Mødedato: 23.06.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udbud af brobygning på uddannelsesinstitutioner

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal beslutte, om der skal iværksættes udbud af uddannelsesindsatsen om brobygningsforløb for unge på uddannelsesinstitutioner. Et brobygningsforløb forbereder, at en ung kan påbegynde ordinær uddannelse. Udbuddet vil afløse nuværende aftaler, der udløber 31. december 2014.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der iværksættes udbud af brobygningsindsatsen på uddannelsesinstitutioner med virkning fra 1. januar 2015.

Problemstilling

Med kontanthjælpsreformen har kommunerne fra den 1. januar 2014 fået ansvaret for, at alle unge under 30 år uden erhvervskompetencegivende uddannelse, der modtager uddannelseshjælp, får et uddannelsespålæg og påbegynder erhvervskompetencegivende uddannelse.

Når en ung søger om uddannelseshjælp, skal jobcentret foretage en vurdering af, hvilket tilbud, den unge har behov for, for hurtigst muligt at påbegynde og gennemføre en relevant studie- eller erhvervskompetencegivende uddannelse på almindelige vilkår. Unge, der vurderes at have brug for støtte til at gennemføre uddannelse, modtager en individuel uddannelsesrettet indsats, kaldet brobygning.

Jobcentrets visitation af den unge sker på baggrund af Styrelsens for Arbejdsmarked og Rekrutterings visitationsværktøj. De unge fordeles på følgende 3 grupperinger:

Åbenlyst uddannelsesparat: Unge, der vurderes at kunne starte på og gennemføre en uddannelse inden for den nærmeste fremtid. Målgruppen for nytteindsats.   
Uddannelsesparat: Unge, der vurderes at kunne gå i gang med en uddannelse inden for ca. et år på ordinære vilkår. 
Aktivitetsparate: Unge, der vurderes ikke at kunne gennemføre en uddannelse på ordinære vilkår inden for ca. 1 år.   

Det udbud, som denne sag vedrører, handler om den stærkere gruppe af de uddannelsesparate unge. For de svage uddannelsesparate unge og de stærkere af de aktivitetsparate unge med uddannelsespålæg er der etableret et inkluderende uddannelsesmiljø på Center for Kompetence og Brobygning. 

I februar 2014 var der i Københavns Kommune registreret 4.639 fuldtidspersoner med uddannelsespålæg, hvoraf ca. 41 % er vurderet uddannelsesparate / åbenlyst uddannelsesparate og ca. 59 % er vurderet aktivitetsparate.

Organiseringen af brobygning i dag
Blandt målene med kontanthjælpsreformen er, at indsatsen for unge uden uddannelse bør foregå i et miljø, hvor uddannelse er i centrum, jf. aftalen om kontanthjælpsreformen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 16. september 2013 (BIU 16.09.13, punkt 4), at brobygning for de stærkere uddannelsesparate unge, der ikke kan afklares via et kort vejledningsforløb på jobcentret og herefter påbegynde uddannelse eller starte i nytteindsats m.v., skal varetages på en uddannelsesinstitution. Modellen blev vurderet som den bedst egnede til at sikre lovgivningens krav om, at personen hurtigst muligt påbegynder og gennemfører en studie- eller erhvervskompetencegivende uddannelse på almindelige vilkår.

Der estimeres p.t. behov for ca. 440 helårspladser i 2015 til brobygning på uddannelsesinstitutioner til stærke uddannelsesparate unge.  

Forvaltningens samarbejde med uddannelsesinstitutionerne er i dag reguleret via rammeaftaler om uddannelsesforberedende forløb med faste forløb på hhv. 1, 4 og 26 uger samt via køb af enkeltpladser til unge på uddannelsesinstitutionerne. Rammeaftalerne udløber den 31. december 2014. Årsprisen for et brobygningsforløb på uddannelsesinstitution udgør i 2014 ca. 172.000 kr. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal nu tage stilling til rammerne for samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne derefter.

Løsning

Brobygning på uddannelsesinstitutioner er med kontanthjælpsreformen et væsentligt indsatsområde, og der er tale om køb i et væsentligt omfang. Forvaltningen anbefaler derfor et udbud til erstatning for de kontrakter, der udløber 31. december 2014, idet en retvisende markedspris for en opgave bedst sikres via et udbud.

Opgaveløsning

Forvaltningen har foretaget en markedsafdækning af mulighederne for samarbejde med erhvervsuddannelsesinstitutioner. En række erhvervsuddannelsesinstitutioner i hovedstadsområdet, som forvaltningen har været i kontakt med, har udtrykt interesse for at varetage opgaver med brobygning for Københavns Kommune. Men der kan også være interesserede erhvervsuddannelsesinstitutioner uden for dette område.  

Det er forvaltningens vurdering, at der er behov for:

Et 4 ugers afklarende brobygningsforløb, der introducerer bredt til erhvervsuddannelserne.
4 til 13 ugers branchespecifikke brobygningsforløb indenfor hvert af de 4 hovedområder, der indføres med den nye erhvervsuddannelsesreform:

  • Teknologi, byggeri og transport.
  • Kontor, handel og forretningsservice.
  • Omsorg, sundhed og pædagogik.
  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser.

Staten implementerer erhvervsskolereformen etapevis i perioden juli 2014 - 2016.

