommunens ansvar for de nye borgere, da dette sikrer ro og øget trivsel på indkvarteringsstederne, hvilket understøtter driften og personalet. Det er derfor hensigtsmæssigt at tage stilling til hvilke overordnede rammer de frivillige aktører inddrages under på tværs af de nye lokationer.
Løsning
På baggrund af de forskellige fysiske rammer på indkvarteringsstederne, foreslår forvaltningen fire overordnede modeller for inddragelse af frivillige aktører. Dermed defineres hvilke frivillige tilbud, der i udgangspunktet indgår i Københavnermodellen under de nye omstændigheder. Modellen bidrager desuden til at afgrænse hvilke aktiviteter, der kan tilbydes hvor og af hvem. Endeligt defineres en rolle- og ansvarsfordeling på indkvarteringsstederne mellem brugere, personale og frivillige.
Det er ikke altid muligt at etablere nye WH’s med de fysiske rammer og muligheder, som kendetegner det nuværende WH. Det er derfor nødvendigt at skelne mellem hvad frivillige aktører kan tilbyde på indkvarteringssteder med et WH og steder uden:
- I WH tilbydes aktiviteter for alle nuværende og tidligere flygtninge
- På lokationer uden WH tilbydes aktiviteter udelukkende for stedets beboere
Lokationstyper, fysiske rammer og Welcome House
Kommunens eksisterende lokationer fordeler sig pt. på fire forskellige indkvarteringstyper og dermed modeller for inddragelse af frivillige (bilag 1).
1. Større kommunale indkvarteringssteder
I dag: Ottiliahus, Sjællandsgade, Amager Strandvej og Dortheagården.
På disse større lokationer er der i varierende grad mulighed for og kapacitet til at etablere et WH, som det allerede er tilfældet på Ottiliahus og Dortheagården. På større indkvarteringssteder foreslås derfor, at der i udgangspunktet altid etableres et WH.
WH muliggør, at forskellige organisationer kan afholde faste aktiviteter og div. arrangementer på stedet (såkaldte safe-zone-aktiviteter) alle ugens dage. Der kan laves individuelle aftaler med lokale foreninger, der har relevante tilbud for stedet, og der vil generelt formidles information om tilbud og aktiviteter i lokalområdet. Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) tilbyder safe-zone aktiviteter og løbende fritidsguidning, der bygger bro mellem børn/unge og det lokale foreningsliv.
2. Mindre kommunale indkvarteringssteder
I dag: Kirsebærhaven, Refshalevej, Jeudan og Danasvej.
På disse lokationer er der som udgangspunkt ikke plads til at etablere et WH. Her stilles så vidt muligt et lokale til rådighed til frivillige aktiviteter, men heller ikke dette er muligt alle steder. Det vil derfor være forskelligt, om det er muligt at afvikle safe-zone aktiviteter og mindre arrangementer. Der kan fritidsguides 1-2 gange månedligt, og der er mulighed for at lave aftaler med lokale foreninger. Ligesom i model 1 vil der formidles kulturelle tilbud og der vil inviteres til at deltage i aktiviteterne i det nærmeste WH.
3. Selvstændige boliger:
Lejligheder og selvstændige boliger fordelt over hele byen.
Model 3 indbefatter de steder i kommunen, hvor flygtninge er indkvarteret i selvstændige boliger. Der er typisk tale om almindelige lejligheder eller tidligere plejeboliger i den almennyttige boligmasse. Her er der ikke de fysiske rammer til at afvikle frivillige aktiviteter. Det er dog muligt at tilbyde fritidsguidning, formidle kulturelle tilbud og invitere til nærmeste WH.
4. Hoteller:
I dag: Mercur, CabInn Metro, CabInn Express, CabInn Copenhagen, Adina, og ParkInn.
Pt. er det nødvendigt at gøre brug af hotelværelser til at supplere kapaciteten for indkvartering. Selvom denne løsning er midlertidig, er der stadig behov for at overveje mulige frivillige aktiviteter for beboerne på hoteller i en model 4. Hotellerne giver typisk yderst begrænsede muligheder for at afvikle frivillige aktiviteter, men beboerne på hotellerne kan blive inviteret til aktiviteter i WH. Hotellerne kan i afgrænsede tidsrum være bemandet med kommunalt personale, og det er derfor muligt løbende at informere om events og aktivitetstilbud i lokalområdet.
Aktører og samarbejdspartnere
Forvaltningen vurderer, at visse typer frivillige aktiviteter bør prioriteres for at skabe et helhedsorienteret integrationstilbud. Især lektiehjælp, leg og bevægelse, kreative sysler, sport og motion, fritidsguidning, hverdagsrådgivning og lokalt forankrede foreningsaktiviteter kan skabe et solidt grundlag for frivilligområdet i Københavnermodellen og bør tilbydes dér, hvor det er muligt. Disse behov kan dækkes ind ved at samarbejde med forskellige organisationer og foreninger samt KFF, der har forskellige tilbud til rådighed.
