Mødedato: 24.08.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Budgetnotater til Budget 2021

Se alle bilag

Resumé

COVID-19-epidimien betyder, at ledigheden i Københavns Kommune er stigende. Dermed kan Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen se ind i en større finansieringsudfordring i 2021. Med denne sag skal BIU tage forvaltningens budgetnotater til Budget 2021 til efterretning.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager de vedlagte budgetnotater, vedrørende need to og specifikke udfordringer, til forhandlingerne om Budget 2021, til efterretning.

Problemstilling

Budgetforhandlingerne om Budget 2021 igangsættes den 28. august med forventet aftaleindgåelse senest den 4. september.

Økonomiudvalget vedtog med Indkaldelsescirkulæret for 2021, at forvaltningerne bedes udarbejde budgetnotater vedrørende:

  • Need to risikosager, kapacitet og renovering
  • Rettidig omhu
  • 1-3 enkeltstående budgetnotater på specifikke udfordringer inden for fagforvaltningens område

Need to risikosager er uforudsete sager, der medfører større merudgifter som følge af ny lovgivning, udefrakommende begivenheder o.lign. Need to kapacitet omhandler etablering af den nødvendige kapacitet til tiden f.eks. daginstitutioner, skolespor, plejeboliger mv. Need to renovering er sager, hvor bygninger eller infrastruktur fordyres, hvis man udskyder renovering.

Rettidig omhu dækker sager, hvor udgifterne stiger, hvis finansieringen udskydes eller hvor der er mulighed for ekstern medfinansiering.

Specifikke udfordringer skal være enkeltstående udfordringer inden for fagforvaltningens område.

Løsning

Tabel 1 sammenfatter forvaltningens budgetnotater til Budget 2021. De enkelte budgetnotater beskrives nedenfor – og er vedlagt i bilag.

Tabel 1. Budgetønsker til Budget 2021

#

Need to

Mio. kr. 2021

BI1

Merudgifter vedrørende rehabiliteringsteammøder (fortrolig)

2,5

BI2

Midlertidig indkvartering af nyankomne flygtninge på Solterasserne

0,7

 

Specifikke udfordringer

 

BI3

Stigende ledighed som følge af COVID-19

*30,0

BI4

Digitale kompetencer og digital læring

3,1

 

 

 

 

 

 

*: Udgift på indsatsrammen/overførsler mv.

Need to

Det indstilles, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager følgende budgetnotater vedrørende need to til Budget 2021 til efterretning. Det bemærkes, at forvaltningen ikke har budgetnotater vedrørende rettidig omhu til Budget 2021.

 BI1. Merudgifter vedrørende rehabiliteringsteammøder (fortrolig)

Budgetnotatet er beskrevet i fortroligt bilag 1.

BI2. Midlertidig indkvartering af nyankomne flygtninge på Solterasserne

Københavns Kommune er ifølge Integrationsloven forpligtet til at anvise nyankomne flygtninge en midlertidig bolig. Med de nuværende prognoser for kapacitetsbehovet i den midlertidige indkvartering er der behov for flere pladser, end der pt. er afsat midler til.

Den nuværende løsning for midlertidig indkvartering i Ottiliahus i Valby flytter primo 2021 fra Ottiliahus til Dortheagården i Nordvest. Der er dog behov for lidt mere kapacitet end Dorthegården kan rumme. På baggrund af vurderinger som forvaltningen har gennemført i samarbejde med Økonomiforvaltningen, foreslås en del af boligkomplekset Solterrasserne i Valby anvendt til dette formål.

Budgetønsket indeholder udgifter til istandsættelse, flytning, husleje samt forbrugsudgifter og vedligehold. Der er tale om en need to kapacitetssag, da sagen drejer sig om etablering af nødvendig kapacitet.

Specifikke udfordringer

Det indstilles, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager følgende budgetnotater vedrørende specifikke udfordringer til Budget 2021 til efterretning.

BI3 – Stigende ledighed som følge af COVID-19

COVID-19-epidemien har medført et markant tilbageslag for dansk økonomi. Siden COVID-19-krisens udbrud er der kommet ca. 10.600 flere ledige personer i Københavns Kommune – en stigning på ca. 53%.

Aktuelt tilsiger en prognose, udarbejdet i fællesskab af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen, at merledigheden i 2021 vil være på ca. 9.300 helårsydelsesmodtagere i Københavns Kommune – set i forhold til niveauet i det nuværende udmeldte budget for 2020. Prognosen er baseret på Økonomisk Redegørelse fra Finansministeriet, hvor der er taget højde for, at ledighedsstigningen i Københavns Kommune har været større end i resten af landet. Den forventede ledighedsstigning medfører en betydelig finansieringsudfordring for forvaltningen i 2021, hvis det nuværende serviceniveau i beskæftigelsesindsatsen i Københavns Kommune skal fastholdes.

