Mødedato: 23.03.2006, kl. 13:00

Systematiske evaluering på integrationsområdet

Se alle bilag

Systematiske evaluering på integrationsområdet

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 23. marts 2006

 

 

7.      Systematiske evaluering på integrationsområdet

      BIU 54/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager til efterretning, at den i rapporten "Systematisk evaluering på integrations­området" anbefalede strategi for evaluering er indarbejdet i revideringen af Københavns Kommunes inte­gra­­tions­politik.

 

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede den 9. november 2005 (FAU 598/2005) at få udarbejdet forslag til konkretisering af integrationsprojekter.

Rambøll Management har den 13. januar 2006 afgivet rapporten "Systematisk evaluering på integrations­området" om evaluering på integrationsområdet, vedlagt.

Det er Rambøll Managements vurdering at Københavns Kom­munes:

·        Integrationsprojekter bør bevilges og styres med en større syste­matik end i dag.

·        Bredere integrationsindsats bør baseres på en mere systematisk og strategisk indsamling, bearbejdning og anvendelse af data end i dag.

På den baggrund anbefaler Rambøll Management, at Københavns Kom­­mune implementerer et dokumenterings- og styringssystem baseret på performance managements principper til monitorering, styring og evaluering af Københav ns Kommunes integrations­akti­viteter. 

Det er Rambøll Managements vurdering at det vil tage ca. 1 år efter politisk beslutning herom og afsætning af ressourcer at implemen­tere et sådan system.

Forvaltningen har indarbejdet anbefalingerne i den igangværende revidering af Køben­havns Kommunes integrationspolitik jf. Borgerrepræsen­ta­ti­on­ens beslut­ning den 2. juni 2005 om revision af Københavns Kommunes integrationspolitik (BR 328/05). På den baggrund indgår der bl.a. forslag til resultats- og aktivitetsmål i temaoplæggene.

 


SAGSBESKRIVELSE

Rambøll Management har foretaget analyse af Københavns Kom­munes evaluering af integrationsprojekter jf. FAU 598/2005.

 

Den nuværende indsats

·        Analysen viser, at Københavns Kommune ikke i dag har en:

·        Systematisk styring og evaluering af de integrationsprojekter.

·        Stringent overvågning og styring af den brede integrations- indsats i øvrigt.

·        Systematisk formulering af mål og indikatorer på tværs af forvaltningerne og internt i forvaltningerne.

·        Standardiseret vurdering af integrationsindsatserne på tværs af forvaltninger, eller en vurdering af, hvordan forskellige forvaltningers integrationsindsatser spiller sammen i forhold til at opnå fælles mål.

Herudover viser analysen, at der ikke ligger tydelig­gjorte kriterier til grund for vurderingen af, hvilke projekter, der kan bevilges projektstøtte.

Rambøll Management anbefaler på den baggrund, at Københavns Kommune implementerer et nyt dokumentations- og styrings­værk­tøj baseret på performance managements principper til monitore­ring, styring og evaluering af Kommunens integrations­akti­viteter.

 

Evaluering af projekter

Mht. projekter skal dokumentations- og styringsværktøjet omfatte:

·        Definition af hvad der kan betegnes som integrationsaktiviteter.

·        Tværgående kriterier for bevilling.

·        Stringent erfaringsopsamling i form af få centrale nøgletal.

Nøgletallene kobles herudover på andre typer af evaluering, herunder selvevalueringer for mindre projekter (under 1 mill. kr.), eksterne evalueringer af større projekter (over 1 mill. kr.) og årlige temaevalueringer i forhold til hvilke alle projekter evalueres.

 

Tilrettelæggelse af den generelle integrationsindsats

Mht. den generelle integrationsindsats skal dokumentations- og styringsværktøjet omfatte:

·        Indikatorer. På baggrund af en defineret integrationsstrategi fast­lægges et antal indikatorer, som Københavns Kommune be­stem­­mer udgør de parametre, som integrationsindsatsen i Køben­havns Kommune bør måles på. Der kan i hver forvaltning defineres 5-10 indikatorer, mens det samlede antal indi katorer, som anvendes af Borgerrepræsentationen som informations- og beslut­nings­grundlag bør ikke udgøre mere end 10 - 15 indikatorer

·        Dataregistrering. Indikatorerne belyses ved tal skabt i organisationerne. Dvs. at der skal anvendes nøje udvalgte data, der kan skabes sikkerhed/validitet omkring.

·        Afrapportering.  Data skal være tilgængeligt i såvel "push" som "pull"-format. Dvs. at der løbende såvel kan trækkes på data som udsendes rapporter, f.eks. i form af en månedlig nøgletal­srapport og en kvartalsvis rapport, der er mere omfattende og f.eks. fokusere på et tværgående tema eller sammenligne resultater på tværs. Endvidere kan der med fordel udarbejdes en årlig statusrapport med bl.a. sammenligninger f.eks. i forhold til 6-byerne, europæiske storbyer, udvikling over længere tidsrum mv.

I forhold til ovenstående kobles endvidere survey-undersøgelser mht. evaluering af udviklingen mht. "bløde" indsatsområder som f.eks. aktivt medborgerskab.

 

Bedre koordination

Det er Rambølls vurdering, at med henblik på implementering af dokumentation og styringsværktøjet bør nedsættes en gruppe, der kan sikre koordineringen af indsatsen og udviklingen af systemer, som kan anvendes på tværs af de forskellige forvaltningsområder, eller at man placere et ansvar i en forvaltning for at præsentere et samlet udspil til den fremtidige styring og dokumentation af området.

 

Implementering

Det er Rambøll Managements vurdering, at et sådan dokumen­tations- og styringssystem kan implementeres på ca. 1 år efter politisk beslutning herom og disponering af ressourcer til formål.

Det er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens opfattelse at det foreslåede approach klart skaber et bedre grundlag for politisk prioritering af ressourcer og indsatser end i dag.

Implementeringen forudsætter dog også at der træffes klare politiske valg i forhold til mål og indikatorer. Udgiften til indsamling og behandling af data forudsættes afholdt indenfor de 10 mill. kr. til styrket tværgående integrationsindsats jf. BR 115/06. 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har indarbejdet  forslag til implementering i oplægget til forankring og ansvarliggørelse af den reviderede integrationspolitik som forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Der indgår i den sammenhæng bl.a. resultats- og aktivitetsmål i alle temaoplæggene.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrations­forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Udgiften til indsamling og behandling af data forudsættes afholdt indenfor de 10 mill. kr. til styrket tværgående integrationsindsats jf. BR 115/06. 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Sagen skal høres af Integrationsrådet.

 

BILAG

"Systematisk evaluering på Integrationsområdet".

 

 

 

Morten Binder        

/ Kaj Ove Christiansen

 

 


 

Til top