Mødedato: 24.06.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Grundaftale om samarbejde med Region Hovedstaden om sundhedskoordinator og klinisk funktion

Se alle bilag

Godkendelse af at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, på vegne af Københavns Kommune, indgår en fælles kommunal grundaftale om samarbejde med Region Hovedstaden om sundhedskoordinator og klinisk funktion.
Kommunernes Landsforening anser det for nødvendigt, med en politisk godkendelse af grundaftalen.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der indgås en fælles kommunal grundaftale med regionen, med virkning fra 1.7.2013 (aftalen vedlagt som bilag)

Problemstilling

Folketinget vedtog den 19.12.2012 reform om førtidspension, fleksjob og ressourceforløb, med virkning fra 1.1.2013. Med reformen skal   ansøgninger om førtidspension, fleksjob og ressourceforløb  behandles på et rehabiliteringsmøde, i dialog med borgeren, før kommunen træffer beslutning. Rehabiliteringsteamet er sammensat af medarbejdere fra beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Socialforvaltningen. Fra 1.7.2013, skal der også deltage en sundhedskoordinator (læge) fra regionen, som kommunen betaler. Fra samme dato skal kommunen benytte Regionens kliniske funktion, når der er brug for mere lægedokumentation. Denne praksis erstatter erklæringer fra privatpraktiserende speciallæger.   

Forhandlingerne med Region Hovedstaden, er sket via Kommunekontraktrådet i Kommunernes Landsforening, der forhandler en grundaftale på vegne af de 29 kommuner i Region Hovedstaden, herunder Københavns Kommune. Den enkelte kommune skal efterfølgende udfylde rammerne i grundaftalen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har deltaget i forhandlingerne for Københavns Kommune.

Aftalen forelægges udvalget, fordi Kommunernes Landsforening har meldt ud, at de anser det for nødvendigt, med en politisk godkendelse af grundaftalen i kommuner og region.

Løsning

Der er nu forhandlet en aftale, der fastlægger pris og indhold i de ydelser, der skal leveres af Region Hovedstaden for sundhedskoordinatorer og klinisk funktion, det første år.
Vilkårene i aftalen for de to områder er kort opridset her:  
 

SundhedskoordinatorRegionen Hovedstaden skal leverer sundhedskoordinatorer til møder i rehabiliteringsteamet. Sundhedskoordinator, der er læge, bidrager med sundhedsfaglig rådgivning og vurdering, indenfor somatiske og psykiske årsager til sygefravær og har en rolle før og under mødet.

Kommunen sørger for arbejdsplads med internetforbindelse, samtykke fra borger og relevant materiale om borgeren. 

Prisen for sundhedskoordinatorer beregnes ud fra en model, fastlagt af Arbejdsmarkedsstyrelsen og kommunens vurdering af antal møder (sager) i rehabiliteringsteam. Aftalen indeholder også løbende opfølgning på samarbejdet.

 

Klinisk funktion

Klinisk funktion er i Region Hovedstaden placeret på Bispebjerg hospital og er bemandet med speciallæger i arbejdsmedicin, socialmedicin, psykiatri og reumatologi. Klinisk funktion leverer  speciallægeerklæringer, tværfaglige udredninger, journaloplysninger fra hospitaler og tager kontakt til borgerens læge og speciallæger.

Kommunen kan bestille en vurdering af borgerens helbredssituation før og efter mødet i rehabiliterings-teamet og løbene i sager om ressourceforløb, fleksjob og førtidspension.  

Der afregnes en pris. pr. ydelse for de undersøgelser og lægeerklæringer som Regionens kliniske enhed leverer.

Region Hovedstaden og Københavns Kommune skal efterfølgende udfylde grundaftalens rammen ved en lokal forhandling med Regionen. Denne forhandling sker i juni 2013, med Socialmedicinsk enhed på Bispebjerg Hospital, der repræsenterer regionen. Indhold i forhandlingerne spænder fra antal møder med deltagelse af sundhedskoordinator, til mødetider og levering af mødemateriale.
 
