Mødedato: 22.10.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Indstilling om app til registrering af diskrimination

Se alle bilag

Resumé

Forvaltningen er ansvarlig for driften af appen ”Stemplet” til anonym og personlig (ikke-anonym) registrering af oplevet diskrimination. På baggrund af ikrafttrædelsen af EU's databeskyttelsesforordning den 25. maj samt den begrænsede anvendelse af Stemplet App, skal der tages stilling til den fremtidige drift af appen. Forvaltningen foreslår, at funktionen til personlig registrering overflyttes til en hjemmeside, og at funktionen til anonym registrering nedlægges. 

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller over for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget,

  1. at Stemplet-appens funktion til personlig registrering af oplevet diskrimination samt indhold om rådgivnings- og klagemuligheder flyttes til en hjemmeside under domænet stemplet.kk.dk,

     

  2. at forvaltningen fremover benytter den årlige Survey om Medborgerskab i KK til at indhente struktureret data om oplevet diskrimination, og at muligheden for anonyme registreringer udgår.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 9. december 2013 at etablere Stemplet-appen, som havde til formål at indsamle informationer om diskrimination (tid, sted, diskriminationsgrunde) og øge antallet af registreringer af oplevet diskrimination. Etableringen af appen blev finansieret med puljestøtte fra Social-, Børne- og Integrationsministeriet på 950.000 kr. og med 200.000 kr. fra Københavns Kommune, og app’en blev lanceret i oktober 2014.

Siden lanceringen er appen blevet downloadet 5.313 gange, og via app’en er der registreret 510 tilfælde af oplevet diskrimination. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede desuden den 2. maj 2016, at hændelser kan registreres såvel anonymt som personligt. Formålet med anonyme registreringer er alene at indsamle information til kvalificering og udvikling af diskriminationsindsatsen. Personlige registreringer om diskrimination på steder, der har tilsluttet sig ”Charter for et fair natteliv uden diskrimination” (bilag 1), følges op med et tilbud om en personlig samtale mellem gæst og restauration. Brancheorganisationerne Horesta og DRC samt pt. 46 restaurationer (natklubber mv.) har tilsluttet sig charteret, som blev lanceret i februar 2017.

Med ikrafttrædelsen af EU's databeskyttelsesforordning den 25. maj 2018 stilles skærpede krav til håndtering af persondata. Som følge heraf er det forvaltningens vurdering, at det vil kræve betydelige økonomiske ressourcer fremadrettet at opretholde appen i den nuværende form.

Herudover er appen kun blevet anvendt i et beskedent omfang, og de modtagne informationer er ofte for mangelfulde til, at registreringerne kan udgøre et validt vidensbaseret grundlag for kommunens indsats mod diskrimination.

Siden april 2017, hvor appen i medfør af ”Charter for et fair natteliv uden diskrimination” blev relanceret med en ny mulighed for at indgive personlige registreringer, har der været 74 anonyme og 27 personlige registreringer (alle steder og diskriminationsgrunde medtaget). Tre registreringer har vedrørt steder, som har tilsluttet sig ”Charter for et fair natteliv uden diskrimination”.

Løsning

1. Personlig registrering på hjemmeside under stemplet.kk.dk

Set i forhold til formål, økonomi og antallet af registreringer vurderer forvaltningen, at det vil være hensigtsmæssigt at etablere en mobilvenlig hjemmeside til personlig registrering af oplevet diskrimination og nedlægge appen. Hjemmesiden vil blive etableret under stemplet.kk.dk, der i forvejen indeholder borgerrettede tilbud om forebyggelse af diskrimination. Appens funktion til personlig registrering og indhold vil blive flyttet til hjemmesiden, hvor der vil være samlet information om rådgivnings-, klage- og anmeldelsesmuligheder samt et overblik over natklubber, der har tilsluttet sig ”Charter for et fair natteliv uden diskrimination”.

Endvidere foreslås det, at det alene skal være muligt at registrere diskrimination på steder, som har tilsluttet sig ”Charter for et fair natteliv uden diskrimination”, da forvaltningen kan handle på disse registreringer i form af et tilbud om en personlig samtale mellem gæst og restauration.

Der er en række fordele ved at flytte appens indhold til en hjemmeside. For borgere er en hjemmeside nemmere og hurtigere at tilgå, da den ikke først skal installeres, den kan nemt søges frem via søgemaskiner, og den kan nemt deles via sociale medier. For forvaltningen vil en hjemmeside være langt mere fleksibel at opdatere og mindre omkostningskrævende at vedligeholde. Hjemmesiden vil efterleve EU's databeskyttelsesforordning af den 25. maj 2018.   

Horesta og DRC er enige i at overgå til en hjemmeside, idet de lægger vægt på, at tilbuddet om dialog mellem gæster og restaurationer opretholdes. 

Det bemærkes, at forvaltningen 6 måneder efter en eventuel etablering af hjemmesiden vil vurdere omfanget af registreringer og herefter drøfte et evt. behov for udvikling af ordningen med deltagerkredsen under ”Charter for et fair natteliv uden diskrimination”.

2. Nedlægning af funktion til anonym registrering af oplevet diskrimination

Forvaltningen har i dag adgang til valide data om oplevet diskrimination fra den årlige Survey om Medborgerskab i KK. Det bruger forvaltningen til at målrette en række indsatser på diskriminationsområdet. Hertil anvendes appen kun i et beskedent omfang, og de modtagne informationer er ofte for mangelfulde til, at registreringerne kan udgøre et stærkt vidensbaseret grundlag for udvikling af kommunens indsats mod diskrimination.

Det foreslås på den baggrund, at muligheden for at registrere oplevet diskrimination anonymt nedlægges.

Økonomi

Appen finansieres i dag under indsatsen ”Et trygt natteliv” (0,5 mio. kr. afsat i Budget16 i perioden 2016 til og med 2019). En hjemmeside forventes at kunne etableres for ca. 15.000 kr., som findes inden for forvaltningens ramme. Løsningen integreres i stemplet.kk.dk, og der forventes ikke særskilte udgifter til drift.   

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil Stemplet-appen blive flyttet til en hjemmeside, hvor det vil være muligt at registrere diskrimination på steder, som har tilsluttet sig ”Charter for et fair natteliv uden diskrimination”.

Inden for 12 måneder efter etablering af hjemmesiden vil forvaltningen orientere Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om status på antallet af registreringer samt forelægge evt. forslag til justeringer til udvalgets godkendelse. 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top