Et branchespecifikt brobygningsforløb har en varighed på op til 13 uger. Det ugentlige timetal er typisk 20 – 25 timer ugentligt inklusiv undervisning i fx dansk og/eller matematik. Såfremt den unge i forvejen opfylder optagelseskravene til dansk og matematik, reduceres timetallet. Når der anvendes virksomhedspraktik i et brobygningsforløb, som led i afklaring af - og motivering for uddannelse, kan timetallet være op til 37 timer. Forløb som de skitserede vurderes tilstrækkeligt til, at mange af de stærke uddannelsesparate unge vil kunne påbegynde ordinær erhvervskompetencegivende uddannelse.

Krav til tilbudsgivere og vurdering af tilbud
Tilbudsgivere af brobygningsforløb skal som minimum kunne levere ordinær uddannelse i dansk og matematik, så unge med behov herfor ved forløbets afslutning opfylder kravet om mindst 2 i dansk og matematik. Derudover skal de kunne foretage individuel kompetencevurdering / realkompetencevurdering, så en borger kan få anerkendt evt. erfaringer fra tidligere arbejde og hermed få afkortet uddannelsesforløbet, og de skal kunne tilbyde den unge forankring i et ordinært uddannelsesmiljø, hvor der gennemføres en eller flere ordinære erhvervsuddannelser i hverdagen.

Forvaltningen foreslår, at vægtningen af pris og indhold i tildelingskriterierne tager udgangspunkt i:

Kvalitet: 40 %  Her foreslås vægtet, hvordan tilbudsgiver får den unge hurtigst muligt i gang med - og forankret i - en ordinær erhvervskompetencegivende uddannelse jf. lovgivningens formål.
Pris: 40 % Her foreslås anvendt en maksimalpris, der sikrer, at kommunen har råd til at betale for tilbuddene og en minimumspris, som garanterer et vist niveau af kvalitet i indsatsen. Derved sikres at flere unge kan modtage tilbud indenfor budgetrammen.
Fleksibilitet og kapacitet: 20 % Her foreslås vægtet, hvor hurtigt tilbudsgiver kan optage en ung på brobygningsforløb, og hvor hurtigt tilbudsgiveren kan justerer sin kapacitet ift. Jobcenter Københavns behov for tilbud. Jo hurtigere en ung kan påbegynde aktivitet, jo hurtigere kan den unge komme i progression mod uddannelse, og jo bedre en tilbudsgiveren kan styre sin kapacitet, jo bedre sikres det, at jobcentret har et tilbud til rådighed, når en ung retter henvendelse til jobcentret.  

Forvaltningen foreslår, at der tildeles en kontrakt for hvert af de 5 udbudte områder, dvs. i alt 5 kontrakter. Dette for at sikre uddannelsesinstitutionerne en omsætning på deres kontrakter, og for at skabe de bedste muligheder for samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne og jobcentret, herunder ift. udstationering af jobkonsulenter på uddannelsesinstitutioner som led i forankringen af de unge.

Geografisk placering af opgaverne
 
Forvaltningen foreslår, at opgaverne skal leveres i regionerne Hovedstaden og Sjælland, eksklusiv kommuner på Lolland-Falster, og at der maksimalt må være en samlet daglig transporttid med offentlige transportmidler på op til 3 timer, jf. reglerne for rådighedsforpligtigelse. Leveringsstedet skal være let tilgængeligt for de københavnske unge via offentlig transport.

Sociale klausuler 
Opgaverne vil blive annonceret med sociale klausuler, herunder krav om beskæftigelse af ledige borgere i virksomhedspraktik, ansættelse med løntilskud og/eller fleksjob. 

Økonomi

Der er p.t. estimeret et budget på ca. 100 mio. kr. årligt til den samlede indsatsen for unge uddannelsesparate og de stærke aktivitetsparate unge, hvoraf dette udbud vil leverer en del af indsatsen. Der estimeres behov for ca. 2.340 helårspladser til den samlede indsats, hvoraf ca. 440 helårspladser p.t. forventes købt under de aftaler, der indgås via dette udbud.  

Udgiften til en helårsplads brobygning på uddannelsesinstitution er i dag ca. 172.000 kr. Et af målene med udbuddet er at reducere udgiften, så flere unge kan modtage tilbud indenfor budgetramme. 

Ved indgåelse af sådanne rammeaftaler bemærkes det, at kommunen har ret - men ikke pligt - til at købe tilbud under rammeaftalen, dvs. at kommunen ikke må give garanti for mindstekøb, jf. bekendtgørelse om andre aktører, § 12, stk. 3.

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen, iværksætter forvaltningen udbuddet med følgende tidsplan:
                           
Offentliggørelse: Medio august 2014.
Tilbudsfrist:   Medio september 2014.
Tildeling:    21. oktober 2014. 
  Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteres om tildelingen den 20. oktober 2014.
Kontraktindgåelse:  03. november 2014, efter stand-still periode.
Implementering: Medio oktober – december 2014.
Ikrafttrædelse:   01. januar 2015.    

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges herudover i efteråret 2014 indstilling om den fremadrettede organisering af brobygningen for de svagere uddannelsesparate og stærkere aktivitetsparate unge på Center for Kompetence og Brobygning.

Birgitte Hansen     / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Liberal Alliance stillede følgende ændringsforslag:
"LA foreslår, at den nuværende udbudsmodel erstattes af en "no cure, no pay" udbudsmodel".

For stemte: 2 (C, I)
Imod stemte: 8 (A, B, F, Ø)
Undlod: 1(V)

Forslaget blev forkastet.

Herefter var der afstemning om selve indstillingen:

For stemte: 10 (A, B, F, Ø, V, I)
Imod stemte: 1 (C)
Undlod: Ingen

Indstillingen blev godkendt.
Til top