Mødedato: 23.01.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udbud af brobygning til erhvervsuddannelser 2017

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til udbud af brobygningsforløb erhvervsuddannelser for ledige unge med uddannelsespålæg.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de indholdsmæssige rammer for udbud af brobygningsforløb til uddannelse på erhvervsuddannelsesinstitutioner for primært uddannelsesparate unge, herunder at der anvendes en beskæftigelsesklausul.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der i udbuddet arbejdes med den beskrevne tildelings- og vægtningsmodel, hvor kvalitet vægtes 75 pct., mens pris vægtes 25 pct.

Problemstilling

Formålet med indsatsen for unge uden en kompetencegivende uddannelse er, at de påbegynder en erhvervskompetencegivende uddannelse jf. lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 21b (uddannelsespålæg).

Af ungeaftalen, som er indgået af Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Venstre (april 2015) fremgår det bl.a., at:

  • ”Aftaleparterne er derfor enige om at satse massivt på brobygningsforløb og andre typer forløb på en uddannelsesinstitution. Aftaleparterne er enige om, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal indgå aftaler med udbydere af erhvervsuddannelser med henblik på at uddannelsesparate unge har mulighed for at vælge forskellige uddannelsesspor.”

Indstilling om andre typer forløb på uddannelsesinstitutioner forelægges særskilt som led i udbudsprocessen på møde i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) den 6. februar 2017.

Udvalget godkendte på møde den 21. november 2016 (punkt 8), at forvaltningens nuværende rammeaftale med erhvervsuddannelsesinstitutioner blev forlænget til den 31. juli 2017 mhp. gennemførelse af udbud.

Løsning

De indsatser, der anbefales udbudt med denne indstilling, er brobygning til uddannelse på erhvervsuddannelsesinstitutioner på de 4 hovedindgange til erhvervsuddannelser:

  • Kontor, handel og forretningsservice
  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
  • Sundhed, omsorg og pædagogik
  • Teknologi, byggeri og transport.

Et brobygningsforløb består af 2 faser:

  • Fase 1: Ordinær uddannelse (FVU), særligt tilrettelagt undervisning, mentor og mulighed for virksomhedspraktik, 25 timer om ugen i op til 13 uger med mulighed for forlængelse. Herudover er der forløb med reduceret timetal på 15 timer om ugen i op til 8 uger inden der overgås til fuld tid
  • Fase 2: Fastholdelsesmentor under grundforløbet på erhvervsuddannelse og i overgangen til hoveduddannelsen, herunder evt. virksomhedspraktikker, i 26 uger med mulighed for forlængelse.

Følgende tabel 1 er et overblik over forvaltningens forslag til udbudsområder, målgruppe, antal aftaler, vægtning af kvalitet og pris samt parametre for kvalitetsvurdering.

Tabel 1 – Oversigt over udbudsområder i brobygning til uddannelse på erhvervsuddannelsesinstitutioner

Udbuds-områder

Målgruppe
(primær*)

Antal aftaler

Vægtning
kvalitet /

pris

Parametre for kvalitet

Kontor, handel og forretnings-service

Uddannelses-parate

1

75 % /

25 %

Fase 1
Opkvalificering af

den unge, alment,

personligt og socialt ift. opstart på en erhvervskompetencegivende uddannelse.

 

Understøttelse af den

unges uddannelsesvalg ift. et område, hvor den unges opstart og forankring i en erhvervskompetence-givende uddannelse vurderes realistisk.

 

Brug af virksomhedspraktik som led i afklaring og motivering for valg af uddannelse, opkvalificering ift. uddannelse og undersøgelse af mulighederne for indgåelse af en uddannelsesaftale.

Fase 2

Forankring og fastholdelse i den erhvervskompetence-givende uddannelse.

Fødevarer, jordbrug og oplevelser

Uddannelses-parate

1

Sundhed, omsorg og pædagogik

Uddannelses-parate

1

Teknologi, byggeri og transport

Uddannelses-parate

2

*Andre unge omfattet af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats kan også tilbydes brobygningsforløb, hvor relevant, fx stærkere aktivitetsparate unge som forventes indenfor kort tid at blive revurderet som uddannelsesparate. Disse unge vil typisk påbegynde 15 timers forløb i op til 8 uger.

Antallet af aftaler er som udgangspunkt 1 pr. udbudsområde for at give uddannelsesinstitutionerne sikkerhed for, at der sker et vist køb på aftalen, hvilket er med til at sikre et fagligt miljø om og for de unge i brobygningen.

På området Teknologi, byggeri og transport er der i 2016 disponeret køb på over 13 mio. kr. jf. tabel 2, hvorfor der vurderes grundlag for 2 aftaler, så der også er konkurrence mellem leverandørerne efter udbuddet er gennemført.

På området Sundhed, omsorg og pædagogik er der et disponeret køb på over 10 mio. kr. i 2016, hvorfor 2 aftaler også som udgangspunkt kunne finde anvendelse. Imidlertid er uddannelserne som social- og sundhedshjælper og -assistent omlagt fra 1. januar 2017, hvor uddannelserne ikke længere er hhv. trin 1 og trin 2 i social- og sundhedsuddannelserne, men hver især en særskilt uddannelse. På den baggrund forventes det, at færre unge vil søge om optag, hvorfor det anbefales, at der kun indgås 1 aftale på dette hovedområde.

