Første regnskabsprognose og bevillingsmæssige ændringer pr. april 2022
Resumé
Med denne sag skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkende 1. regnskabsprognose for 2022 samt godkende bevillingsmæssige ændringer.
De tre årlige regnskabsprognoser angiver, hvor budgettet forventes overholdt, og hvor der forventes afvigelser mellem budget og forventet forbrug.
Der er betydelig usikkerhed omkring skønnet for antal ydelsesmodtagere og udgifter i denne regnskabsprognose særligt pga. situationen i Ukraine, som dels betyder flere udgifter til indkvartering af fordrevne ukrainere og dels kan betyde et økonomisk tilbageslag og dermed flere ledige og højere forsørgelsesudgifter (fx kontanthjælp).
Overførselsrammen
På overførselsrammen giver Økonomisk Redegørelse pr. december 2021 anledning til et mindreforbrug på 500,5 mio. kr.
Skønnet revurderes frem mod 2. regnskabsprognose på grundlag af Økonomisk redegørelse pr. maj 2022 samt udviklingen i antallet af ydelsesmodtagere i de kommende måneder.
Servicerammen
På servicerammen forventer forvaltningen balance på den almindelige drift.
Der forudsættes imidlertid ekstraordinære udgifter på 17,6 mio. kr. Heraf vedrører 14,6 mio. kr. merudgifter afholdt indtil primo april til indkvartering af personer, der er fordrevet fra Ukraine, og 3,0 mio. kr. vedrører corona-relaterede merudgifter til ekstra rengøring, sprit mv.
Forvaltningen forventer, at merudgifterne vil blive håndteret i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2023, alternativt dækket af Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter.
Øvrige rammer
På indsatsrammen og anlægsrammen forventer forvaltningen ingen afvigelse.
De bevillingsmæssige ændringer omfatter dels omplaceringer i forhold til andre udvalg, hvor udvalget afgiver 15,3 mio. kr. primært grundet opgaveflytninger mellem forvaltninger, og dels nye midler fra overførselssagen, mv., hvor udvalget modtager 34,3 mio. kr.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender regnskabsprognosen for april 2022
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de bevillingsmæssige ændringer i bilag 2.
Problemstilling
Denne indstilling vedrører to forhold:
- Regnskabsprognose pr. april 2022
- Bevillingsmæssige ændringer
1. Regnskabsprognose
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal løbende følge op på forvaltningens økonomi, hvorfor forvaltningen tre gange årligt udarbejder en regnskabsprognose. Den udarbejdes efter 1., 2. og 3. kvartal.
På baggrund af regnskabsprognoserne indberettes forventet regnskab til Økonomiudvalget.
2. Bevillingsmæssige ændringer
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan fire gange om året anmode Borgerrepræsentationen om bevillingsmæssige ændringer. Det er alene Borgerrepræsentationen, der har bemyndigelse til at give og ændre bevillinger.
Det betyder, at hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fx ønsker at omplacere midler mellem beskæftigelsesindsatsen og administration, skal det godkendes af Borgerrepræsentationen. Det samme gør sig gældende, hvis der skal ske bevillingsmæssige ændringer som følge af omplacering af midler til eller fra en anden forvaltning eller ved tilførsel af eksterne midler, fx statslige puljer.
Derimod kan Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indenfor udvalgets egne bevillinger løbende godkende omplaceringer af midler, fx indenfor beskæftigelsesindsatsen.
Løsning
1. Regnskabsprognose
Af tabel 1 fremgår den forventede afvigelse mellem Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budget for 2022 og det forventede forbrug for 2022.
Tabel 1: Forventet afvigelse mellem budget og forbrug i 2022*
* Der er redegjort nærmere for de bevillingsmæssige ændringer (kolonne C) i afsnit 2 om bevillingsmæssige ændringer. Den forventede afvigelse (kolonne F) er vist med negativt fortegn ved et merforbrug og uden fortegn ved et mindreforbrug.
Nedenfor fremgår en uddybning af regnskabsprognosen, jf. tabel 1.
Servicerammen
På servicerammen forventer forvaltningen balance på den almindelige drift. Der forudsættes imidlertid ekstraordinære udgifter på 17,6 mio. kr., jf. kolonne F i tabel 1.
