Mødedato: 23.10.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på udmøntning og resultater af akademikeraftalen

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1.  At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens status på udmøntning og resultater af akademikeraftalen til efterretning.

Problemstilling

Den 2. marts 2016 blev et enigt Beskæftigelses- og Integrationsudvalg enige om akademikeraftalen – Flere akademikere i job.

Aftalen skal understøtte Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ambition om, at København skal være i top ti blandt sammenlignelige kommuner i målet om at få ledige dagpengemodtagere i arbejde. 

Forvaltningen følger op med status på udmøntning og resultater af akademikeraftalen to gange årligt til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Seneste status blev forelagt udvalget den 3. april 2017.

 

Løsning

Akademikeraftalen indeholder en opdeling i akademikergruppen i følgende delmålgrupper:

  1. Studerende i risikogruppen (studerende fra uddannelser med lang gennemsnitlig ledighedslængde)
  2. Risikogruppen (dimittender og ledige fra ovenstående faggrupper)
  3. Lavrisikogruppen (nyledige og dimittender fra uddannelser med kort gennemsnitlig ledighedslængde)
  4. Særlige grupper (fx tidligere topledere eller udlændinge)
  5. Langtidsledige (mere end 12 måneders ledighed).

Definitionen af risikogruppen er uddannelser, hvor akademikerne er ledige 3 uger længere end gennemsnittet.

 

Indsatsen går på tværs af målgrupperne og bygger på fem tværgående satsninger:

  1. Intensiv jobsøgning
  2. Flere alternative jobønsker
  3. Det nye arbejdsmarked
  4. Netværk
  5. Virksomhedskontakt

 

Status på akademikerledigheden

Visionsmålet for akademikerindsatsen i København er, at vi skal være bedre end Århus. De seneste tal for juli 2017 viser, at Århus har en højere akademikerledighed end København. I København er ledigheden blandt akademikere steget fra 6,0 pct. i juli 2016 til 6,8 pct. i juli 2017. Det svarer til, at der var 5.466 fuldtidspersoner i juli 2016 og 6.633 fuldtidspersoner i juli 2017. Antallet af ledige akademikere er dermed steget med 21,4 pct. i perioden.

  • Imidlertid skyldes stigningen, at tilgangen af ledige akademikere er steget. Tilgangen er steget med 230 akademikere, når 2017 (år-til-dato) sammenlignes med 2016 (år-til-dato). Samme periode er afgangen dog steget med 1.340 akademikere, svarende til en stigning på 12 pct.
  • På trods af den stigende akademikerledighed er andelen, der får et virksomhedsrettet tilbud, stadig 25 pct. i 2. kvartal 2017 som i 2. kvartal 2016. Andelen er højere i København end i hele landet, klyngen og øvrige universitetsbyer.

 

Status og effekt af indsatser i AC-aftalen

AC-aftalen indeholdt en række indsatser, som blev henvist til budgetforhandlinger om budget 2017. Nedenfor gives en kort status for elementerne, som fik tilført midler i budgetaftalen for 2017 og i

overførselssagen 2016-2017. 

Tabel 1. Oversigt over AC-indsatser i budget 2017 og overførselssagen 2016-2017

 

Indsatser i budget 2017

Status

Effekt

Hjemtagelse af myndighedsopgaven

Budget 2017: 1,9 mio. kr. i 2017 og frem.

 

Jobcentret overtog pr. 1. marts 2017 samtaler med borgerne fra anden aktør.

 

I juli 2017 var de sidste samtaler hjemtaget, og hjemtagelsen dermed fuldt implementeret.

Hjemtagelsen vil medføre en bedre koordination af ledighedsforløbet for den enkelte borger.

 

Langtidsledighedsindsats for akademikere

Budget 2017:

3,7 mio. kr. årligt i 2017, 2018 og 2019.

 

Langtidsledige akademikere henvises til en langtidsledighedsindsats ved den 12. ledighedsmåned frem for den 16. ledighedsmåned.

 

Forvaltningen vil måle effekten af den fremrykkede indsats, når tal foreligger.