Ved forhandling af grundaftalen, var det ikke muligt at opnå enighed med regionen om prisberegningerne. Aftalen er derfor baseret på den prisberegningsmodel, som Arbejdsmarkedsstyrelsen har foreslået. Arbejdsmarkedsstyrelsens model er en fall-back model, som kommuner og regioner skal benytte, hvis det ikke er muligt at forhandle sig til en anden model. 

Aftaleperiode og genforhandling af aftalen:

Aftalen indgås for 1 år med virkning fra den 1. juli 2013. Aftalen kan opsiges med 9 måneders varsel og evalueres med henblik på eventuel tilpasning i foråret 2014. I evalueringen vil blandt andet indgå: pris, kapacitet og effektivitet. Genforhandling skal ske inden sommeren 2014. Aftalen kan til enhver tid ændres ved gensidig aftale mellem parterne.

I efteråret 2013, etablerer Kommunernes Landsforening et samarbejdsorgan med repræsentanter for region og kommuner, der skal håndtere uoverensstemmelser, evaluering og forslag til forbedring af samarbejdet. Københavns Kommune har bedt om at deltage i dette arbejde. 

Grundaftalen er indgået ud fra en forudsætning om, at Arbejdsmarkedsstyrelsens bekendtgørelse om kommuner og regioners samarbejde godkendes i juni 2013, uden væsentlige ændringer. 

Økonomi

Kommunen skal som led i aftalen med regionen afholde udgifter til sundhedskoordinator og klinisk funktion. Forvaltningen forventer, at de samlede udgifter i 2014 vil udgøre ca. 9,9 mio. kr. årligt, baseret på en forudsætning om ca. 2.350 sager.

Sundhedskoordinator afregnes efter Arbejdsmarkedsstyrelsens model, der giver en fast pris pr. sag på 1.688 kr.

Klinisk funktion afregnes efter forbrug på baggrund af aftalte listepriser, og baseret på sagstyperne forventes gennemsnitsprisen at blive ca. 9.350 kr.

Der er en forventning om, at ca. 30% af alle sager vil have behov for indhentelse af udtalelse fra klinisk funktion.

Den samlede økonomi er samlet i tabel 1 herunder.   

Tabel 1

 

2013

2014

Enhedspris

Antal sager

Udgifter  (mio. kr.)

Antal sager

Udgifter  (mio. kr.)

Sundhedskoordinator

1.688

800

1,4

2.350

4,0

Klinisk funktion

9.350

240

2,2

630

5,9

I alt

1.054

3,6

2.980

9,9

Regeringen forudsætter, at udgifterne til de nye regionale tilbud finansieres af, at kommunen som konsekvens skal bruge færre interne lægekonsulenter og speciallægeerklæringer fra privatpraktiserende læger.

Samlet set er etableringen af de to funktioner imidlertid et udtryk for en markant forøget lægefaglig udredning i forhold til det eksisterende niveau i Københavns Kommune. Udgifterne kan derfor ikke fuldt ud finansieres af det relaterede mindreforbrug. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har fået midler i overførselssagen til finansiering af udgifterne i 2013. Den samlede kompensation til kommunerne forhandles fortsat mellem KL og regeringen. Såfremt der fortsat er et finansieringsudestående i 2014, når resultatet af forhandlingerne foreligger, forventes det indarbejdet i budgetforslaget som et led i kommunens interne DUT-proces.

 

Videre proces

  • Bekendtgørelsen forventes godkendt midt i juni 2013.
  • Regionsrådet underskriver aftalen inden 1.7.2013.
  • Udmøntning af grundaftalens rammer, med bla. sagsvolumen og sundhedskoordinatorernes arbejdstid inden 1.7.2013, foretages af en lokal forhandlingsgruppe bestående af repræsentanter fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
  • Aftalen underskrives af BIF direktør inden 1.7. 2013.
  • Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har et finansieringsudestående. Udvalget vil blive orienteret, så snart dette er på plads.

BILAG
1. Samarbejdsaftale om sundhedskoordinator og klinisk funktion
2. Ydelseskatalog i klinisk funktion
3. Skema sundhedskoordinators erklæring4. Udsendelsesbrev om sundhedskoordinator og klinisk funktion.


Morten Binder                Thomas Thellersen Børner  

Beslutning

Indstillingen blev godkendt
Til top