Afrapportering om tilsyn med Udbud 2009 ( tilsynsåret 2010) (B-sag)
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses og Integrationsudvalget tager resultatet af tilsyn med rammeaftalerne på Udbud 2009 til efterretning
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har indgået rammeaftale med i alt 12 eksterne leverandører om tilbud til målgruppen af for- og revalidender samt ikke arbejdsmarkedsparate ledige ( Udbud 2009).
Forvaltningen fører tilsyn med leverandørenes indsats og leverancer til Jobcenter København. Tilsynet gennemføres af en ekstern tilsynsenhed - Europakontoret i Skåne. De aflægger årligt en samlet årsrapport om resultaterne af det løbende tilsyn med tilbuddene for det pågældende tilsynsår (bilag 1). På baggrund af afrapporteringen fra tilsynet har forvaltningen efterfølgende en dialog med leverandørerne om evt. behov for justering af tilbuddet eller forhold omkring tilbuddet.
Det er nu blevet tid til at forelægge udvalget en opsamling på årsresultatet af tilsynet med rammeaftalerne for 2010.
Løsning
”Europakontoret i Skåne” har som tilsynsenhed udarbejdet en årsrapport om tilsynsvirksomheden for 2010, jf. bilag 1. Tilsynets afrapportering sker på baggrund af 1 kontrolbesøg og 1 opfølgningsbesøg hos alle 12 leverandører af tilbud. Forvaltningen har herefter sammenholdt og vurderet de påtalte forhold efter besøgene for på den baggrund at give hver leverandør en konkret tilbagemelding vedrørende dennes indsats under rammeaftalen. Forvaltningen sondrer i denne forbindelse mellem mangelfulde forhold, som ikke er afhjulpet efter tilsynets kontrolbesøg, som værende af henholdsvis ”mindre kritisabel grad”, ”mere kritisabel grad” og ”meget kritisabel grad”. Ved ikke mangelfulde forhold udtales der ingen kritik.
Forhold af mindre kritisabel grad omfatter mindre væsentlige problemstillinger omkring leverandørens leverancer: Forhold, som vil have mindre eller ringe betydning for jobcentrenes arbejde og forpligtelser under loven,
Forhold af kritisabel grad omfatter væsentligere problemstillinger omkring leverandørens leverancer: Forhold, som har betydning for jobcentrets arbejde og forpligtelser under loven i forhold til beskæftigelsesindsatsen.
Forhold af meget kritisabel grad omfatter særdeles væsentlige problemstillinger omkring leverandørens leverancer.: Forhold, som vil være grove overtrædelser af rammeaftalen og lovgivningen, og som konkret kan udgøre misligholdelse af kontrakt med deraf følgende misligholdelsesbeføjelser for forvaltningen – i yderste konsekvens ophævelse af kontrakten.
Resultat af tilsyn med rammeaftalerne for udførelse af indsatsen i 2010
Tilsynets hovedkonklusion i årsrapporten for det samlede tilsyn (bilag 1, jf. side 9) er, at leverandørerne generelt overholder de krav, som Københavns Kommune stiller, men at der for enkelte leverandørers vedkommende stadig er plads til forbedringer. Forbedringspunkterne kan sammenfattes til:
-
Leverandørerne tilbyder flere pakker til målgruppen. De forskellige pakker er målrettet forskellige segmenter blandt målgruppen og det er således også intensionen, at indholdet varierer mellem pakker. Leverandørerne bruger ofte nogle af de samme redskaber/ydelser under forskellige pakker og derfor kan det være svært for tilsynet at konstatere et differencieret indhold mellem forskellige pakketyper. Det gør det svært reelt at kontrollere, om kommunen får det produkt, der betales for.
-
Nogle leverandører har haft vanskeligheder med at redegøre for deltagernes aktiviteter, når deltagerne ikke er på leveringsadressen.
Som nogle af de positive observationer, der er gjort af tilsynet, kan nævnes, at:
-
deltagerne taler om meningsfulde projekter og udtrykker stor tilfredshed med tilbuddene.
-
leverandørerne i det store hele har korrigeret praksis og vejledninger i forhold til de konkrete kontrolområder, hvor tilsynet i 2009 måtte konstatere kritisable forhold.
-
tilsynets kritik ved kontrolbesøgene medfører, at leverandørerne retter op herpå inden opfølgningsbesøget samt at borgerne udtrykker væsentlig tilfredshed med de udbudte tilbud.
-
der ikke er indgívet klager fra borgere til tilsynet i 2010.
Forvaltningen har på baggrund af tilsynets løbende tilbagemeldinger fundet anledning til at udtale kritik som følger:
Ved 6 ud af de 12 besøg fandt tilsynet ingen mangelfulde forhold ved leverandørens udførelse af indsatsen og leverancer til Jobcenter København. Forvaltningen tog dette til efterretning og udtalte ingen kritik.