Konkret betyder dette, at der i 2021 skal tilvejebringes yderligere ca. 30 mio. kr. på servicerammen til ordinær jobcenterdrift – hovedsageligt et stigende antal samtaler – og ca. 65 mio. kr. på indsatsrammen/overførsler mv. til at imødegå den stigende efterspørgsel på aktiveringsforløb.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har identificeret forskellige initiativer, som gør det muligt at rumme flere borgere indenfor den eksisterende ramme. Det drejer sig om følgende initiativer på servicerammen:

  • Stigning i sagsstammerne på mellem 1-4 sager for sagsbehandlerne på Jobcenter København
  • Reduktion af samtalefrekvensen for sygemeldte ledige med over 6 måneders ledighed
  • Samlokaliseringen af Jobcenter København på Gammel Køge Landevej giver mulighed for yderligere at reducere administrative omkostninger
  • Udnyttelse af få frie midler på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ramme – overopfyldelse af effektiviseringsbidraget samt midler fremkommet efter BIUs behandling af budgetbidraget (herunder tilbageførte midler fra Rygcenteret i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen)

Samt følgende initiativer på indsatsrammen/overførsler mv.:

  • Øge kapaciteten i de forskellige aktiveringstilbud – fx gennem større hold og kortere forløb
  • Reducere udgifterne til eksterne leverandørtilbud, hvor dyrere forløb fx alene iværksættes efter ledergodkendelse
  • Udskyde tidspunkt for tilbud som aktuelt tilbydes tidligere end lovgivningen kræver

Initiativerne er beskrevet mere detaljeret i bilag 4. På den baggrund kan finansieringsudfordringen i 2021 nedbringes til 10 mio. kr. på servicerammen og 30 mio. kr. på indsatsrammen/overførsler mv..

Finansieringsudfordringen på servicerammen foreslås jf. bilag 4 håndteret ved i 2021 at anvende dele af de omlagte servicemidler fra Budget 2019, hvor det blev besluttet varigt at omlægge 30 mio. kr. fra indsatsrammen/overførsler mv. til servicerammen fra 2021. I Budget 2019 blev det besluttet primært at anvende de omlagte servicemidler til virksomhedskonsulenter og Key Account Managers, men det foreslås nu, at 10 mio. kr. af de afsatte midler – midlertidigt i 2021 – anvendes til årsværk, som kan løfte den ordinære jobcenterdrift.

Således er der alene behov for at få tilført flere midler til indsatsrammen/overførsler mv..

BI4 – Digitale kompetencer og digital læring

Medio 2019 nedsatte Beskæftigelses- og Integrationsborgmesteren en ekspertgruppe om løft af lediges digitale kompetencer – bestående af førende erhvervsledere, forskere og organisationsfolk. Ekspertgruppen gav i januar 2020 syv anbefalinger til, hvordan ledige borgere klædes på til arbejdsmarkedet gennem tillæring af de digitale kompetencer, som virksomhederne efterspørger.

I forlængelse af It-ekspertgruppens anbefalinger har forvaltningen fokus på at løfte de lediges digitale kompetencer. Derfor foreslås forvaltningens eksisterende digitale værksteder udvidet med ansættelse af flere eMentorer– ligesom der foreslås opkvalificeringsforløb til ledige med fokus på deres digitale kompetencer.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Ændringer i økonomien afventer budgetforhandlingerne.

Videre proces

Hvis medlemmer af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ønsker at få udarbejdet yderligere budgetnotater til forhandlingerne om Budget 2021, bedes de rette henvendelse til Økonomiforvaltningen. Budgetnotater bestilles således på mail hos Lise Balslev Skogstad (ix5w@kk.dk) og Søren Magne Lauritsen (qi2q@kk.dk) – gerne med cc til Morten Stig Hansen (ht55@kk.dk) og Henrik Krogsgaard (hko@kk.dk).  

Herefter vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat i den notatskabelon, som er stillet til rådighed af Økonomiforvaltningen.

Forvaltningen fremsender først det udarbejdede budgetnotat til forslagsstilleren – med henblik på at afklare eventuelle supplerende spørgsmål. Herefter uploades budgetnotatet på BIU-portalen, så det er tilgængeligt for hele udvalget.

Det enkelte budgetnotat indgår først i de politiske forhandlinger, når det er nævnt ved forhandlingsbordet.

 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top