Heraf vedrører 14,6 mio. kr. merudgifter til indkvartering af personer, der er fordrevet fra Ukraine, og 3,0 mio. kr. vedrører corona-relaterede merudgifter i primært 1. halvår til sagsbehandling af ekstra ansøgninger om sygedagpenge, ekstra rengøring, sprit, mv.
Merudgifterne til indkvartering af fordrevne ukrainere på 14,6 mio. kr. er en opgørelse af de allerede afholdte udgifter pr. primo april. Forvaltningen har ikke på det foreliggende grundlag mulighed for at lave et kvalificeret skøn for udgifterne i hele 2022 grundet usikkerhed om dels antallet af ukrainere, som skal indkvarteres, og dels de nærmere konkrete muligheder for indkvartering og omkostningerne forbundet hermed. Forvaltningen forventer at kunne lave en vurdering af udgifterne i forbindelse med den 2. regnskabsprognose, der forelægges udvalget til august.
Merudgifter som følge af situationen i Ukraine vil blive håndteret ved forhandlingerne mellem KL og Finansministeriet om kommunernes økonomi for 2023, jf. aftale mellem KL og regeringen af 11. marts 2022. I aftalen om overførselssagen for 2021–2022, der behandles af Borgerrepræsentationen den 5. maj 2022, indgår det hertil, at ekstraordinære udgifter til håndtering af fordrevne ukrainere kan håndteres via Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter.
Tilsvarende forventer forvaltningen, at corona-relaterede merudgifter kompenseres af en ekstrabevilling, som dog ligeledes afventer forhandlingerne mellem KL og Finansministeriet. Det vil svare til principperne for kompensation for corona-relaterede merudgifter, som har været anvendt i både 2020 og 2021.
Anlægsrammen
På anlægsrammen forventes ingen afvigelse i forhold til budgettet (inkl. korrektioner), jf. kolonne F tabel 1.
Overførselsrammen
På overførselsrammen giver Økonomisk Redegørelse pr. december 2021 anledning til et mindreforbrug på 500,5 mio. kr. i forhold til budgettet (inkl. korrektioner), jf. kolonne F i tabel 1.
Mindreforbruget skyldes primært færre ydelsesmodtagere end forudsat i budgettet, som var baseret på Økonomisk Redegørelse pr. august 2021, hvor forventningerne til ledighedsudviklingen var mere pessimistiske.
Skønnet for ledige tager ikke højde for Ukraine-situationen, da der fortsat er stor usikkerhed om følgerne for ledigheden. Den skønnede ledighed, der er lagt til grund, er fastlagt på baggrund af Økonomisk redegørelse pr. december 2021 samt udviklingen i antallet af ydelsesmodtagere i de første måneder i år. Skønnet revurderes frem mod 2. prognose i august 2022 på grundlag af Økonomisk redegørelse pr. maj 2022 samt udviklingen i antallet af ydelsesmodtagere i de kommende måneder.
Indsatsrammen
På indsatsrammen forventes ingen afvigelse i forhold til budgettet (inkl. korrektioner), jf. kolonne F i tabel 1.
Finansposter
På finansposterne forventes ingen afvigelse.
Der henvises i øvrigt til bilag 1, hvor der er redegjort nærmere for forvaltningens skøn på de enkelte områder.
2. Bevillingsmæssige ændringer
De bevillingsmæssige ændringer knytter sig især til to områder, bevillingsmæssige ændringer og anlægsperiodisering, hvor der forventes korrektioner.
Tabel 2 viser de samlede forventede bevillingsmæssige ændringer til budgettet. De samlede korrektioner i kolonne D i tabel 2 svarer til kolonne C i tabel 1.
Tabel 2: Forventede bevillingsmæssige ændringer
Bevillingsmæssige ændringer i forhold til egne bevillinger og andre udvalg
For det første afgives samlet 15,9 mio. kr. til andre udvalg, herunder kommunekassen, jf. kolonne A i tabel 2. Der henvises til bilag 2, som indeholder mere detaljerede oplysninger om ændringerne.
Der er tale om følgende poster (i 2022-priser):
- Mindreforbrug på afsluttede anlægsprojekter.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver 3,5 mio. kr. i 2022 på anlægsrammen til kommunekassen. Omplaceringen vedrører et samlet mindreforbrug på fire anlægsprojekter, Automatik i jobcentrene (hotkey), Dortheagården og Samlokalisering 1 og 2, som alle blev afsluttet i 2021 (BIU 14/3-2022, sag: 2022- 0046934). Midlerne er øremærkede og kan ikke anvendes til andre formål.
