Mødedato: 23.10.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Samarbejde med Nordic Safe Cities om opkvalificering af bestyrelser i københavnske moskeer, som har tilsluttet sig Demokraticharteret

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen indgår et samarbejde med Nordic Safe Cities ved Nordisk Ministerråd om opkvalificeringskurser for bestyrelser i københavnske moskeer, som har underskrevet Demokraticharteret.    

Problemstilling

Ekspertgruppen for Antiradikalisering anbefalede i 2015 en tættere kontakt og dialog med byens moskeer og civilsamfund. I Københavns Kommunes Medborgerforum, som mødes tre gange årligt, er der repræsentanter for enkelte moskeer.

Flere moskebestyrelser står imidlertid over for et generationsskifte, og hvis disse bestyrelser er svage og uerfarne, kan det gøre dem sårbare over for påvirkninger fra ekstremistiske miljøer. Forvaltningen vurderer det derfor hensigtsmæssigt, at der som led i VINK’s drift og øvrige forebyggende indsatser, tilbydes opkvalificeringskurser for de københavnske moskebestyrelser.

Løsning

Nordic Safe Cities (NSC) under Nordisk Ministerråd har tilbudt at samarbejde med Københavns Kommune om opkvalificering af bestyrelser i et udvalg af københavnske moskeer. NSC har som led heri etableret et samarbejde med den britiske organisation Faith Associates, som gennem flere år har arbejdet målrettet med kapacitetsopbygning af britiske moskeer.

Organisationen har bl.a. erfaringer i at facilitere opkvalificeringskurser for moskeer om, hvordan de opbygger en stabil organisation og udarbejder visioner og vedtægter. Organisationen har ligeledes erfaring i at facilitere dialog om relevante emner for moskeerne, eksempelvis hvad det vil sige at være europæisk muslim, moskeers rolle i et vestligt samfund mv.

Det er NSC og Faith Associates anbefaling, at de københavnske moskeer understøttes i at styrke deres bestyrelser, således at yngre medlemmer kan forberedes og blive kvalificeret til at overtage lederskabet i bestyrelserne og derigennem styrke moskeerne til at spille en konstruktiv rolle i forebyggelsen af radikalisering.

Forvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indgår et samarbejde med Nordic Safe Cities om afvikling af 1-2 heldagsopkvalificeringskurser for moskeerne i løbet af vinteren 2018. Forvaltningen estimerer, at 40-50 personer vil deltage fra minimum 5 forskellige moskeer.

Formålet med opkvalificeringen vil bl.a. være at:

  • bidrage til en organisatorisk styrkelse af moskeers bestyrelser, herunder at understøtte dem i, at den yngre generation indgår i bestyrelsesarbejdet

  • igangsætte interne diskussioner i byens moskeer om moskeers rolle i et sekulært dansk samfund og om, hvordan moskeerne kan bidrage til at modvirke negative og antidemokratiske fællesskaber.

Det bemærkes, at underskrivelse af Demokraticharteret vil være en forudsætning for at deltage i kurserne, da afholdelse af fælles aktiviteter kategoriseres som et samarbejde, jf. Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning den 22. februar 2016: ”Forvaltningen definerer…[samarbejde]..som foreninger, som forvaltningen har en kontinuerlig fast kontakt til, der lægger op til gensidige forpligtigelser, fx via fælles aktiviteter, fælles faste møder eller økonomisk støtte.”

Det bemærkes, at flere af Københavns Kommunes samarbejdspartnere i flere år har haft en tæt dialog med moskeer. PET har i en årrække afholdt halvårlige dialogmøder med moskeer fra hele Danmark. Dialogmøderne har fungeret under konceptet ’den uenige dialog’, hvor PET har haft dialog med en række moskeer med forskellige tilgange til islam og det danske samfund. PET bakker op om, at Københavns Kommune går i tættere dialog med byens moskeer.

Derudover har Aarhus Kommune og Østjyllands Politi siden 2010 haft positive erfaringer med dialog med foreninger og moskeer, hvor der har været konkrete radikaliseringsudfordringer. Østjyllands Politi vurderer, at den løbende dialog har haft en gavnlig effekt for relationen mellem myndigheder og civilsamfund, herunder at dialogen har været medvirkende til at reducere antallet af udrejste til Syrien.

Forvaltningen er i løbende dialog med Aarhus Kommune omkring denne indsats. 

Økonomi

Udgifterne til opkvalificeringskurser for moskeer afholdes inden for forvaltningens eksisterende ramme, afsat til VINK i Budget 2016 samt med bidrag fra Nordic Safe Cities.

Videre proces

Efter godkendelse af indstillingen vil forvaltningen igangsætte samarbejdet med Nordic Safe Cities ved Nordisk Ministerråd. Forvaltningen vurderer, at de første kurser kan afholdes i januar/februar 2018.

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schrieber

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved afstemning.

For stemte: 6 (B, A, SF, Ø og C)

Imod stemte: Ingen

Undlod: 1 (V)

Indstillingen blev dermed vedtaget.

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre undlader at stemme for indstillingen, da vi havde foretrukket at afvente den nationale kortlægning af moskeer, som er berammet til november 2017, før kandidaterne til dette projekt blev udvalgt”.

Til top