I udgangspunktet vurderes det af hensyn til driften hensigtsmæssigt at prioritere samarbejde med større organisationer og foreninger. Det kan også være relevante, lokale foreninger. Dette sikrer bl.a. de bedste vilkår for de frivillige og for det koordinerende samarbejde. Det vurderes, at større organisationer har en veletableret intern struktur og professionel organisering af deres arbejde. Derudover er det forventeligt, at de frivillige via deres organisation har adgang til både rådgivning indenfor deres felt og en forsikring.
Det foreslås derfor, at der i udgangspunktet ikke rekrutteres enkelte frivillige direkte til et indkvarteringssted. I stedet opfordres enkeltpersoner til at rette henvendelse til de allerede etablerede frivillige organisationer, som kommunen samarbejder med.
Forvaltningen har haft et tæt samarbejde med KFF, der har været til stede som fast aktør på kommunens indkvarteringssteder, siden tilstrømningen af ukrainske flygtninge begyndte i foråret. KFF tilbyder også fritidsguidning, hvor uddannet personale guider børn og unge ud i foreningslivet mhp. opstart i forskellige fritidsaktiviteter. Fritidsguidning er en vigtig løsning på at komme ud til de flygtninge, der ikke har adgang til safe-zone aktiviteter. Samarbejdet med KFF vægtes derfor højt.
Organisering og bemanding
For at kunne implementere potentielt mange frivillige aktiviteter fra adskillige organisationer, er det centralt at definere de opgaver henholdsvis personale, frivillige aktører og beboerne selv har, samt hvor ansvar placeres.
I dagtimerne vil beboerne på de enkelte lokationer i udgangspunktet være i skole, fritidsordning, på arbejde eller i program, til danskundervisning eller virksomhedsindsats. WH vil derfor typisk have åbent eftermiddag og aften – ca. 4-5 timer i hverdage og 6-8 timer i weekender.
Planlægningen på tværs af de enkelte lokationer koordineres og styres af forvaltningen. Den konkrete planlægning af aktiviteterne på de enkelte lokationer udvikles og aftales i tæt dialog med samarbejdspartnere, cheferne for området og de daglige ledere på lokationerne. Personalet på indkvarteringsstederne, kaldet sociale viceværter, har udelukkende til opgave at understøtte de frivillige tilbud og hjælpe med praktikaliteter på stedet. De er således ikke en aktiv del af aktiviteterne og har heller ikke ansvaret for afviklingen af disse.
Ansvar og børneattester
Aktiviteterne finder sted på kommunens lokationer og med udgangspunkt i aftaler indgået med forvaltningen. Det er derfor kommunens ansvar at tilse og så vidt muligt sikre, at aktiviteterne afvikles som aftalt. Der er lovkrav om, at alle frivillige skal have indhentet børneattest, når der laves aktiviteter med børn.
Forældre har altid ansvaret for deres egne børn. Der skal i udgangspunktet være en forælder til stede under aktiviteter målrettet mindre børn (under 10 år). Ved udflugter skal børn under 15 være ifølge med voksen, børn under 18 skal have en skriftlig godkendelse af en forælder (hvilket er almindelig praksis for de fleste foreninger).
Politisk handlerum
Det er en politisk vurdering og prioritering i hvilket omfang, at Københavns Kommune skal forpligte sig til at tilbyde specifikke aktiviteter i samarbejde med civilsamfundet, hvor bredt samarbejdet skal være og i hvor høj grad dette samarbejde skal prioriteres.
Forvaltningen vurderer, at de frivillige tilbud er en vigtig indsats, der medvirker til en god integration og højere livskvalitet for de nye borgere. Det vurderes ligeledes, at muligheden for frivillige aktiviteter sikrer en højere grad af trivsel og ro på lokationerne.
Økonomi
Udgifterne til at understøtte frivilligindsatsen for flygtninge er en integreret del af flygtningemodtagelsen i Københavns Kommune. Der er hverken i 2022 eller 2023 fastsat et budget til opgaven, da udgifterne kun i begrænset omfang kan forudsiges. Udgifterne til håndteringen af flygtninge fra Ukraine opgøres i stedet af fagforvaltningerne til Økonomiforvaltningen, som ifm. kvartalsprognoserne finansierer udgifterne fra kassen.
Videre proces
Godkendes indstillingen, vil de skitserede rammer fremadrettet være udgangspunktet for de aktiviteter og aftaler, der bliver indgået på frivilligområdet. Forvaltningen vil desuden indkalde en række større organisationer til en dialog om samarbejdet.
Henrik Lund / Marianne Becker Andersen
Beslutning
Indstillingen blev drøftet og godkendt uden afstemning.
Venstre fremsatte følgende protokolbemærkning, som Alternativet, Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet tilsluttede sig:
”Venstre, Alternativet, Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet finder det afgørende for integrationen at civilsamfundet og foreningslivet kan yde et aktivt bidrag. Derfor skal der være de bedste rammer for frivilliges engagement.”