 

Ledige akademikere til små og mellemstore virksomheder (SMV’er)

 

1,2 kr. i 2017 og 2018.

 

Dette initiativ indgik ikke i AC-aftalen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 12. december 2016 indstilling om formidling af ledige akademikere til SMV’er (2016-0348195). Indsatsen udmøntes i Erhvervshuset, der har etableret et AC-taskforce med ansvar for en opsøgende indsats for at skabe jobåbninger i SMV’er.

Forvaltningen har sat et mål om, at

  • 100 ledige akademikere matches til støttet eller ordinær beskæftigelse i private SMV’er,
  • 200 SMV’er opsøges

 

Styrkelse af indsatsen

Med budgetaftalen for 2018 blev det besluttet at styrke indsatsen for at få ledige akademikere ansat i SMV’er. Der blev afsat 1,8 mio. kr. i service i 2018, 3,0 mio. kr. i 2019 og 1,5 mio. kr. i 2020 til rekrutteringsindsats og koordinerende indsats på tværs af eksisterende tiltag.

Målsætninger:

· 300 ledige akademikere afgår fra ledighed til beskæftigelse i den private sektor

· 1.500 ledige akademikere forberedes og motiveres til job i SMV’er

· 1.000 virksomheder opsøges og får afdækket behov for akademisk arbejdskraft

 

Målet for den koordinerede indsats på tværs af eksisterende tiltag er at sikre SMV’er en smidig og forenklet adgang til akademisk arbejdskraft, og understøtte at det bliver nemt og enkelt at få støtte til at ansætte en akademiker.

En opgørelse for 1. jan. til 31. aug. viser, at 236 akademikere er matchet til støttede og ordinære job i både private og offentlige virksomheder, heraf er 73 placeret i private SMV’er.

 

Erhvervshuset har opsøgt 680 SMV’er i perioden.

 

 

Indsats i overførselssagen 2016 – 2017

 

Dette initiativ indgik ikke i AC-aftalen.

Med overførselssagen fik forvaltningen midler til at etablere et intensivt 4 ugers aktiveringsforløb, 30 timer om ugen, som er målrettet nyledige akademikere i

lavrisikogruppen. Der er budget til 2500 forløb frem til 2019.

 

Forvaltningen følger op på effekten af forløbet, når der foreligger tilstrækkelig data og inden indsatsen udløber med udgangen af 2019.

 

Forvaltningen følger også op på brugertilfredsheden, hvilket udvalget vil få forelagt et orienteringsnotat om.

 

Forløbet skal hjælpe nyledige tidligt i gang med en intensiv jobsøgning.

 

Forvaltningen vil måle løbende på effekten af indsatsen. De første forløb blev igangsat primo september og blandt de 26 deltagere er knap halvdelen (12) enten gået i job eller virksomhedspraktik.

 

 

Status på øvrige tværgående satsninger i AC-aftalen 

1. Intensiv jobsøgning

 

Jobcentret skal give de ledige den nødvendige hjælp til at komme hurtigt i gang med jobsøgningen.

 

Status

Nyt udbud

 

 

Forvaltningen har indgået aftale med tre eksterne leverandører om at levere tidligt intensivt jobsøgningsforløb til akademikere og følge op med relevante forløb i hele ledighedsperioden. Forløbene skal understøtte en effektiv og intensiv jobsøgning, herunder jobsøgningsintensitet.

 

Siden marts 2017 har leverandørerne påbegyndt 3500 forløb. Der foreligger endnu ikke tal for effekten af forløbene, men når forvaltningen har effekttallene, vil de blive forelagt udvalget i en kommende afrapportering.

Effekttallene vil ligeledes blive anvendt til en målrettet visitation af ledige borgere til forløb, jf. udvalgets beslutning om udbud den 13. juni 2016.

Forvaltningen vil offentliggøre udbydernes resultater som aftalt i akademikeraftalen, så borgerne kan orientere sig herom.

