Status for fremdrift i "Fælles Strategi for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF" (B-sag)
Status for fremdrift i ”Fælles strategi for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF”
Indstilling og beslutning
1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget samt Socialudvalget tager status for den fælles strategi for udsatte og syge borgere til efterretning.
Problemstilling
I maj 2010 godkendte Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget en fælles strategi for udsatte og syge borgere. Den fælles strategi skal styrke indsatsen, så udsatte og syge borgere i højere grad fastholdes på og opnår tilknytning til arbejdsmarkedet.
Det sker gennem en øget koordinering, så borgerne tilbydes en sammenhængende og helhedsorienteret indsats, der er tilpasset de ofte komplekse problemstillinger, som hindrer den enkelte borger i at være i job, udnytte sine ressourcer og leve et godt og sundt liv.
Udvalgene bad ved godkendelse af fællesstrategien om at få en status for fremdriften i strategien ultimo 2010. Denne status har imidlertid afventet klarhed omkring finansieringsgrundlaget for strategien.
Løsning
Fællesstrategien rummer 15 indsatser, der tilsammen skal bidrage til 4 effektmål om færre sygedage, bedre sundhed og øget beskæftigelse for ledige og sygemeldte københavnere. Strategien skal endvidere bidrage til at opnå øget viden om effekterne af en koordineret indsats overfor syge og udsatte borgere, og om hvad der virker for de forskellige målgrupper.
Fællesstrategien er vedlagt som bilag 1. Heri findes nærmere beskrivelse af både mål og indsatser.
Status for fremdriften i de 15 indsatser
Overordnet set er der god fremdrift i strategien, idet hovedparten af indsatserne kører stort set planmæssigt. Fem indsatser er dog forsinkede pga. betydelig forsinkelse i svar fra Sundhedsstyrelsen på ansøgning om puljemidler.
I det følgende gennemgås først status for de 5 indsatser, der blev søgt om midler til hos Sundhedsstyrelsen, og derefter status for de øvrige 10 indsatser.
Status for de 5 initiativer, der blev søgt om midler til hos Sundhedsstyrelsen:
Der blev ultimo 2010 søgt om midler fra Sundhedsstyrelsens pulje: ”Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper” til finansiering af følgende fire indsatser:
- Styrket sundhedsindsats for sygemeldte kontanthjælpsmodtagere
- Helhedsforståelse om sundhed i jobcentre (uddannelse af beskæftigelseskonsulenter)
- Styrket sundhedsindsats for ledige unge
- Tidlig sundhedsafklaring af etniske kvinder i udvalgte boligområder
I februar 2011 gav Sundhedsstyrelsen tilsagn om støtte på 5,2 mio. kr. Der var søgt om 10,2 mio. kr. Sundhedsstyrelsen bad samtidig om en justeret projektbeskrivelse med en prioritering af indsatser og målgrupper tilpasset det reducerede beløb. Sundhedsstyrelsen godkendte i maj den justerede projektbeskrivelse, og de finansierede indsatser kan derfor nu igangsættes med ca. et halvt års forsinkelse.
I forhold til den oprindelige ansøgning er de væsentligste justeringer at:
- Indsatsen “Tidlig sundhedsafklaring af etniske kvinder i udvalgte boligområder" udgår. Det vurderes, at målgruppen med fordel vil kunne visiteres til tilbud i kommunens beskæftigelsescentre, der kombinerer en beskæftigelses- og sundhedsfremmende indsats.
- Måltal er reduceret for to indsatser (fra 600 unge ledige til 350 og fra 400 sygemeldte kontanthjælpsmodtagere til 200).
- Målgruppen for uddannelse af beskæftigelseskonsulenter er reduceret (fra ”alle beskæftigelseskonsulenter” til ”150 udvalgte beskæftigelseskonsulenter” fordelt på 2 jobcentre)
- Fokus på rygning nedskaleres.
Ved siden af denne ansøgning er Sundhedsstyrelsen søgt om 0,8 mio. kr. til initiativet ”Skånsomme aktiveringsforløb for de mest udsatte ledige”, som konkret vedrørte et forsøgsprojekt for 30 kontanthjælpsmodtagere i Urbanplanen. Der er ikke opnået tilsagn om støtte.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har rejst budgetønske til budgetforhandlingerne 2012 om finansiering af 5 mio. kr. fordelt på årene 2012 og 2013, således at de elementer, der blev reduceret mv. som følge af de færre eksterne midler i vidt omfang alligevel kan realiseres.
Status for de øvrige 10 initiativer:
De øvrige initiativer i fællesstrategien kører stort set planmæssigt. Status for de enkelte indsatser fremgår nedenfor.
