Beskæftigelsesministeriets opfølgning på fokusrevision 2010 vedr. kontant- og starthjælpsområdet (B-sag)
Ministeriet finder, at forvaltningen generelt har tilrettelagt hensigtsmæssige og betryggende forretningsgange på de undersøgte områder. Ministeriet har enkelte anbefalinger på de undersøgte områder.
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
Problemstilling
Hvert år udvælger Beskæftigelsesministeriet et lovområde, som ministeriet beder kommunernes revisorer om at gennemgå for nærmere angivne forhold. I 2010 omhandlede fokusrevisionen kontant- og starthjælpsområdet, og formålet med undersøgelsen var i de enkelte kommuner at afdække, i hvilket omfang aktive tilbud gives til tiden og i overensstemmelse med reglerne, og om kontering og hjemtagelse af refusion sker i overensstemmelse med reglerne.
Fokusrevisionen omhandler 4 dele
- opfølgning og kontering af udgifter til kontanthjælp
- hjemtagelse af korrekt refusion
- berigtigelse af fejlagtig hjemtaget refusion
- Undersøgelse af enkeltsager.
Beskæftigelsesministeriets brev vedrørende opfølgningen på fokusrevisionen i Købehavns kommune vedlægges som bilag 1.
Løsning
For de undersøgte områder anfører ministeriet, at revisor har vurderet, at kommunen generelt har tilrettelagt hensigtsmæssige og betryggende forretningsgange. Til de enkelte delområder har ministeriet enkelte anbefalinger. Nedenfor anføres ministeriets bemærkninger indenfor de 4 delområder i fokusrevisionen ligesom forvaltningens bemærkninger hertil anføres.
1. Opfølgning og kontering af udgifter til kontanthjælp
Ministeriet oplyser, at revisor vurderer, at kommunen generelt har tilrettelagt hensigtsmæssige og betryggende forretningsgange for opfølgning og kontering af kontanthjælp. Vedrørende ikke rettidigt aktiverede kontanthjælpsmodtagere foretager kommunen en årlig omkontering baseret på repræsentative stikprøver. Ministeriet anbefaler, at kommunen udarbejder procedurer, der sikrer løbende omkontering af kontanthjælpen i sager med manglende rettidig aktivering samt ved manglende sygeopfølgning.
Forvaltningens bemærkninger.
Vedrørende kontanthjælpsmodtagere, der er ikke rettidigt aktiverede, foretager forvaltningen – som anført af ministeriet – en årlig berigtigelse af den hjemtagne forskudsrefusion ud fra registerdata vedrørende rettidigheden i alle kommunens kontanthjælpssager kombineret med en stikprøvekorrektion for forhold, der ikke indgår i registrene. Denne procedure er efter forvaltningens opfattelse både retvisende og den mest effektive procedure, idet en omkontering på enkeltsagsniveau ville medføre et stort ressourceforbrug uden at proceduren ville være mere retvisende.
2. Hjemtagelse af korrekt refusion.
Ministeriet anfører, at revisor vurderer, at kommunen generelt har tilrettelagt og fulgt hensigtsmæssige og betryggende forretningsgange for hjemtagelse af korrekt refusion.
Ministeriet anbefaler, at kommunen udarbejder kontrolprocedurer, der sikrer opfølgning på forsinkelse i afgivelse af tilbud inden hjemtagelse af refusioner. Revisor anbefaler, at der etableres procedurer, der sikrer, at der foretages vurdering af eventuel omkontering af kontanthjælp ved manglende handlinger ved sygdom.
Forvaltningens bemærkninger.
På kontanthjælpsområdet hjemtages aconto-refusion svarende til en rettidighed på 95 %, I den udstrækning forvaltningen i en længere periode afviger væsentligt fra dette mål, vil forvaltningen fremadrettet korrigere aconto hjemtagelsen af refusionen, således at den svarer til den faktisk opnåede rettidighed.