- Justering af pris og afregningsmodel i Koncern-IT.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver varigt 9,6 mio.kr. på servicerammen og 3,1 mio. kr. på indsatsrammen. Omplaceringen vedrører udgifter til en række IT-ydelser, som udvalget ikke længere skal betale for, fordi udgifterne i stedet dækkes af den overførte bevilling.
- Fritidsjobindsats for børn af veteraner.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver 0,15 mio. kr. i 2022-2025 på servicerammen til Kultur- og Fritidsudvalget. Omplaceringen skyldes, at opgaven med fritidsjobindsatsen for børn af veteraner sker i et samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overfører derfor 50 pct. af de 0,3 mio. kr., som udvalget har modtaget til opgaven, jf. Budgetaftale 2022.
- Nye projekter med eksterne midler.
Eksterne midler giver mulighed for at afholde ekstra udgifter. Dette indarbejdes gennem ændring af bevillingerne ved at øge såvel udgiftsbudgettet som indtægtsbudgettet. Nettobevillingen for et projekt skal samlet være nul i projektperioden i forbindelse med de bevillingsmæssige ændringer, men eventuelle tidsmæssige forskydninger mellem projekternes udgifter og indtægter i de enkelte regnskabsår kan dækkes midlertidigt af tilførsler fra kommunekassen.
De bevillingsmæssige ændringer vedrører to nye projekter med eksterne midler, National Hotline 2022 og Kunst på jobcenter Gammel Køge Landevej. Ændringerne indebærer, at bevillingerne på servicerammen øges med 0,4 mio. kr. i 2022 og reduceres tilsvarende i 2023.
Der henvises til bilag 2, hvor der er yderligere oplysninger om omplaceringerne på de enkelte projekter.
Bevillingsmæssige ændringer i forhold til overførselssagen 2021 til 2022
For det andet modtages samlet 34,3 mio. kr. i 2022 primært fra overførselssagen 2021-2022, jf. kolonne B i tabel 2.
Midlerne omfatter
- 9,6 mio. kr. fra overførselssagen 2021-2022 vedrørende mindreforbrug i 2021, der overføres til 2022 (behandlet af BIU den 14. marts 2022)
- 17,8 mio. kr. fra overførselssagen 2021-2022 til nye initiativer (godkendes af Borgerrepræsentationen den 5. maj 2022)
- 6,9 mio. kr. til indkvartering af fordrevne ukrainere (godkendt af Borgerpræsentationen 7. april 2022)
Der henvises til bilag 3, hvor der er yderligere oplysninger om ændringerne.
Anlægsperiodisering
For det tredje ses der korrektioner omkring anlægsperiodisering, som betyder, at der samlet overføres 3,1 mio. kr. fra 2022 til 2023, jf. C i tabel 2.
Korrektionerne omfatter en reperiodisering af anlægsudgifter, der indebærer, at udgifter på 3,1 mio. kr. udskydes fra 2022 til 2023. Baggrunden er forventning om, at der opstår forsinkelser på forvaltningens anlægsprojekter.
I bilag 1 er redegjort nærmere for periodiseringen, herunder for fordelingen på de enkelte anlægsprojekter. Anlægsperiodiseringen godkendes forventeligt af Borgerrepræsentation på møde 2. juni 2022.
Økonomi
Se ovenfor.
Videre proces
Det forventede regnskab er afleveret til Økonomiforvaltningen ultimo april 2022 med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.
Økonomiforvaltningen udarbejder en samlet regnskabsprognose for Københavns Kommune og samler de enkelte udvalgs anmodninger om bevillingsmæssige ændringer med henblik på forelæggelse for Økonomiudvalget (24. maj 2022) og Borgerrepræsentationen (2. juni 2022).
Økonomiforvaltningen foretager i forbindelse med udarbejdelsen af den samlede regnskabsprognose et konsolideringsarbejde, og der kan i den forbindelse blive belyst forhold, der kræver justeringer i forvaltningernes materiale, herunder i nærværende indstilling til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Marianne Becker Andersen / Dorthe Vang Kristensen