Indsatsen for jobparate kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at indsatsen for jobparate fremover varetages på Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration, og at forvaltningen ikke går i udbud med indsatsen for jobparate, når det nuværende udbud udløber 28. februar 2017.
2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager indsatsen for jobparate kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere (eksklusive akademikere) til efterretning.
Problemstilling
Efter en periode med en gunstig udvikling i ledigheden ses der en tendens til en lille stigning. Således er bruttoledigheden i København steget fra juli 2016 til august 2016 med 658 personer. Dermed var der 16.750 bruttoledige i København i august 2016, svarende til en ledighedsprocent på 5,3 pct. Ledige defineres som dagpengemodtagere, jobparate kontanthjælpsmodtagere og uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere.
Der er i de senere år gennemført en række reformer på beskæftigelsesområdet med stor betydning for indsatsen for ovenstående målgrupper. Det drejer sig om kontanthjælpsreformen, beskæftigelsesreformen, jobreformen og refusionsreformen. Herudover indfases det nye dagpengesystem ved årsskiftet.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) har også indgået aftaler om indsatsen for henholdsvis ledige med en akademisk uddannelse og unge (på udvalgsmøde den 2. marts 2016 og den 20. april 2015). Desuden har BIU tidligere besluttet den nuværende indsats på Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration (CBSI) med brancherettede, timeintensive forløb samt organiseringen af nytteindsatsen på Center for Afklaring og Beskæftigelse (CAB) (på udvalgsmøde den 11. januar 2016 og den 5. maj 2014), ligesom det er vedtaget at omlægge beskæftigelsesindsatsen.
Med disse tiltag er der sket en lang række ændringer for jobparate kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere. Der er derfor behov for at kigge fremad og se på, hvordan den fremtidige aktiveringsindsats for jobparate kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere (eksklusive akademikere) bør tilrettelægges.
Løsning
I Vision 2020 er målet, at København skal have det laveste forsørgelsestryk blandt sammenlignelige kommuner.
Dagpengemodtagere (eksklusive akademikere)
Målet for dagpengemodtagere er i Vision 2020 at nedbringe ledigheden, så København er blandt de ti bedste kommuner i klyngen. Med den nuværende udvikling er målet endnu ikke opfyldt. Der er i København cirka 6.800 dagpengemodtagere omregnet til fuldtidspersoner (eksklusive akademikere).
Nedenfor følger forslag til aktiviteter, som vil styrke indsatsen for dagpengemodtagere, hvoraf udvalget anmodes om specifikt at forholde sig til det første punkt. Håndteringen af de øvrige punkter er beskrevet nedenfor.
1. Udvide antallet af intensive jobsøgningsforløb på CBSI
Der er gode erfaringer med de nuværende intensive jobsøgningsforløb på CBSI. Dels er der en høj motivationseffekt: Cirka 45 pct. af de borgere, der visiteres til et forløb på CBSI, starter ikke, da de er kommet i beskæftigelse eller virksomhedsplacering inden. I dag løses opgaven udover CBSI ved et mindre køb hos eksterne leverandører på 4 mio. kr. Forvaltningen ønsker i højere grad at anvende tilbuddet på CBSI til den del af målgruppen, der ikke får en virksomhedsplacering. Forvaltningen foreslår med denne indstilling, at der med udgangspunkt i de hidtidige erfaringer med de intensive jobsøgningsforløb på CBSI og de begrænsede midler til indsatsen ikke foretages et nyt udbud, når de nuværende aftaler udløber den 28. februar 2017. De seneste reformer har betydet, at der er mindre behov for og mindre budget til jobsøgningsforløb. Et nyt udbud vil være forbundet med en del administration både at gennemføre og efterfølgende følge op på. Der er tale om et udbud, som sammenlignet med de øvrige udbudsområder (fx aktivitetsparate og sygedagpengemodtagere) har et meget begrænset omfang.
2. Justere tilbudsviften på CBSI
De nuværende forløb på CBSI er meget ressourcekrævende, både i forhold til undervisere og lokaler. Hvis antallet af forløb skal udvides, er der behov for at se på, hvordan de intensive jobsøgningsforløb kan blive mindre ressourcekrævende og samtidig opretholde de nuværende effekter. Forvaltningen vil udarbejde indstilling til udvalget herom på et kommende BIU-møde.
3. Implementere revideret samtalekoncept
Samtalekonceptet er i henhold til BIU-beslutning den 2. november 2015 blevet revideret, og forvaltningen har efterfølgende været i dialog med a-kasserne for at rette det endeligt til. Det nye samtalekoncept med øget fokus på uddannelse og progression er nu klar til at blive implementeret.
