Høring om Københavns Kommunes Indkøbspolitik
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler, at forslaget til Indkøbspolitik 2014-2018 med tilhørende handleplan, principper og organisering for indkøbsområdet godkendes.
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget høres hermed om Økonomiforvaltningens forslag til Indkøbspolitik for perioden 2014-2018.
Løsning
Den nye indkøbspolitik er bygget op omkring følgende 5 principper, jf. bilag 2:
- Effektivitet: Københavns Kommune skal effektivisere sine indkøb gennem fokus på pris, driftsomkostninger, kvalitet samt organisering og styring.
- Brugervenlighed: Københavns Kommunes indkøbsaftaler skal være brugervenlige og understøtte kommunens opgaveløsning.
- Samfundsansvar og miljø: Københavns Kommune skal bruge sin indkøbsvolumen til at fremme en udvikling af mere miljørigtige og samfundsansvarlige indkøbsaftaler.
- Markedsdialog: Københavns Kommune skal bidrage til vækst og lokal jobskabelse gennem markedsdialog.
- Innovation og vækst: Københavns Kommune skal tænke innovativt og helhedsorienteret i sine udbudsforretninger med øje for totalomkostninger samt udvikling af nye og effektive løsninger, der også kan give grundlag for vækst.
Forvaltningen bemærker, at forslaget i vid udstrækning er en fortsættelse af den eksisterende indkøbspolitik. Dog er der i forslaget til ny indkøbspolitik et skærpet fokus på innovation, lokal jobskabelse og vækst.
Økonomi
Videre proces
- Pkt. 8 på Økonomiudvalgets møde den. 13. maj 2014 om Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2014-2018 (LINK)
- Københavns Kommunes Indkøbspolitik (LINK)
Birgitte Hansen / Jacob Eberholst
Beslutning
”BIU's høringssvar tilføjes flg: Københavns Kommune bør styrke sit fokus på en etisk indkøbspolitik, der også tager globale hensyn, herunder at fremme arbejdstagerrettigheder og modvirke skatteunddragelse og brud på international lov.”
For stemte: 2 (Ø)
Imod stemte: 7 (A, F, C, V, I)
Undlod: 2 (B)
Forslaget blev forkastet.
Indstillingen blev herefter godkendt.
Der var følgende protokolbemærkning fra Ø:
”Enhedslisten mener, at Københavns Kommunes indkøbspolitik 2014-2018 skal være en ansvarlig og etisk indkøbspolitik. Fællesskabets midler skal ikke bruges til at understøtte undertrykkelse. Indkøbspolitikken skal således bidrage til at Københavns Kommune undgår at handle med virksomheder, der medvirker til diktatur og besættelse. Derfor vil Enhedslisten fortsat arbejde for, at Borgerrepræsentationen sætter en sådan ramme for kommunens indkøbspolitik. Københavns Kommune bør styrke sit fokus på en sådan etisk indkøbspolitik, der også tager globale hensyn, herunder at fremme arbejdstagerrettigheder og modvirke skatteunddragelse og brud på international lov.”
Der var følgende protokolbemærkning fra F og B:
”Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre finder det væsentligt, at der i indkøbspolitikken er en balance mellem sociale/etiske hensyn og behovet for ubureaukratiske arbejdsgange”.
Venstre og Enhedslisten tog forbehold for om effektiviseringseffektens størrelse er realistisk.