Fokus på uddannelse med gode beskæftigelsesmuligheder
Målet er, at flest mulige unge efter et brobygningsforløb starter på en erhvervsuddannelse med gode beskæftigelsesmuligheder. Forvaltningen vil derfor i udbudsmaterialet stille krav om, at uddannelsesinstitutionerne har fokus på dette i vejledning af de unge i forhold til deres efterfølgende uddannelsesvalg. Forvaltningen vil derudover løbende have fokus på omfanget af visiteringen til brobygningsforløb på de enkelte hovedindgange og om nødvendigt sætte et maksimum for køb af brobygningspladser på de enkelte hovedindgange.

Brug af beskæftigelsesklausul
Københavns Kommune har ikke i dag et krav om, at der skal anvendes beskæftigelsesklausul i rammeaftaler. Forvaltningen anvender generelt en beskæftigelsesklausul ved rammeaftaler, der betyder, at en leverandør, i takt med at omsætningen stiger under en rammeaftale, skal nyansætte eller beskæftige stadigt flere ledige borgere i støttet beskæftigelse.

Forvaltningen foreslår, at det kommende udbud omfatter en beskæftigelsesklausul, fordi det forventes at bidrage positivt til ledighedsudviklingen i København, men bemærker, at der er en risiko for, at det øger priserne i udbuddet.

Forvaltningens beskæftigelsesklausul er forskelligt fra udbud til udbud, afhængig af summen for udbuddet. Med indeværende udbud foreslås en model, hvor der efter køb af 1. mio. kr. om året skal tilknyttes 1 ledig borger pr. påbegyndt mio. kr. køb i enten virksomhedspraktik, løntilskud eller fleksjob efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, eller gennem ansættelser af ledige, som er omfattede af lignende ordninger for ledige i et andet EU-land. Udbuddet estimeres at have en årlig omsætning på ca. 29 mio. kr., hvorfor der kan forventes ca. 25 ledige borgere i en virksomhedsplacering mv. om året via udbuddet. De ansatte via klausulen skal kunne matche opgaverne hos leverandørerne. Der kan ikke tilknyttes krav om praktikpladser (uddannelsesaftaler) til unge, fordi kravet om praktikpladser stilles i relation til udbudte opgaver med uddannelsespotentiale for målgrupper af lærlinge inden for uddannelser, hvori der indgår obligatorisk praktik som del af uddannelsesforløbet.

Brug af bonus for brobygning til uddannelse på erhvervsuddannelsesinstitution
Formålet med brobygningen er at opkvalificere de unge til at påbegynde ordinær erhvervskompetencegivende uddannelse hurtigst muligt (fase 1) og blive fastholdt i uddannelsen (fase 2).

For at øge effekten af brobygningsforløbene i forhold til at flere unge påbegynder erhvervskompetencegivende uddannelse på erhvervsuddannelsesinstitutionerne, kan der anvendes bonus.

Brug af bonus rummer dog en risiko for ”creaming” og ”parking”, hvor leverandørerne koncentrerer indsatsen om de unge, der forventes at kunne give en bonus hurtigt.

Forvaltningen anbefaler, at der ikke anvendes bonus, fordi erfaringerne hermed i tidligere udbud ikke er entydigt positive. Samtidig er bonusordninger relativt tunge at administrere. Omvendt anerkender forvaltningen, at det kan øge udbydernes incitament til hurtigere at afslutte brobygningsforløbene. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan derfor som alternativ beslutte at anvende bonus, såfremt en ung er i selvforsørgelse fx 6 måneder efter afsluttet fase 1.

Økonomi

Udgifterne afholdes inden for budgetrammen. Følgende tabel 2 viser det disponerede køb i 2016 til brobygning på erhvervsuddannelsesinstitutioner og den gennemsnitlige helårspladspris 2016 for et brobygningsforløb.

Tabel 2 - Oversigt over disponeret køb på udbudsområderne 2016 oggennemsnitlig helårspladspris 2016

Udbudsområder

Disponeret køb 2016 i mio. kr.

Gennemsnitlig helårspladspris 2016 i kr.

Kontor, handel og forretningsservice

2,3

137.000*

Fødevarer, jordbrug og oplevelser

2,2

Sundhed, omsorg og pædagogik

10,7

Teknologi, byggeri og transport

13,5

I alt

28,7

Kilde: Targit og 5. kontors beregning. * Helårsprisen for et brobygningsforløb er beregnet ved sammenlægning af de 3 elementer i et brobygningsforløb: Mentor, ordinær uddannelse og særligt tilrettelagt uddannelse. Priserne varierer i forhold til hovedområder, bl.a. i forhold til brugen af ordinær uddannelse i de 4 forskellige brobygningsforløb.

Videre proces

Forvaltningen iværksætter udbuddet efter Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutninger.
De nye aftaler træder i kraft fra den 1. august 2017.

 

Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst

 

 

Beslutning

Venstre fremsatte ændringsforslag om, at ”Sociale klausuler skal udgå af indstillingen.”

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.

For stemte: 3 (V, C og U)

Imod stemte: 8 (B, A, F og Ø)

Undlod: Ingen.

 

Ændringsforslaget blev hermed ikke godkendt.

 

Der blev begæret afstemning om selve indstillingen.

 

For stemte: 8 (B, A, F og Ø)

Imod stemte: Ingen.

Undlod: 3 (V, C og U)

 

Indstillingen blev hermed godkendt.

 

Venstre, Konservative og Kasper Heumann Kristensen (U) afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre, Konservative og Kasper Heumann Kristensen (U) undlader at stemme for sagen, da vi er modstandere af de sociale klausuler, der ønskes indbygget i udbuddet. Klausulerne er i vores øjne unødvendige, da der er masser af ledige job i Københavns Kommune og omegn, og de medvirker til at gøre prisniveauet uigennemskueligt.”

Til top