Effekt

  • I 2016 viste Marselisborgs analyse, at ledige akademikere i gennemsnit søgte 1,6 job om ugen.
  • I 2017 viste forvaltningens gentagelse af analysen, at de ledige akademikere søgte 2 job om ugen. Det er en stigning på 20 pct. Resultatet indgik i seneste status til udvalget den 3. april 2017.
  • Forvaltningen vil gentage undersøgelsen primo 2018 for at se, om der er sket en stigning i antal søgte job. Resultatet vil indgå i næste status til udvalget. 

 

2. Flere alternative jobønsker

 

Fra akademikeraftalen

"Mange akademikere søger desværre job uhensigtsmæssigt smalt - både fagligt og geografisk. Jobcentret skal hjælpe akademikerne med allerede fra dag ét at tænke i alternative jobveje, opfylde rådighedsforpligtelsen, dvs. være "aktivt jobsøgende" samt "søge rimeligt arbejde", herunder i høj grad søge job uden for København og i andre akademiske brancher, end den deres uddannelse eller tidligere arbejdsliv umiddelbart lægger op til."

Status

Borgerne orienteres faktuelt om ledighedssituationen og konkrete jobmuligheder.

 

 

 

3. Indsats målrettet det nye arbejdsmarked

 

I Budget 2017 blev der afsat 1,3 mio. kr. årligt i 2017 og 2018 til køb af eksterne iværksætterforløb til ledige akademikere. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 21. november 2016 indstilling om Implementering af akademikerindsats målrettet det nye arbejdsmarked (2016-0348195).

 

Status

 

Forvaltningen har indgået kontrakt med Rainmaking Innovation om køb af iværksætterforløb af 4 ugers varighed til i alt 100 borgere i 2017 og 2018.

Første hold med 25 borgere er gennemført i perioden 1. august – 25. august 2017. Næste forløb finder sted 15. nov. – 15. dec. 2017.

 

Effekt

 

Rainmaking Innovation gennemfører på vegne af forvaltningen en effektmåling af første iværksætterforløb i november 2017. Resultaterne i form af adgang til job eller selvstændig virksomhed vil fremgå af næste status på akademikeraftalen til udvalget.

 

 

4. Netværk

 

Jobcentret skal øge chancerne for, at de ledige indgår i selvstyrende netværk. Målet med satsningen er, at samtlige målgrupper i AC-aftalen udbygger og aktivt anvender deres netværk i jobsøgningen.

 

Status

Jobcentret informerer borgerne om vigtigheden af at anvende netværk i jobsøgningen og orienterer også borgerne om netværksmuligheder og mentorordninger i bl.a. a-kasser. Netværk faciliteres også igennem jobcentrets intensive jobsøgningsforløb til nyledige og igennem eksterne leverandørers forløb.

 

Effekt

Forvaltningen har i februar 2017 foretaget en baseline undersøgelse af lediges akademikeres brug af netværk i jobsøgning. Resultatet indgik i seneste status til udvalget i april 2017. Lidt over halvdelen svarer, at de indgår i en eller flere netværk. Tre fjerdedele vurderer, at deltagelse i netværk er relevant for dem. Forvaltningen måler på ny i 2018 og resultaterne vil indgå i næste status på akademikeraftalen til udvalget.

 

 

5. Virksomhedskontakt

 

Jobcentret skal sikre, at flere akademikere hjælpes i virksomhedsrettede tilbud med særligt fokus på løntilskud som vej til job.

 

Status

Som en del af omlægningen af beskæftigelsesindsatsen intensiveres den virksomhedsrettede indsats og samtaler med borgerne. Den virksomhedsrettede indsats intensiveres nu yderligere særligt i 2. samtale med borgeren.

 

Effekt

Andelen af akademikere, der får et virksomhedsrettet tilbud i København er højere end i hele landet, klyngen og øvrige universitetsbyer. I 2. kvartal 2017 fik 25 pct. af akademikerne i København en virksomhedsplacering. Andelen er uændret i forhold til samme periode året før.

