Mødedato: 23.06.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Genudbud af sygefraværsindsats

En del af forvaltningens sygefraværsindsats løses i samarbejde med en række eksterne leverandører. De gældende aftaler udløber den 31. december 2014. De nye aftaler skal sikre, at initiativerne i sygedagpengereformen og Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets sygedagpengeaftale kan implementeres i praksis.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen iværksætter genudbud af rammeaftaler om sygefraværsindsatsen med virkning fra 1. januar 2015.

Problemstilling

Rammeaftalerne med de eksterne leverandører om levering af aktive tilbud til kommunens sygemeldte borgere udløber den 31. december 2014.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indgik den 16. juni 2014 "Sygedagpengeaftale for 2015-2017" og skal nu træffe beslutning om genudbud af sygefraværsindsatsen, således at de nye aftaler har virkning fra 1. januar 2015. De nye rammeaftaler skal tilgodese de behov for indsatser, der følger af sygedagpengereformen samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets sygedagpengeaftale. Det indebærer ikke mindst, at leverandørerne skal kunne levere virksomme og relevante tilbud til borgere i de nye jobafklaringsforløb samt bidrage til indsatsen i en række andre forløbspakker.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets sygedagpengeaftale sætter fokus på 7 pejlemærker i den fremtidige sygedagpengeindsats:
  • En bedre borgerservice
  • En ordentlig kommunikation
  • Et målrettet samtaleforløb
  • En struktureret indsats
  • Et bedre samarbejde med arbejdsgivere
  • En effektiv organisering
  • Et højt kompetenceniveau

Forvaltningen anbefaler, at der gennemføres et genudbud af rammeaftaler, der kan sikre kvalitet, fleksibilitet og volumen i sygefraværsindsatsen samt sikre, at intensionerne i sygedagpengeaftalen samt reformen kan blive omsat til praksis.

Nuværende indsats
De leverandører, som forvaltningen samarbejder med om sygefraværsindsatsen, bidrager med sundheds- og beskæftigelsesfaglig specialisering. 

Leverandørerne på aftalerne, som står for ca. 80 pct. af indsatserne, er Contra, Dansk Råstof, A. B. Consult og Futurecom Uddannelse I/S, Plan & Handling, Markman, Incita, og Beskæftigelseskonsortiet ApS. Det er opgjort, at hhv. 22 pct. af de under 30-årige og 12 pct. af de over 30-årige ikke længere er på offentlig forsørgelse 3 måneder efter endt leverandørforløb. 

Ca. 20 pct. af indsatsen, svarende til 300 helårspladser, varetages i dag i forvaltningens beskæftigelsescenter, CAB. CAB leverer fx coachingforløb. Det er opgjort, at hhv. 19 pct. af de under 30-årige og 30 pct. af de over 30-årige ikke længere er på offentlig forsørgelse 3 måneder efter endt forløb i CAB. Det bemærkes, at afgangsraterne pga. målgruppens sammensætning ikke umiddelbart er sammenlignelige med leverandørernes afgangsrater. 

Genudbud med virkning fra 1. januar 2015
Forvaltningen vurderer på nuværende tidspunkt, at kommunen ikke internt har de nødvendige kompetencer, herunder særligt sundhedsfaglige kompetencer, til at tilvejebringe den optimale indsats for hele gruppen af sygemeldte borgere. Det vurderes samtidig, at kommunen ved eventuel opbygning af sådanne kompetencer, vil have svært ved at opnå samme bredde og variation i tilbuddene, som det er tilfældet hos leverandørerne.   

Det anbefales derfor, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget træffer beslutning om at foretage et udbud. Derved sikres økonomisk forsvarlig forvaltning, ligebehandling af markedets aktører og kvalitet i opgaveløsningen.

På baggrund af forvaltningens tilfredsstillende interne indsats for en mindre del af målgruppen, vurderes det hensigtsmæssigt at fastholde en del af opgaveløsningen internt i kommunen ved siden af kommende leverandøraftaler. 

