Mødedato: 24.03.2015, kl. 09:00
Mødested: Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Udmøntning af sygedagpengeaftalens pejlemærke 4

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til udmøntning af sygedagpengeaftalens pejlemærke 4 om en struktureret indsats.

Problemstilling

Indstillingen er udsat fra udvalgsmødet den 4. marts med henblik på at få nærmere belyst relevante tilbud hos SOF og SUF og få uddybet pakkeforløbene og deres sammenhæng til relevante indsatser (se under løsning).

Den 16. juni 2014 blev alle partier i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget enige om en sygedagpengeaftale med syv pejlemærker:

  1. En bedre borgerservice
  2. En ordentlig kommunikation
  3. Et målrettet samtaleforløb
  4. En struktureret indsats
  5. Et bedre samarbejde med arbejdsgivere
  6. En effektiv organisering
  7. Et højt kompetenceniveau

Den 8. december 2014 blev alle partier enige om, hvordan seks af pejlemærkerne skal udmøntes.  Det blev aftalt, at forslag til udmøntningen af pejlemærke 4 om en struktureret indsats skulle forelægges særskilt, efter de nye leverandøraftaler var trådt i kraft.

Ifølge pejlemærke 4 ønsker aftaleparterne, at forvaltningen kommer med forslag til, hvordan brugen af forløbspakker kan være med til skabe større grad af systematik i sagsbehandlernes tilrettelæggelse af indsatsen samt overblik over relevante indsatser. Sygefraværs-udbuddet skulle desuden indrettes på en måde, der imødekom dette.

Udvalget blev den 8. december 2014 orienteret om, at forvaltningen havde afsluttet sygefraværsudbuddet og indgået aftaler med fem leverandører. De nye aftaler gælder fra januar 2015.

Løsning

Forvaltningen har udarbejdet forslag til pakkeforløb med afsæt i de nye leverandøraftaler. Udmøntningsnotatet er tilrettet med henblik på en tydeliggørelse af sammenhængen mellem pakkeforløbene og leverandørindsatserne (bilag 1).  

Derudover har forvaltningen udarbejdet to yderligere notater med henblik på at imødekomme udvalgets ønske om en beskrivelse af hvilke tilbud i SUF og SOF, der kan indgå i pakkeforløbene (bilag 2), samt en yderligere eksemplificering af pakkeforløbene (bilag 3).

Pakkeforløbene skal sikre, at sygemeldte får en målgruppespecifik, men samtidig struktureret indsats. Forvaltningen foreslår, at sagsbehandlerne fremover visiterer de sygemeldte til et af seks pakkeforløb på baggrund af følgende visitationsmodel (bemærk at pakkeforløbenes nummerering er ændret siden den 4. marts):



Sygemeldte med en alvorlig sygdom (pakkeforløb 1), der har en diagnose, som er på den såkaldte standby-liste[1] og vælger at benytte sig af standby-ordningen, vil hverken blive kontaktet med henblik på samtaler eller en aktiv indsats. Opfølgningen vil ske uden kontakt til den sygemeldte.

Pakkeforløbene rummer en række aktiviteter, som forvaltningen vurderer som de mest velegnede for målgruppen. Nogle af aktiviteterne varetager sagsbehandleren selv – andre varetages f.eks. af private leverandører, Center for Afklaring og Beskæftigelse (CAB), Sundheds- og Omsorgsforvaltningen eller Socialforvaltningen. Alle de fem private leverandører samt CAB tilbyder indsatser, der kan bidrage til samtlige pakkeforløb.

Det kan eksempelvis dreje sig om en sygemeldt med en diskusprolaps, der deltager i et længerevarende genoptræningsforløb i SUF, samtidigt med at en privat leverandør hjælper hende med at indrette hendes arbejdsplads, så hun kan fastholde sit arbejde (pakkeforløb 4).

Et andet eksempel er en sygemeldt ledig, der pga. en svær depression og dagligt forbrug af hash får tilknyttet en mentor hos en privat leverandør, der blandt andet sikrer opstart af misbrugsbehandling i SOF og koordination med behandling hos psykiater (pakkeforløb 6).


[1] Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har i samarbejde med blandt andre Lægeforeningen udarbejdet en liste med diagnoser, der kan anvendes ved standby-ordningen. Listen omfatter livstruende alvorlige sygdomme, hvor kontakt til den sygemeldte ikke er hensigtsmæssig. Det drejer sig blandt andet om kræft, hjerneblødning, AIDS. Listen er ikke udtømmende, og sygemeldte kan derfor ud fra en konkret vurdering omfattes af standby-ordningen.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af denne indstilling.

Videre proces

Hvis udvalget godkender forslag til udmøntning af pejlemærke 4, vil pakkeforløbene videreudvikles og afprøves, så de kan implementeres i den ordinære drift i september 2015. Dette vil ske i dialog med leverandørerne, CAB, SUF og SOF.

Birgitte Hansen    / Michael Baunsgaard Schreiber

 

Beslutning

Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Radikale fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at:
”At Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen frem mod sommeren 2015 indarbejder SUFs og SOFs tilbud i pakkeforløbene for sygemeldte borgere i takt med, at der kan indgås aftaler med SUF og SOF herom. Udvalget får en samlet status på brugen af pakkeforløbene, herunder brugen af tilbud i SUF og SOF, i slutningen af 2015.”

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Indstillingen blev således godkendt med ændringen af 1. at.

Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

"S, SF og Ø ønsker at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen går i dialog med SOF og SUF om at målrette eksisterende tilbud med henblik på at hjemtage opgaver fra private aktører i takt med, at SUF og SOF er i stand til at varetage disse opgaver.”

Til top