Mødedato: 24.04.2023, kl. 16:00
Mødested: KVUC, Sjæleboderne 8, 1120 København

Høringssvar til Kommuneplansstrategien 2023

Se alle bilag

Resumé

BIU forelægges til godkendelse forslag til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar til Kommuneplanstrategien 2023, som efterfølgende sendes til Økonomiforvaltningen. Økonomiudvalget har sendt udkast til Kommuneplanstrategi 2023 i 8 ugers intern høring i fagudvalg, råd og lokaludvalg. Kommuneplanstrategien fastlægger den strategiske retning for byens fysiske udvikling i en 12-årig tidshorisont og danner grundlag for udarbejdelsen af Kommuneplan 2024. Høringssvaret skal sendes senest den 14. maj 2023.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender det i bilag 3 vedlagte høringssvar til udkast til Københavns Kommuneplanstrategi 2023.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen skal efter Lov om planlægnings §23a i første halvdel af valgperioden offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen. Strategien skal indeholde oplysninger om, hvilken planlægning der har fundet sted siden den seneste revision af kommuneplanen, samt en vurdering af og strategien for den fremtidige udvikling af København. Med vedtagelsen af kommuneplanstrategien besluttes samtidig en fuld revision af Kommuneplan 2023, som fastlægger rammerne for planlægningen af byens fysiske udvikling.

Økonomiudvalget besluttede på sit møde den 14. marts at sende forslag til Kommuneplanstrategi 2023 i intern høring i kommunens fagudvalg med en frist den 14. maj 2023.

En repræsentant fra Økonomiforvaltningen har gennemgået baggrunden for kommuneplanstrategien på mødet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 11. april 2023.

Løsning

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med kommunens øvrige seks forvaltninger og på baggrund af den forudgående københavnerdialog, som er afrapporteret til Økonomiudvalget i 2022, udarbejdet et udkast til Kommuneplanstrategi 2023 ” Fremtidens klimavenlige hovedstad” (bilag 2). Forslaget er bygget op omkring følgende fem temakapitler og indeholder derudover lovgivningsbestemt indhold. Strategiens fem temakapitler er:

  • Kapitel 2: Hovedstadens byudvikling og mobilitet
  • Kapitel 3: Boliger og sammenhængende by
  • Kapitel 4: En by med erhverv og studiemiljø
  • Kapitel 5: Klimaby med plads til natur, kultur og fritid
  • Kapitel 6: Udvikling med respekt for byens sjæl

Økonomiforvaltningen ønsker at modtage høringssvar, der er emneopdelt. Beskæftigelses og integrationsforvaltningen foreslår, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i høringssvaret lægger vægt på følgende områder:

Udsatte boligområder (kapitel 3)

En mere sammenhængende by med gode forbindelser og infrastruktur gør det attraktivt at drive virksomhed, så erhverv og arbejdspladser skabes og fastholdes. Øget beskæftigelse bidrager positivt til at løfte en bydel og er en god måde, hvorpå borgere bliver en del af samfundet og byen omkring sig. Lokalt forankrede virksomheder kan være med til at skabe beskæftigelsesmuligheder i udsatte boligområder. Det bemærkes, at beskæftigelse og integration ikke nævnes i kommune-planstrategien, hvilket med fordel kan skrives ind i forbindelse med arbejdet med udsatte boligområder.

Erhvervsliv (kapitel 4)

Det er vigtigt, at Københavns Kommune tilbyder virksomheder og offentlige arbejdsgivere så gode forhold og vækstbetingelser som muligt. Et sundt erhvervsklima med private og offentlige virksomheder, der trives, giver flere arbejdspladser til gavn for Københavnerne. Arbejdspladser, der giver mulighed for ledige til at (gen)finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Det kan være i form af ordinære jobs eller ved at stille arbejdspladsen til rådighed som træningsarena for ledige, der har brug for en virksomhedsplacering. Det giver også mulighed for byens unge borgere til at få lærepladser eller fritidsjobs.

Det er i den forbindelse vigtigt, at der synligt i byen skabes fysisk plads til håndværksvirksomheder, små- og mellemstore virksomheder, iværksættere og de kreative erhverv. Det er i høj grad disse brancher, som skal give arbejde til nuværende og kommende generationer af unge og voksne ledige i København.  Det vil blandt andet også kunne bidrage til at flere unge bliver opmærksomme på den type job, og dermed vælger en erhvervsuddannelse. Dette foreslås fremhævet i kommuneplansstrategien.

Udkast til udvalgets høringssvar fremgår af bilag 3.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Politisk handlerum

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan drøfte og godkende forslag til høringssvar. Hvis beskæftigelses- og integrationsudvalget har bemærkninger til høringssvaret indarbejdes disse før svaret sendes til Økonomiforvaltningen.

Videre proces

På baggrund af beskæftigelses - og integrationsudvalget beslutning og efter indarbejdelse af eventuelle bemærkninger sendes høringssvaret til Økonomiforvaltningen.

Økonomiforvaltningen vil på baggrund af høringssvarene fra den interne høring udarbejde en hvidbog og et revideret forslag til Kommuneplanstrategi 2023 frem mod behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i juni 2023. Herefter følger 8 ugers offentlig høring forventeligt i august og september 2023 inden vedtagelse i december 2023.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning med udvalgets tilføjelser som drøftet på mødet.

Til top