Mødedato: 23.11.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af resterende omlægningsmidler på indsatsrammen

Resumé

Borgerrepræsentationen behandlede d. 29. oktober forvaltningens forslag om at give LAB-borgere tilbud om Jobdansk i stedet for DU-dansk. Forslaget blev godkendt med et ændringsforslag, der efterlader et finansieringsbehov på 1,9 mio. Indstillingen her skitserer et katalog med 4 forslag som kan tilvejebringe resten af omlægningen.

Med indstillingen skal Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen beslutte håndteringen af de udestående 1,9 mio. kr.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens forslag til håndtering af de resterende omlægningsmidler på indsatsrammen.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog d. 29. oktober Indstillingen om Justering af tilbud (jobdansk) med et ændringsforslag.

Således blev 7,1 af de 9,0 mio. kr., der udestod fra udmøntningen af budget 2021, besluttet.

Dermed udestår 1,9 mio. kr., som BIU med denne indstilling skal beslutte håndteringen af.

Løsning

Med godkendelsen af hovedparten af budget 2021 på BIU-mødet d. 26. oktober, blev der besluttet en række tiltag til håndtering af omlægningen fra indsatsmidler til servicemidler. Samtidig blev udvalget forelagt en række tiltag til håndtering af den stigende ledighed.

De allerede besluttede initiativer til håndtering af omlægningen og håndteringen af den stigende ledighed, danner baggrund for forvaltningens forslag til finansieringen af de resterende 1,9 mio. kr. af omlægningen.

Dermed forsøges restfinansiering tilvejebragt med mindst mulig påvirkning af de målgrupper, som i forvejen er påvirket af de besluttede initiativer.

Forvaltningen foreslår fire forskellige initiativer til håndtering af de 1,9 mio. kr. på indsatsrammen.

Det enkelte forslag kan i sig selv tilvejebringe 1,9 mio. kr., men forvaltningen foreslår en model, hvor størstedelen af reduktionen håndteres ved at reducere budgettet til uddannelse- og opkvalificering af jobparate borgere, jf. forslag 1 nedenfor, mens den resterende finansiering fordeles ligeligt mellem de tre øvrige forslag.

Forvaltningens forslag til model fremgår af tabel 1.

Tabel 1 Model for finansiering af resterende omlægning

 

Anm.*: Udvalget godkendte d. 30. marts 2020 en hjemtagelse af aktiveringsindsatsen for langtidsledige akademikere med virkning fra d. 1. juli 2021. Her vil der flyttes midler fra den eksterne ramme til den interne ramme. Den interne indsats vil da udgøre en større del af aktiveringsindsatsen end hidtil.

Det fremgår af tabel 1, at målgrupperne i mere eller mindre grad er påvirket af tiltag til håndtering af den stigende ledighed. For alle forslagene gælder dog, at målgrupperne ikke er omfattet af de tiltag, der allerede er besluttet til håndtering omlægning fra indsats til service og der er heller ikke flyttet midler fra disse grupper til andre målgrupper.

 

Forslag 1: Uddannelse- og opkvalificering af jobparate borgere

Forslag 1 indebærer en reduktion af Arbejdsmarkedscentrets budget til uddannelse- og opkvalificering.

Arbejdsmarkedscentret visiterer jobparate borgere over 30 år til forskellige typer af korte, erhvervsrettede kurser/uddannelser inden for fagområder, hvor der er mangel på arbejdskraft på bl.a. den regionale positivliste.

En reduktion på 1,0 mio. kr. i bevillingerne til uddannelses- og opkvalificering af de jobparate borgere over 30 år svarer til 2,1 pct. af budgettet hertil.

Der bliver ikke reduceret i bevillingen til 6. ugers selvvalgt uddannelse.

 

Forslag 2: Eksterne forløb til akademikere

Forslag 2 indebærer en reduktion af det eksterne købsbudget på Karrierecentret, hvor ledige borgere med akademisk baggrund er tilknyttet.

Det eksterne købsbudget er øget i 2021. Med forslaget opjusteres budgettet i 2021 dermed mindre end først forudsat.

Karriecentret køber forløb til ledige akademikere hos eksterne leverandører hvor det er relevant.

En reduktion på 0,3 mio. kr. i bevillingen til køb af eksterne forløb til de akademiske ledige svarer til 1,7 pct. af budgettet hertil.

 

Forslag 3: Job- og uddannelsesklubber for job- og uddannelsesparate unge under 30 år

Forslag 3 indebærer en reduktion i bevillingerne til job- og uddannelsesklubber på Ungecentret.

I klubberne kan både jobparate ledige under 30 år og uddannelsesparate ledige få hjælp til bl.a. at søge job og lærepladser. Udover at få hjælp med CV og ansøgning, får de unge også mulighed for at netværke og udveksle erfaringer, hvilket er årsagen til at indsatsen er organiseret i et klubformat.

En reduktion på 0,3 mio. kr. svarer til 3,0 pct. af det samlede budget til klubberne for disse målgrupper.

 

Forslag 4: Interne forløb for udsatte unge under 30 år

Forslag 4 omfatter en reduktion af bevillingen til den interne indsats for udsatte unge under 30 år på Center for Kompetence og Brobygning.

Ungecentret visiterer unge borgere under 30 år, der ikke umiddelbart er uddannelses- eller jobparate til indsats hos Center for Kompetence og Brobygning. De unge har ofte en række andre udfordringer foruden ledighed og indsatserne dækker derfor ofte over forløb med vejledning, opkvalificering og støtte, funktionsafklaringsforløb, ressourceforløb og revalideringsforløb.

En reduktion på 0,3 mio. kr. svarer til omkring 0,7 pct. af det samlede budget til de interne indsatser for udsatte unge under 30 år.

Økonomi

Jf. ovenfor.

Videre proces

På baggrund af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning implementeres tilpasningen af indsatsrammen for budget 2021. 

 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

B fremsatte følgende supplerende at-punkt til indstillingen:

”At den lokalforankrede beskæftigelsesindsats med danskuddannelse i Urbanplanen fortsætter og finansieres af med 200 tkr. fra aktiveringstilbuddet til akademikere og 150 tkr. interne forløb for udsatte unge.”

 

Indstillingen med tilføjelse af det supplerende at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

(Det bemærkes, at der er tale om fremskudt danskuddannelse i Urbanplanen.)

Til top