Blandt fordelene ved at gennemføre et genudbud for de resterende borgere, er, at der opnås:  

  • Kvalitet i indsatsen, herunder specialiserede tilbud og sundhedsfaglige kompetencer, jf. ovenfor
  • Innovation i opgaveløsningen, da markedets aktører får mulighed for at byde ind med nye løsninger
  • Fleksibilitet, idet forvaltningen ikke binder sig til et bestemt indkøb og samtidig kan skrue op og ned for anvendelsen. Vælger udvalget at opprioritere sygefraværsindsatsen, kan forvaltningen således købe mere end oprindeligt antaget, ligesom det modsatte kan gøre sig gældende.

Udbuddet tilrettelægges således, at det er muligt at byde ind på flere specifikke udbudsområder med det formål at tiltrække interesse fra såvel aktører med brede kompetencer indenfor sygefraværsområdet, som aktører med specialiserede kompetencer knyttet til en enkelt delmålgruppe af sygemeldte. 

Udbuddet tilrettelægges desuden på en sådan måde, at det bidrager bedst muligt til sagsbehandlernes arbejde med systematisk at sammenstykke relevante indsatser til den enkelte borger med afsæt i forskellige forløbspakker.

For at sikre leverancerne i kontraktperioden vil der bl.a. blive stillet et minimumskrav til tilbudsgivernes omsætning i de seneste regnskabsår. Omsætningskravet forventes at blive fastsat til 5 mio. kr. årligt i de seneste tre år. Herudover stilles der krav til at tilbudsgivere ikke har ubetalt, forfalden gæld til det offentlige. Der vil også blive taget hensyn til, at viften af tilbud skal være overskuelig for sagsbehandlerne, jf. Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets sygedagpengeaftale.

Rammeaftaler tildeles de tilbud, der samlet set vurderes mest fordelagtige ift. kriterierne kvalitet (75 pct.) og pris (25 pct.). Denne vægtning indebærer, at kvaliteten bliver det væsentligste element i vurderingen. Leverandørernes erfaringer med og resultater på området vil indgå i vurderingen af kvalitet.

Leverandørindsatsen tilrettelægges herudover således, at tilbuddene skal leveres i Københavns og Frederiksberg kommuner med henblik på at sikre de bedste muligheder for højt fremmøde.  

Opgaverne vil blive annonceret med sociale klausuler, herunder krav om beskæftigelse af ledige borgere i virksomhedspraktik, ansættelse med løntilskud og/eller fleksjob.

Økonomi

Jobcentrene har i perioden september 2010 til oktober 2013 købt tilbud under sygefraværsudbuddet for 73,5 mio. kr., svarende til gennemsnitligt 24,5 mio. kr. om året. Det er centrenes bevillingsramme til efterspørgselsstyret indsats, der anvendes til køb af aktive tilbud til sygemeldte borgere under rammeaftalerne.  

Ved indgåelse af rammeaftaler bemærkes det, at kommunen har ret - men ikke pligt - til at købe tilbud under rammeaftalen, dvs. at kommunen ikke må give garanti for mindstekøb, jf. bekendtgørelse om andre aktører mv. § 12, stk. 3.

Videre proces

Efter udvalgets beslutning iværksætter forvaltningen forberedelserne til et genudbud af sygefraværsindsatsen.

Birgitte Hansen    / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag:
”Enhedslisten foreslår, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fremlægger forslag til, hvordan forvaltningen kan hjemtage så stor en andel som mulig af sygedagpengeindsatsen.”

For stemte: 2 (Ø)
Imod stemte: 8 (A, B, C, V, I)
Undlod: 1 (F)

Forslaget blev forkastet. 

Liberal Alliance stillede følgende ændringsforslag:
"LA foreslår, at den nuværende udbudsmodel erstattes af en "no cure, no pay" udbudsmodel".

For stemte: 2 (I, C)
Imod stemte: 8 (A, B, F, Ø)
Undlod: 1 (V)

Forslaget blev forkastet.

Herefter var der afstemning om selve indstillingen:

For stemte: 9 (A, B, F, C, V, I)
Imod stemte: 2 (Ø)
Undlod: Ingen

Indstillingen blev godkendt.
Til top