Orientering om brugen af vagter i den midlertidige indkvartering
Resumé
Beskæftigelses- og integrationsudvalget orienteres om, at Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen har indgået en serviceaftale med Rådhusvagten (Økonomiforvaltningen) om brug af vagter i den midlertidige indkvartering for flygtninge. Aftalen medfører, at der i første omgang tilknyttes en nattevagt på forvaltningens to største indkvarteringssteder (Ottiliahus og Sjællandsgade) udenfor det faste personales mødetider i både hverdage og weekender/helligdage. På mindre lokationer (ekskl. eksterne lejligheder) foretages én indvendig samt én udvendig rundering i løbet af aften- og nattetimerne. Modellens anslåede årlige udgifter ligger på 4,8 mio. kroner. Forvaltningen arbejder for på sigt at overgå til en vagtmodel med lavere bemandingsgrad (hvor der udelukkende foretages runderinger). Overgangen sker når diverse indsatser med Socialforvaltningen om særligt udsatte beboere er sat i værk – dette gælder bl.a. en fremskudt indsats til håndtering og forebyggelse af sociale udfordringer blandt beboerne.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen om forvaltningens brug af vagter i den midlertidige indkvartering til efterretning.
Problemstilling
På baggrund af de mange ukrainske flygtninge, der siden foråret 2022 er blevet visiteret til Københavns Kommune, og som følge heraf det stigende behov for indkvarteringskapacitet, indgik forvaltningen i foråret 2022 en aftale med Rådhusvagten (Økonomiforvaltningen) om brug af vagter i den midlertidige indkvartering. Der er fortsat tilstrømning af ukrainske flygtninge til Danmark, herunder Københavns kommune. Pt. er 3.060 flygtninge visiteret til kommunen – af disse er 2.094 kommunalt indkvarterede.
Der har også før tilstrømningen af ukrainske flygtninge i perioder været brug af vagter ifm. driften af den midlertidige indkvartering (tidligere kun én lokation, Ottiliahus i Valby). Der er ikke lovkrav om tilknytning af vagter til indkvarteringen. Flere forhold i den aktuelle situation taler dog for, at der også fremadrettet er behov for brug af vagter i forskelligt omfang. På de største indkvarteringssteder bor flere hundrede beboere sammen, herunder et antal socialt udsatte med særlige behov. Det er et generelt vilkår, at beboerne på disse indkvarteringssteder i vid udstrækning deles om værelser (for enlige flygtninge), køkken- og badefaciliteter samt opholdsrum, hvilket kan medføre forskellige utryghedsskabende situationer og konflikter mellem beboere.
Brugen af vagter i den kommunale indkvartering har overordnet følgende formål:
- at kunne være tryghedsskabende og konfliktnedtrappende i dags-, aften- og nattetimer ved fast fysisk tilstedeværelse på Sjællandsgade både inden- og uden for stedets åbningstid,
- at kunne være en ekstra sikkerhed for beboere og personale ved akutte konflikter eller utryghedsskabende situationer, herunder ved håndtering af håndgemæng mellem beboere,
- at holde opsyn med ejendomme og indkvarteringssteder uden for det faste personales tilstedeværelse.
I takt med, at antallet af indkvarteringssteder er steget, og tilstrømningen af flygtninge er stabiliseret ift. foråret 2022, vurderer Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, at der er behov for at indgå en fast aftale med Rådhusvagten om brug af vagter i den midlertidige indkvartering, herunder bemandingsniveau og opgavetyper.
Løsning
På baggrund af forvaltningens erfaringer fra samarbejdet med Rådhusvagten i 2022, indgår parterne en serviceaftale for det kommende år (der løbende vil kunne justeres ifm. overgangen til en mindre vagtmodel, som beskrevet nedenfor), der fastsætter niveauet for brug af vagter i den midlertidige indkvartering.
Konkret indgås en aftale med Rådhusvagten om følgende:
- Tilknytning af nattevagt på kommunens største indkvarteringslokationer (pt. Ottiliahus og Sjællandsgade) uden for det faste personales mødetider i både hverdage (kl. 20:30-08:30) og weekender/helligdage (kl. 17:30-10:30).
- Brug af runderingsvagter på øvrige lokationer (ekskl. eksterne lejligheder) til én indvendig og én udvendig rundering i løbet af aften- og nattetimerne.
- Mulighed for at kunne tilkalde vagter til alle lokationer ifm. særlige situationer.
Den konkrete aftale er midlertidig, og skal ses som udtryk for den særlige situation, som Københavns Kommune befinder sig i hvad angår midlertidig indkvartering af flygtninge (jf. Problemstillingen). Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen arbejder for på sigt at overgå til en mere permanent vagtmodel med lavere bemandingsgrad, hvor der udelukkende foretages runderinger på div. indkvarteringssteder – i udgangspunktet to indvendige og udvendige runderinger på de to-tre største lokationer samt én indvendig og udvendig rundering på øvrige lokationer (ekskl. eksterne lejligheder).
I takt med, at der arbejdes på at igangsætte forskellige indsatser i samarbejde med Socialforvaltningen, som skal tage hånd om særligt udsatte beboere, forventes det, at Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen kan overgå til den mindre vagtmodel. Dette gælder bl.a. en fremskudt indsats, hvor socialrådgivere (fra Socialforvaltningen) skal udføre opsøgende arbejde mhp. at håndtere og forebygge sociale udfordringer blandt beboerne via brobygning til socialforvaltningens eksisterende tilbud, fx misbrugsbehandling- og rådgivning. Indsatsen er pt. ved at blive implementeret og løber som udgangspunkt til udgangen af 2023 (med mulighed for forlængelse).
Økonomi
Serviceaftalen med Rådhusvagten medfører en årlig udgift på ca. 4,8 mio. kr. Den faktiske, årlige pris vil kunne variere fra dette alt efter, om der skal tilknyttes en nattevagt til lokationen Bådehavnsgade, samt alt efter hvornår, forvaltningen kan overgå til en vagtmodel med lavere bemandingsgrad. Den kommende vagtmodel forventes at have en årlig pris på ca. 1,6 mio. kroner.
Det forventes på nuværende tidspunkt, at indsatserne med Socialforvaltningen (jf. løsningsafsnittet) opstartes før, at kommunens kommende store indkvarteringssted på Speditørvej (Bådehavnsgadekvarteret i Sydhavnen) tages i brug, forventeligt med opstart primo juni. Hvis dette ikke viser sig at være tilfældet, eller hvis indsatserne ikke vurderes tilstrækkeligt at afhjælpe udfordringerne med særligt udsatte beboere, vil der også blive tilknyttet en nattevagt til Bådehavnsgade, hvilket vil føre til merudgifter sammenlignet med den anslåede, årlige pris som angivet ovenfor.
Udgifterne vil indgå som en del af Beskæftigelses- og integrationsforvaltningens samlede, nødvendige udgifter til håndteringen af flygtninge fra Ukraine.
Politisk handlerum
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan bede om yderligere oplysninger i forhold til brugen af vagter på midlertidige indkvarteringssteder på udvalgsmødet. Udvalget kan desuden bede om at yderligere orienteringer frem mod overgangen til den anden model for brugen af vagter.
Videre proces
Beskæftigelses- og integrationsudvalget orienteres, når eller hvis der overgås til en anden model for brugen af vagter.
Henrik Lund / Marianne Becker Andersen