Mødedato: 24.03.2015, kl. 09:00
Mødested: Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Højere serviceniveau i den helhedsorienterede mentorindsats

Serviceniveauet i den helhedsorienterede mentorindsats foreslås fordoblet.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender en fordobling af servicestandarden i den helhedsorienterede mentorindsats til aktivitetsparate borgere. Hver visiteret borger vil herefter modtage helhedsorienteret mentorindsats i 90 minutter pr. uge i 2015. Fordoblingen af mentorindsatsen udmøntes per 1. maj 2015.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) besluttede på udvalgsmødet den 16. september 2013 at tildele helhedsorienteret mentorstøtte til aktivitetsparate, der ikke kan deltage i ordinære tilbud. Det blev også besluttet, at mentorstøtten tildeles de relevante borgere i gennemsnitligt 45 minutter per uge.

En helhedsorienteret mentor hjælper borgeren med individuelle vanskeligheder, som står i vejen for beskæftigelse eller uddannelse. Mentorindsatsen er rettet mod aktivitetsparate borgere som modtager kontanthjælp eller uddannelseshjælp. 

BIU har ved temadrøftelse om mentorindsatsen tilkendegivet, at dette er et lavt niveau. Forvaltningens foreløbige undersøgelser tyder samtidig på, at Københavns Kommune tildeler væsentlig mindre helhedsorienteret mentorstøtte end sammenlignelige kommuner.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at øge omfanget af helhedsorienteret mentorindsats. Det understøttes af ’Evaluering af mentorindsats til unge uden uddannelse’, udført af Rambøll Management i oktober 2014 for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Evalueringen påviser en positiv sammenhæng mellem intensiteten i mentorindsatsen og overgang til job og uddannelse

Den øgede intensitet af mentorindsatsen foreslås udmøntet per 1. maj 2015. Forvaltningen foreslår, at mentorindsatsen fordobles fra det nuværende niveau på 45 minutter ugentligt til i alt 90 minutter ugentligt.

En øgning af serviceniveauet i form af en fordobling vurderes at være til gavn for de berørte borgere, og den vil være relativ enkel at implementere i det daglige arbejde.

Der var i 2014 et mindreforbrug på 11,5 mio. kr. til køb af vejledning og opkvalificering på udbuddet, hvor der indkøbes tilbud til aktivitetsparate borgere. Forvaltningen anbefaler, at midlerne fremover omprioriteres, så det købsbudget, hvor der var mindreforbrug reduceres og intensiteten i den helhedsorienterede mentorindsats øges.

Økonomi

Nettomerudgiften til fordoblingen af mentorindsatsen vil med indfasning per 1. maj 2015 være 23 mio. kr.

Som nævnt er der i 2014 et mindreforbrug på 11,5 mio. kr. til køb af vejledning og opkvalificering i forhold til det budgetterede. Det samlede mindreforbrug på indsatsbudgettet var 20,0 mio. kr.

Der er altså – som også i tidligere år – et betydeligt mindreforbrug i forhold til vedtaget budget. Derfor forventes fordoblingen at kunne ske inden for rammen. Opstår risiko for merforbrug foreslås, at budgettet til køb af vejledning og opkvalificering reduceres, jf. tabel 1. Den nye servicestandard indfases løbende.

Tabel 1. Forslag til omlægning af indsats (mio. kr.)

 

2015

2016

Helhedsorienteret mentor

30

56

Refusion*

-7

-7

Undgå mindreforbrug og eventuelt reduktion af budget til køb af øvrig vejledning og opkvalificering

-23

-49

Nettoudgift

0

0

*Er afhængig af de samlede udgifter til mentor. Estimatet er derfor usikkert for 2016, da det samlede budget endnu ikke er kendt.

 

Videre proces

Hvis BIU tiltræder indstillingen, implementerer forvaltningen den nye servicestandard.

 

De foreløbige erfaringer med den øgede mentorindsats vil indgå i BIUs drøftelser om aktivitetsparate i efteråret 2015. BIU kan i den forbindelse træffe beslutning om serviceniveauet skal videreføres eller justeres, dvs. konsekvenserne for budget 2016.

Birgitte Hansen    /    Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top