Figur 1: Andelen af AC’ere, der får et virksomhedsrettet tilbud i København, hele landet, øvrige universitetsbyer og klyngen, 3.

kvt 2015 – 2. kvt. 2017

Kilde: Jobindsats, september 2017.

Note: Andelen er beregnet som antal påbegyndte virksomhedsplaceringer (løntilskud og virksomhedspraktik) delt med antal fuldtidspersoner. AC’ere er defineret som medlemmer af de fire akademiske a-kasser (Akademikernes, MA, CA og Journalistik mv.)

 

 

 

Status på øvrige indsatser og målsætninger i AC-aftalen

Forvaltningen har indgået et samarbejde med Greater Copenhagen og Workindenmark under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) om pilotprojektet ”Akademiker match i Greater Copenhagen – match af ledige akademikere til SMV’er og offentlig administration i Greater Copenhagen”.

Formålet at rette op på den ubalance, at der er mange ledige akademikere i København, Frederiksberg og Lyngby-Tårbæk kommune, mens der er mangel på akademiske kompetencer andre steder i Greater Copenhagen. Projektet vil via analyser, samarbejdsmodeller og konkret formidling af akademikere til virksomheder evt. skabe grobund for en større indsats i de kommende år.

Projektet er finansieret af Greater Copenhagen (kr. 495.000), Økonomiforvaltningen (kr. 175.000) og Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen (kr. 175.000). Derudover forventes følgende at være samarbejdspartnere og medfinansiere projektet i form af arbejdstimer: Erhvervshuset og Karrierecentret i Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen, Akademikernes Centralorganisation, Workindenmark, arbejdsformidlingen i Malmø samt øvrige kommuner, regioner og væksthuse.

Effekt: Forvaltningens del af projektet er forankret i Københavns Erhvervshus med et mål om at skabe 30 match mellem ledige akademikere og virksomheder i Greater Copenhagen i 2017. Dette mål er indfriet. Derudover arbejder Københavns Erhvervshus med fortsat at opbygge relationer til kommuner og andre aktører i Greater Copenhagen med henblik på udvikle en samarbejdsmodel for rekruttering til virksomheder.  

Særlige grupper

En målgruppe i akademikeraftalen er ledige akademikere med brug for en skræddersyet indsats. Jobcentret har indgået en aftale med Jobcenter Frederiksberg om adgang til forløb for tidligere topledere. I 2017 har 14 borgere i målgruppen deltaget i forløbet. 8 har fået ordinær beskæftigelse (én deltidsbeskæftigelse) og 3 har opnået ansættelse med løntilskud/ virksomhedspraktik.   

Akademikere med udenlandsk baggrund og meget erfarne akademikere modtager tilbud via de nye rammeaftaler med ekstern leverandør. 

Samarbejde med a-kasser og ac-organisationer

Forvaltningen har en tæt dialog med ac-organisationerne og akademiske a-kasser, bl.a. om smv- indsatsen og iværksætterforløbene. I jan 2017 – oktober 2017 har 227 borgere deltaget i MA a-kasses forløb Nye øjne på dine karrieremuligheder. Herudover samarbejdes der tæt med a-kasser om fællessamtaler med akademikerne i jobcentret.

Med budgetaftalen for 2018 er der endvidere aftalt midler til, at samarbejdet om en tidlig indsats med Magistrenes A-kasse kan fortsætte.

Forvaltningen samarbejder også med organisationerne om en række andre initiativer, herunder ikke mindst matcharrangementer; Fx virksomhedskonference den 5. oktober 2017 på rådhuset med bl.a. akademiske ledige, en IT-jobmesse, international jobmesse om job i grænselandene, og international jobmesse om job i UK.

80 akademikere deltog i virksomhedskonferencen på Rådhuset, 22 akademikere var tilmeldt den internationale jobmesse om job i grænselandende, og 185 akademikere fra seks kommuner er inviteret til IT-jobmessen. Forvaltningen vil følge op på effekten, når tal foreligger.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Forvaltningen forelægger Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en ny statusindstilling om et halvt år. 

 

Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst

 

 

Beslutning

 Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top