4. Målrettet uddannelsesindsats
Forvaltningen vurderer, at der inden for det nuværende uddannelsesbudget kan arbejdes endnu mere målrettet med brugen af uddannelse. Det gælder både i forhold til valg af uddannelsestilbud, men også i forhold til samarbejdet med uddannelsesinstitutioner og virksomheder. Allerede i dag arbejder forvaltningen med at målrette uddannelse mod arbejdsmarkedets behov. Dog vurderer forvaltningen, at der er et potentiale for yderligere målretning. Forvaltningen vil forelægge en indstilling herom til udvalget på et kommende møde.
5. Udmøntning af budget 2017: Vikar og omskoling af jobparate borgere
Det blev med budgetaftalen for 2017 afsat midler til en indsats for at få den ledige arbejdsstyrke til at matche virksomhedernes behov. Der etableres en særlig indsats i Hovedstadens Rekrutteringsservice (HRS), der skal arbejde med formidling af vikarlignende arbejdskraft. HRS har til opgave at bistå virksomheder, der deltager i store bygge- og anlægsprojekter med rekruttering af ledige på tværs af 18 kommuner i hovedstadsområdet. HRS er fysisk placeret i Københavns Erhvervshus.
Der blev i budgetaftalen for 2017 også afsat midler til omskoling af ledige. Der blev givet midler til, at der inden for 6 ufaglærte jobfunktioner med mangel på arbejdskraft uddannes ledige ufaglærte til at bestride stillingerne. Det drejer sig om struktørmedhjælper, køkkenmedhjælper, rengøringsmedarbejder, lastbilchauffør, butiksmedarbejder i detail og ufaglært industrioperatør.
Udvalget vil på et kommende møde få forelagt forslag til konkret udmøntning af disse initiativer.
6. Omlægning af beskæftigelsesindsatsen
Det er med indstillingen om omlægningen af beskæftigelsesindsatsen (på udvalgsmøde den 16. november 2015 og den 29. august 2016) blevet besluttet, at der skal tilføres yderligere midler til at arbejde med ordinær jobformidling og fremme virksomhedsplaceringer med kvalitet for dagpengemodtagere fra 2017 og frem.
7. Samarbejde med Det Regionale Arbejdsmarkedsråd om paradoksproblemer
På regionalt niveau er der også fokus på målgruppen og dens muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet. Det Regionale Arbejdsmarkedsråd har stor opmærksomhed på brancher, der oplever mangel på arbejdskraft. Senest har rådet taget initiativ til at igangsætte en række projekter, som dels skal styrke den eksisterende beskæftigelsesindsats i hovedstadskommunerne, dels skal tilvejebringe ny viden og nye redskaber til at matche ledige med ledige stillinger. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har meldt forvaltningens interesse for at deltage i projekter på tre områder; rengøring, metal og IT.
Jobparate kontanthjælpsmodtagere
For jobparate kontanthjælpsmodtagere er målet i Vision 2020, at København skal være bedst i sin klynge. Målet er opfyldt. Der er cirka 3.700 jobparate kontanthjælpsmodtagere omregnet til fuldtidspersoner.
For jobparate kontanthjælpsmodtagere gælder en række af de samme indsatser som ovenstående for dagpengemodtagere:
- Udvide antallet af forløb på CBSI
- Justere tilbudsviften på CBSI
- Målrette uddannelsesindsatsen
- Omlægning af beskæftigelsesindsatsen
- Samarbejde med Det Regionale Arbejdsmarkedsråd om paradoksproblemer.
Herudover vurderer forvaltningen, at indsatsen for målgruppen kan styrkes med følgende initiativ:
6. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil søge at fremme en intensiveret, tidlig samtaleindsats for jobparate kontanthjælpsmodtagere i budgetforhandlingerne for 2018
Forvaltningen vil som led i arbejdet med at realisere målet om at reducere antallet af jobparate kontanthjælpsmodtagere udarbejde et fokuseret forslag til Budget 2018 om, hvad der skal til – udover den nuværende indsats, hvori indgår en ekstra samtale eller et intensiveret screeningsforløb først i ledighedsforløbet. Forvaltningen vurderer, at forslaget kan have en positiv effekt på ledighedslængden.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Eventuelt yderligere forslag til tiltag for indsatsen for målgruppen kan eventuelt indgå i drøftelserne
ved budgetseminaret i 2017.
Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst
Beslutning
Enhedslisten fremsatte ændringsforslag om, at 2. at-punkt udgik af sagen.
Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.
For stemte: 3 (F og Ø)
Imod stemte: 3 (R, V, U)
Undlod at stemme: 2 (C og S).
Ændringsforslaget blev hermed ikke vedtaget.
1. at-punkt blev godkendt.
2. at-punkt blev taget til efterretning.
Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning:
”Ø mener ikke, at sagen er tilstrækkeligt belyst, hvad angår underpunkt 2, herunder særligt hvilke ændringer i samtalekonceptet, der er tale om. Derfor har Ø fremsat ønske om at fjerne underpunkt 2 og få fremsat indholdet på et kommende møde som beslutningspunkt med udtømmende bilag.”