Vedrørende stillingtagen til udarbejdelsen af en sygeopfølgningsplan for kontanthjælpsmodtagere, der har været syge mere end 14 dage, har forvaltningen siden efteråret 2009 gennemført stikprøver af, i hvilken udstrækning dette sker. Forvaltningens opgørelser viser, at fra medio 2010 udarbejdes sygeopfølgningsplanerne i ca. 95 % af de sager, det er påkrævet. Endvidere har forvaltningen fra medio 2010 berigtiget alle de konkrete sager, der er omfattet af stikprøven, og hvor der er konstateret fejl. På baggrund af Beskæftigelsesministeriets decisionsskrivelse vedr. 2009 vil forvaltningen for 2010 og frem også på dette område berigtige den kontanthjælp, der er udbetalt i alle de af kommunens sager, hvor bestemmelserne for sygeopfølgning ikke er fulgt. Omkonteringen vil ske på baggrund af repræsentative stikprøver og med en rettidighed på 95 % vil omkonteringen medføre en merudgift på ca. 5 mio. kr. årligt på bevillingen efterspørgselsstyrede overførsler.
3. Berigtigelse af fejlagtig hjemtaget refusion.
Ministeriet anfører, at revisor vurderer, at kommunen generelt har tilrettelagt hensigtsmæssige og betryggende forretningsgange for berigtigelse af fejlagtigt hjemtaget refusion. Ministeriet tilslutter sig revisors anbefaling af, at der etableres procedurer, der sikrer, at der foretages vurdering af eventuel omkontering af kontanthjælp ved manglende handlinger ved sygdom.
Forvaltningens bemærkninger.
Som anført ovenfor vil forvaltningen fra 2010 årligt berigtige den kontanthjælp, der er udbetalt til syge kontant- og starthjælpsmodtagere, og hvor bestemmelserne i forhold til opfølgning på syge kontanthjælpsmodtagere ikke er fulgt.
4. Undersøgelse af enkeltsager.
Ministeriet anfører, at revisor har udtaget 20 sager, hvoraf der ikke er afgivet tilbud til tiden i 7 sager. På den baggrund anfører ministeriet at man forventer, at kommunen følger sine procedurer, således at den enkelte kontanthjælpsmodtager får tilbud til tiden.
Forvaltningens bemærkninger.
Som tidligere anført har forvaltningen et mål om, at mindst 95 % af alle kontanthjælpsmodtagere skal have deres aktiveringstilbud rettidigt. Dette mål har forvaltningen ikke helt kunnet indfri i 2010, hvor rettidigheden udgjorde ca. 92 % og første halvdel af 2011, hvor rettidigheden har udgjort ca. 91 %. Opnåelsen af en rettidighed på 95 % er ambitiøs, idet den meget store mængde ledige og fortløbende forfaldne samtaler/aktivering kræver en meget tæt styring af tidsfrister og aktiviteter. For at dette skal lykkes er adgangen til retvisende styringsdata og velfungerede it-systemer helt afgørende. Driftsproblemer i både KMD Opera og i Arbejdsmarkedsportalen har sammen med ny lovgivning på beskæftigelsesområdet været medvirkende til, at forvaltningen ikke helt har levet op til målsætningen. Forvaltningen har iværksat en ekstraordinær handleplan, hvor bl.a. overkapacitet i Beskæftigelsescentrene søges udnyttet, sammen med direkte visitation til eksterne leverandører. Det er forvaltningens forventning, at denne handleplan vil føre til en genopretning af rettigheden på dette område henover sommeren 2011, så den udgør 95 % ved udgangen af september måned.
Økonomi
Indstillingen medfører ikke i sig selv nye udgifter, eftersom der er sket berigtigelser på de pågældende områder.
BILAG
bilag 1: Beskæftigelsesministeriets opfølgning på fokusrevision 2010 vedr. kontant- og starthjælpsområdet.
Morten Binder /Thomas Thellersen Børner