Der var her tale om leverandørerne AOFJOB København, dansk Råstof ( tidligere Dag & Døgncentret), Hans Knudsens Instituttet (HKI), Incita ( tidligere Revacentret i København), Konsortiet Integro-Cortex og Kofoeds Skole.
Ved 3 ud af de 12 besøg fandt tilsynet under kontrolbesøgene mangelfulde forhold, som senere var tilfredsstillende afhjulpet ved opfølgningsbesøgene. Forvaltningen tog dette til efteretning og fandt ikke anledning til at udtale kritik.
Der var her tale om leverandørerne AS3 Employment, Hartmanns og markmann.
Ved 2 ud af de 12 besøg fandt tilsynet under kontrolbesøgene mangelfulde forhold, som ikke var afhjulpet tilfredsstillende ved opfølgningsbesøgene. Der var her tale om leverandørerne KKB og Væksthuset.
Vedrørende KKB modtog forvaltningen bemærkninger fra leverandøren efter tilsynets opfølgningsbesøg. Forvaltningen vurderede på baggrund af bemærkningerne, at manglerne i den mellemliggende periode fra tilsynets opfølgningsbesøg og til forvaltningens modtagelse af leverandørens bemærkninger var afhjulpet tilfredsstillende, og fandt på denne baggrund ikke anledning til at udtale kritik.
Vedrørende Væksthuset udtalte forvaltningen kritik af mere kritisabel grad. Forvaltningen vejledte i samt indskærpede overfor leverandøren nødvendigheden af overholdelse af kontrolpunkterne og udbad sig en uddybende redegørelse omkring den fremadrettede efterlevelse heraf. Forvaltningen var tilfreds med leverandørens efterfølgende redegørelse samt konstruktive tilgang i øvrigt til at få de mangelfulde forhold afhjulpet, og anser på denne baggrund de mangelfulde forhold for afklaret og afsluttet.
Ved 1 ud af de 12 besøg fandt tilsynet under kontrolbesøgene væsentlige mangelfulde forhold, som ikke var afhjulpet tilfredsstillende ved opfølgningsbesøgene. Der var her tale om leverandøren Hovedstadens Oplysningsforbund (FOF-HOF).
Forvaltningen fandt anledning til at udtale kritik af meget kritisabel grad. Forvaltningen har vejledt om samt indskærpet behovet for overholdelse af kontrolpunkterne overfor leverandøren og har udbedt sig en uddybende redegørelse omkring den fremadrettede efterlevelse heraf.
Forvaltningen og tilsynet blev den 7. april 2011 inviteret til afklaringsmøde med leverandøren og dennes underleverandør, Plan & Handling. Det er hos Plan og Handling størstedelen af leverandørens aktivitet afvikles, og her de mangelfulde og kritisable forhold konkret var afdækket. Forvaltningen fastholdt, også efter mødet, behovet for en skriftlig redegørelse. Forvaltningen var ikke tilfreds med den efterfølgende redegørelse, og har på denne baggrund iværksat et nyt uanmeldt kontrol- og opfølgningsbesøg ved tilsynet snarest, jf. bilag 1, s. 34- 35. Dialogen med leverandøren om tilsynets resultater er således ikke lukket, og når tilsynet har meldt tilbage, vil forvaltningen vurdere behovet for evt. yderligere tiltag.
Forvaltningens hovedkonklusion for tilsynsåret 2010 er, at tilsynet med rammeaftalerne vedrørende tilbud til målgruppen fungerer efter hensigten, og at samarbejdet med de private leverandører om udførelsen af indsatsen generelt er velfungerende.
Derudover foretager tilsynet "fysisk kontrol" af tilmeldte borgere i forløb det pågældende sted, leverandørmedarbejdernes certificering som mentor i det omfang, at man varetager denne funktion for de ledige borgere samt leverandørernes fysiske faciliteter og adgangsforhold på leveringsadresserne.
Hvad føres der tilsyn med
Tilsynet tager udgangspunkt i en kontrol af følgende forhold, der indgår som krav til rammeaftalernes udførelse:
Økonomi
Videre proces
Tilsynet for 2010 betragtes med udvalgets behandling generelt som afsluttet. Der er dog fortsat dialog med FOF-HOF om resultaterne af tilsynet for 2010. Udvalget vil blive orienteret særskilt eller ifm. det løbende kvalitetstjek af beskæftigelsestilbud, der forelægges næste gang i afteråret 2011, hvis der er fundet anledning til særlige initiativer overfor leverandøren.
BILAG
- Tilsynsenhedens rapport for 2010
- Kravspecifikation for Udbud 2009 - de obligatoriske tilbudspakker
- Kravspecifikation for Udbud 2009 - de frivillige tilbudspakker