Tabel 1: Status juni 2011
Indsats |
Status |
Kombinerede sundheds- og beskæftigelsestilbud i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. |
Alle kommunens beskæftigelsescentre kan nu tilbyde kombinerede sundheds- og beskæftigelsestilbud. |
Beskæftigelsesfremmende tilbud for sygedagpengemodtagere |
Forsøgsprojektet med øget erhvervsretning af genoptræningsaktiviteterne er opstartet i april 2011. |
Sundhedsprogram til unge på mobiltelefonen |
Sundhedsprogrammet tilbydes ledige unge fra og med august 2011. Det mobile sundhedsprogram støtter den unge til motion, rygestop, vægttab, stresshåndtering eller stop for misbrug. |
Kortlægning af eksisterende indsatser for unge med psykiske lidelser |
Kortlægningen foreligger i august 2011. |
Hurtig udredning af sygemeldte unge |
Der er søgt og bevilget midler i Det lokale Beskæftigelsesråd. Initiativet er opstartet planmæssigt, og primo juni 2011 har ca. 80 unge modtaget en lægeafklaring. |
Øget fokus på det opsøgende psykiatriske arbejde i boligområder med en høj koncentration af socialt udsatte borgere. |
Der er afdækket en række muligheder for et styrke samarbejdet med hospitaler, politi og boligselskaber. |
Hurtig udredning af sygemeldte kontanthjælpsmodtagere med rygproblemer |
Henvisninger foretages fra og med august 2011. |
Mere viden om livsstilssygdomme |
Der er udarbejdet informations materiale om sundhedshusene til borgere med livsstilssygdomme. Materialet findes i jobcentrenes modtagelser. |
Sammenhængende forløb for syge og sygdomstruede personer |
BIU, SUD og SOU har godkendt stifindermodel for borgere med erhvervet hjerneskade. Implementering af projektet er i gang og status forelægges de tre udvalg ultimo 2011 med henblik på beslutning om udvidelse til øvrige målgrupper. |
Tidlig rådgivning til potentielt sygemeldte |
Den faste kontaktpersonordning mellem sundhedshuse og jobcenter København er etableret i maj 2011. |
Baseline for effektmål
Første opgørelse af data for fællesstrategiens overordnede effektmål foreligger nu. Da effektmålene ikke tidligere har været opgjort, udgør første måling den baseline, som udviklingen de øvrige år vil blive sammenlignet med. Effektmål og baselinemåling fremgår af tabel 2.
Tabel 2. Baselinemåling ift. effektmål
Effektmål |
Baseline |
Andelen af kontanthjælpsmodtagere med sygdom over 14 dage reduceres med 20 pct. fra 2010 til 2012. |
Andelen af kontanthjælpsmodtagere med sygdom over 14 dage var 9,7 pct. i 2010 (årsgennemsnit). Tallet for 2011 kan foreligge primo marts 2012. |
Min. 20 pct. af unge kontanthjælpsmodtagere oplever, at deres helbred er forbedret fra 2010 til 2012. |
Første måling foreligger ikke endnu. Koncept for indsamling af data er under udvikling, og knyttet til indsatsen vedr. styrket sundhedsindsats for ledige unge |
Andelen af unge kontanthjælpsmodtagere, der samtidig har en social sag, herunder unge med handicap, som opnår arbejdsmarkedstilknytning (både støttet og ustøttet arbejde), skal stige med 5 pct. fra 2010 til 2012. |
Andelen af unge kontanthjælpsmodtagere, der samtidig har en social sag, herunder unge med handicap, som opnår arbejdsmarkedstilknytning, er 5,5 pct for 2010 (årsgennemsnit). Tallet for 2011 kan foreligge primo marts 2012. |
I 2011 og 2012 skal min. 65 pct. hhv. 68 pct. af nye sygedagpengemodtagere, herunder borgere med kronisk sygdom, ophøre på sygedagpenge inden deres 26. uge. 75 pct. af de ophørte i begge år skal vende tilbage til beskæftigelse. |
I maj 2011 er 64,5 pct. af borgerne, som modtog sygedagpenge i 8. uge, ophørt med at få sygedagpenge i 26. uge. 71,1 pct. er vendt tilbage til beskæftigelse. |
Kilde: Registerdata fra BIF.
Økonomi
Fællesstrategiens indsatser er finansieret via intern omstilling og eksterne midler, bortset fra de indsatser, der ikke har opnået den forudsatte finansiering fra Sundhedsstyrelsen. Styrelsen har finansieret 5,2 mio. kr. ud af de ansøgte 11 mio. kr. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har til budget 2012 rejst budgetønske på 2,5 mio. kr. årligt i hvert af årene 2012 og 2013 til at finansiere de elementer, der ikke er finansieret med midler fra Sundhedsstyrelsen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har endvidere til budget 2012 rejst et budgetønske på i alt 10,4 mio. kr. i 2012 faldende til 4,1 mio. kr. fra 2014 til en række initiativer i tilknytning til en koordineret social, sundheds- og jobrettet indsats for de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere.
Videre proces
Der er nedsat en styregruppe mellem de tre forvaltninger med henblik på at sikre fremdrift i fællesstrategiens indsatser.
Udvalgene forelægges i 2012 en ny status på fællesstrategien, så snart nye tal for effektmålene foreligger. Status vil herudover fremover fokusere på de indsatser, hvor der er sket ændringer.
Anette Laigaard Lene Sillasen Morten Binder