Mødedato: 23.05.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Forslag til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar til Københavns Kommuneplanstrategi 2018

Se alle bilag

Forslag til Kommuneplanstrategi 2018 – Verdensby med ansvar er en strategi for udviklingen af København i årene frem til 2031. Kommuneplanstrategien præsenterer dermed de overordnede principper og temaer for udarbejdelsen af Kommuneplan 2019. Økonomiudvalget har sendt kommuneplanstrategien i høring i fagudvalgene.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter forslag til Københavns Kommuneplanstrategi 2018, jf. bilag 1
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender det i bilag 2 vedlagte høringssvar til Københavns Kommuneplanstrategi 2018.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen skal efter Lov om planlægnings §23a i første halvdel af valgperioden offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen. Strategien skal indeholde oplysninger om, hvilken planlægning, der har fundet sted siden den seneste revision af kommuneplanen, samt en vurdering af og strategien for den fremtidige udvikling af København. Med vedtagelsen af kommuneplanstrategien besluttes samtidig en fuld revision af Kommuneplan 2019, som fastlægger rammerne for planlægningen af byens fysiske udvikling.

Økonomiudvalget besluttede på sit møde d. 24. april at sende forslag til Kommuneplanstrategi 2018 i intern høring i kommunens fagudvalg med en frist d. 19. juni. En repræsentant fra Økonomiforvaltningen vil gennemgå baggrunden for kommuneplanstrategien på mødet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Løsning

Forslag til Kommuneplanstrategi 2018 er udarbejdet i et samarbejde mellem kommunens syv forvaltninger og tager udgangspunkt i aktuelle udviklingstendenser og behov i København. En af de centrale tendenser er den store befolkningstilvækst som København oplever, og som forventes at fortsætte, således at København i 2031 vil have omkring 720.000 indbyggere. Væksten udgøres langt overvejende af nyfødte københavnere og tilflyttere fra udlandet. Dette skaber et stort behov for flere boliger, arbejdspladser, infrastruktur, grønne og rekreative arealer og kommunale servicetilbud for at fastholde København som en by for alle med høj livskvalitet.

Forslaget til Kommuneplanstrategi 2018 indeholder en overordnet vision om, at København skal være en ’Verdensby med ansvar’. Det betyder, at København skal udvikles som en international storby, der tager ansvar for mennesker, de bæredygtige byløsninger og en byudvikling med kant.

Løsningen på byens udfordringer skal ske med udgangspunkt i 21 principper for byens udvikling fordelt på fem centrale tematikker. Temaerne, som forholder sig til en række styrker, udfordringer og dilemmaer i forbindelse med byens fremtidige udvikling, er:

  1. En social og blandet by
  2. En grøn og bæredygtig by
  3. En kulturel by med kant
  4. En by i vækst med talenter og arbejdspladser
  5. En international byregion

Det er særligt temaerne om en social og blandet by, en by i vækst med talenter og arbejdspladser samt en international byregion, som har betydning for beskæftigelses- og integrationsområdet.

Det fremgår således af strategien, at der både er behov for kvalificeret arbejdskraft på visse områder og behov for at skabe flere jobs til københavnerne, herunder også nedbringe arbejdsløsheden i de udsatte byområder. Kommunen vil derfor samarbejde med erhvervslivet om at skabe flere jobs til byens ledige, og samtidig arbejde hårdt for at tiltrække udenlandsk højtuddannet arbejdskraft. Københavns Kommune vil også igangsætte initiativer, som forbedrer erhvervslivets rammebetingelser og giver virksomhederne en oplevelse af, at de er grundstammen i at skabe vækst og velfærd i København.

Forvaltningen foreslår, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i sit høringssvar lægger vægt på beskæftigelses- og integrationspolitikkens betydning for byens udvikling og løsning af de udfordringer, der følger med. Investeringer i beskæftigelse for både jobparate og udsatte borgere og borgere med anden etnisk baggrund end dansk skal således bidrage til at mindske uligheden og forbedre den sociale sammenhængskraft i byen.

Det bør også fremgå af kommuneplanstrategien, at der er integrationsudfordringer i København, som påkalder sig særlig opmærksomhed, da københavnere med etnisk minoritetsbaggrund på en række parametre klarer sig dårligere sammenlignet med københavnere med dansk baggrund. Det gælder bl.a. i forhold til beskæftigelsesfrekvens, uddannelsesniveau, sundhed m.v.

Samtidig, at det er vigtigt ikke kun at se på behovet for vidensintensive virksomheder og højtuddannede, men også fokusere på den faglærte arbejdskraft, herunder også at skabe lære- og elevpladser til unge, som en forudsætning for den fysiske udvikling af byen. Endelig er er det nødvendigt med fokus på at fastholde og løfte kompetencerne hos medarbejdere i eksisterende virksomheder for at håndtere den teknologiske udvikling parallelt med fremvæksten af nye virksomheder og arbejdspladser.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis udvalget har bemærkninger til høringssvaret indarbejdes disse, hvorefter svaret sendes til Økonomiforvaltningen.

I perioden april til juni 2018 gennemføres den interne høring, hvorefter der i september 2018 fremlægges en revideret Kommuneplanstrategi 2018 for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med en hvidbog med udvalgenes høringssvar. Herefter sendes kommuneplanstrategien i offentlig høring i 8 uger.

Økonomiforvaltningen udarbejder en hvidbog, der resumerer den offentlige debat og tager stilling til de indkomne høringssvar. Hvidbogen fremlægges sammen med Kommuneplanstrategi for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen primo 2019 til endelig vedtagelse.

Kommuneplanstrategien og resultatet af den offentlige høring, er sammen med en række analyser, udgangspunkt for revisionen af kommuneplanen. Kommuneplan 2019 vil blive fremlagt til politisk behandling i første halvår af 2019 med offentlig høring og endelig vedtagelse ultimo 2019.

 

Michael Baunsgaard Schreiber / Sofie Munk

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet, og indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning med bemærkning om, at høringssvaret opdateres på baggrund af udvalgets kommentarer og herefter sendes til Økonomiforvaltningen. Det endelige høringssvar sendes til orientering til udvalget.

Til top