Mødedato: 23.09.2024, kl. 17:20
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Temadrøftelse på baggrund af KL's borgerundersøgelse forår 2024

Se alle bilag

Resumé

KL gennemførte i foråret 2024 en spørgeskemaundersøgelse om borgeroplevelser på beskæftigelsesområdet, som Københavns Kommune deltog i. BIU blev orienteret om undersøgelsen i maj 2024. Temadrøftelsen indledes med et oplæg, der gennemgår undersøgelsens resultater og skitserer forvaltningens arbejde med at skabe bedre borgeroplevelser. Derefter har udvalget mulighed for at drøfte forvaltningens indsatser, og om der skal gøres yderligere tiltag på området.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens oplæg til efterretning
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter de indsatser, som forvaltningen har igangsat for at skabe bedre borgeroplevelser hos Jobcenter København

Problemstilling

KL gennemførte i foråret 2024 en spørgeskemaundersøgelse om borgeroplevelser på beskæftigelsesområdet. 44 kommuner deltog i undersøgelsen, herunder København. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev på udvalgsmødet den 13. maj 2024 og i fredagsmailen den 24. maj 2024 orienteret overordnet om undersøgelsen og dens resultater.

Temadrøftelsen giver Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en mere detaljeret gennemgang af borgerundersøgelsens resultater og derudover en indføring i den indsats, forvaltningen gør på flere områder, for at skabe bedre borgeroplevelser hos Jobcenter København.

Resultater af KL’s borgerundersøgelse på beskæftigelsesområdet (forår 2024)
Undersøgelsens spørgsmål fordeler sig på seks temaer, som fremgår af tabel 1 nedenfor. I Københavns Kommune har 870 borgere deltaget i undersøgelsen.

Undersøgelsens samlede resultater for landet er positive. På tværs af de deltagende kommuner har mere end 6 ud af 10 borgere svaret, at de overordnet set har været tilfredse eller meget tilfredse med deres forløb i jobcenteret.

En detaljeret gennemgang af undersøgelsens samlede resultater og metode gives i bilag1.

I Københavns Kommune svarer lidt over 5 ud af 10 borgere, at de overordnet set har været tilfredse eller meget tilfredse med deres forløb i jobcenteret. Den overordnede borgertilfredshed i København ligger lavest blandt de deltagende kommuner.

Det samme billede tegner sig ift. de øvrige undersøgelsestemaer, som det fremgår af tabel 1. København scorer under det tværkommunale gennemsnit indenfor alle undersøgelsestemaer, men på alle områder er scoren højere end middel (2,5).

Tabel 1: Gennemsnitscore pr. undersøgelsestema for hhv. Københavns Kommune og de deltagende kommuner samlet set

Tema

København

Alle kommuner

Overordnet tilfredshed

3,32

3,64

Mødet med jobcentret

3,41

3,69

Mål og aktiviteter

3,07

3,41

Samarbejde på tværs af forvaltninger

2,72

3,02

Samtalen

3,53

3,75

Progression

2,65

2,97

Note: Alle spørgsmål anvender samme fem-trins svarskala, hvor den mest negative svarmulighed gives værdien 1 og den mest positive svarmulighed gives værdien 5.

Overordnet set er sygedagpengemodtagere og aktivitetsparate borgere mest tilfredse med deres forløb hos Jobcenter København. Aktivitetsparate borgere er som den eneste målgruppe lidt mere tilfredse i København end i gennemsnit på tværs af de deltagende kommuner. Borgere i jobafklaring er overordnet set den mindst tilfredse målgruppe i København.

Københavns Kommune havde mulighed for at føje et antal lokale spørgsmål til undersøgelsen, som supplement til KL’s spørgsmål. Borgere i København er således også blevet spurgt til, hvordan de oplever kontakten til jobcenterets medarbejdere. Her har 65 pct. svaret, at de er enige eller meget enige i, at de oplever medarbejderne hos Jobcenter København som behagelige at være i kontakt med.

Forvaltningens indsatser vedr. bedre borgeroplevelser
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder kontinuerligt med at afdække og anvende viden om borgeroplevelser. Bl.a. udførte VIVE på forvaltningens vegne en række interviewundersøgelser af borgeroplevelser på Jobcenter København i årene 2019-2022. KL’s undersøgelse har givet mulighed for at få yderligere indsigt i borgernes oplevelser på beskæftigelsesområdet. For at følge udviklingen på området har forvaltningen også tilmeldt sig KL’s næste undersøgelsesrunde, som afvikles i efteråret 2024.  

Ud fra den tilvejebragte viden igangsætter forvaltningen løbende indsatser for at skabe bedre rammer for borgernes oplevelser med Jobcenter København.

Nedenfor præsenteres et udvalg af forvaltningens indsatser og fokusområder, som vil blive udfoldet ifm. temadrøftelsens rammesættende oplæg.

Organisering og samarbejdskultur
Et af hovedformålene med omorganiseringen var netop at skabe bedre borgerforløb. Jobcenter København er nu organiseret i færre centre, hvor hvert center varetager alle opgaver ifm. givne målgrupper. Målet var at skabe synergi og mere sammenhængene borgerforløb. Der er fokus på arbejdsfællesskaber, videndeling og koordinering.    

Modtagelsesområder og jobcenterets fysiske rammer
Forvaltningen har i en periode arbejdet med at redesigne de fysiske rammer på Jobcenter København, for at borgerne oplever det som mere trygt, støttende og konstruktivt at komme i jobcenteret. Jobcenterets borgermodtagelse er bl.a. blevet genindrettet, så borgerne nu møder et mere åbent og uformelt miljø, hvor fokus er på at hjælpe fremfor at udøve myndighed.

Borgeren i centrum
I forhold til det konkrete møde mellem jobcentermedarbejder og borger, har forvaltningen fokus på at implementere og styrke en række tilgange, der sætter borgeroplevelsen i centrum. Det drejer sig bl.a. om at betragte borgeren som ekspert i eget liv, og om at tilpasse aktiviteter til borgeren fremfor at lade borgerens målgruppe styre aktivitetsvalget. Ungeenhedens arbejde med disse tilgange vil blive præsenteret som eksempel ifm. temadrøftelsen.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer, at det fortsat er hensigtsmæssigt at indsamle struktureret viden om borgeroplevelser hos Jobcenter København, herunder via KL’s borgerundersøgelseskoncept. Forvaltningen vil med udgangspunkt heri også fremadrettet arbejde målrettet på at forbedre borgeroplevelsen hos Jobcenter København.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Politisk handlerum

Med temadrøftelsen kan udvalget angive retning for forvaltningens videre arbejde med at skabe de bedst mulige borgeroplevelser indenfor beskæftigelsesområdets økonomiske og juridiske rammer.

Videre proces

KL’s borgerundersøgelse på beskæftigelsesområdet laves igen efterår 2024, og resultaterne er klar ultimo året.

Henrik Lund / Signe Maria Christensen

Beslutning

Indstillingens pkt. 1 blev taget til efterretning og indstillingens pkt. 2 blev drøftet.
Til top