Mødedato: 23.05.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan for Inklusionspolitikken 2011-14 (A-sag)

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets skal tage stilling til udvalgets egen handleplan for Inklusionspolitikken 2011-2014.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan for Inklusionspolitikken 2011-2014
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at finansieringen af fremskudt beskæftigelsesindsats og udrulning af ligebehandlingsindsatsen indgår i drøftelserne om budget 2012 og frem

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 11. januar 2010, som led i procesplan for udarbejdelsen af en ny inklusionspolitik, at samtlige udvalg skulle udarbejde handleplaner inden for eget ressortområde. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 17. august 2010, at udvalgets egen handleplan skulle sendes i høring sammen med inklusionspolitikken og de øvrige udvalgs handleplaner. 

Borgerrepræsentationen vedtog senere på året den 6. december 2010 Københavns Inklusionspolitik 2011-2014. Det fremgår af politikken, at ”ved vedtagelse af denne politik vil udvalgene blive anmodet om at revidere deres respektive handleplaner, så der er overensstemmelse mellem handleplanerne og Borgerrepræsentationens prioriteringer i den nye politik.”

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning udarbejdet forslag til revideret handleplan. Handleplanen forsøger at imødekomme de centrale udfordringer for inklusionsindsatsen i København. De særlige udfordringer, som blev identificeret under udarbejdelse af inklusionspolitikken er:
  • Betydeligt beskæftigelsesefterslæb blandt etniske minoritetsborgere - særligt kvinder – sammenlignet med etniske danskere.
  • Overledigheden blandt etniske minoritetsborgere er steget en smule i krisen, hvilket også kan medføre en forøgelse i andelen af personer uden tilknytning til arbejdsmarkedet i de udsatte boligområder.
  • Vanskeligheder med at opfylde de krav, der stilles i danskundervisningen blandt en lille del af deltagerne i danskuddannelse.
  • Borgere med etnisk minoritetsbaggrund oplever sig mindre inkluderet og mere diskrimineret end etnisk danske borgere.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan skal dels ses i lyset af de udfordringer og de målsætninger, som er identificeret og vedtaget i Inklusionspolitikken. Dels skal handleplanen ses i lyset af de øvrige udvalgs handleplaner, som er vedlagt til orientering. Således spiller handleplanerne sammen og supplerer hinanden i et samlet bud på, hvordan Københavns Kommune indfrier politikkens vision: "Det skal være nemt at være Københavner, og København vil være den mest inkluderede storby i Europa. Vi får en bedre by, når vi blander os på tværs."

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan understøtter primært Inklusionspolitikkens tema 2, 3 og 4:
  • Tema 2: Inklusion på arbejdsmarkedet
  • Tema 3: En hånd til udsatte grupper og områder
  • Tema 4: Den åbne og imødekommende storby

I den henseende fokuserer handleplanerne særligt på følgende 3 mål:

  • Overledigheden blandt etniske minoriteter skal reduceres
  • Andelen af etniske minoriteter, der føler sig inkluderet, skal stige
  • Andelen af etniske minoriteter, der oplever diskrimination, skal falde

Til de enkelte mål er knyttet en række aktiviteter, som er inddelt i to overordnede indsatsområder. De overordnede indsatsområder er: Beskæftigelse og mangfoldighed. 

Mangfoldighedsprogrammet Bland dig i byen hører under indsatsområdet mangfoldighed, som favner målene: Andelen af etniske minoriteter, der føler sig inkluderet skal stige, og andelen af etniske minioriteter, der oplever diskrimination, skal falde.

Beskæftigelsesindsatsen - og dermed beskæftigelsesaftalen for 2012 - hører under indsatsområdet beskæftigelse, hvortil målet: Overledigheden blandt
etniske minoriteter skal reduceres, er knyttet.

Det skal i øvrigt nævnes, at handleplanens målsætninger er identiske med de målsætninger, som findes i integrationsbarometret.

Med dette fokus på mål og indsatsområder søger handleplanen at bidrage til at indfri Inklusionspolitikkens tema 2,3 og 4.

Økonomi

Forvaltningen vurderer, at implementering af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan kan realiseres inden for udvalgets eksisterende budget 2011. Fremadrettet forventes det, at den tilpassede handleplan kan skabe behov for at få tilført eksterne bevillinger, særligt til en fremskudt beskæftigelsesindsats og yderligere udrulning af ligebehandlingsindsatsen, hvilket foreslås at indgå som et element i drøftelserne om kommunens samlede økonomi for 2012 og frem.


Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan vil - såfremt den vedtages - sammen med de øvrige udvalgs handleplaner i løbet af maj 2011 være tilgængelige på Integrationsbarometerets hjemmeside.

Udvalget får lejlighed til at drøfte handleplanerne i august i forbindelse med behandlingen af statusrapporten for inklusionsindsatsen.


 

Morten Binder                                   /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Der var afstemning om 1. at

 

Liste For Imod Undlod
A X
B X
F X
O X
Ø X

 

1. at blev dermed godkendt

 

Der var afstemning om 2. at

Liste For Imod Undlod
A X
B X
F X
O X
Ø X

 2. at blev dermed godkendt

Til top