Mødedato: 22.06.2006, kl. 13:45

Høring vedrørende områdefornyelse i Haraldsgadekvarteret

Se alle bilag

Høring vedrørende områdefornyelse i Haraldsgadekvarteret

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 22. juni 2006

 

 

10.      Høring vedrørende områdefornyelse i Haraldsgadekvarteret

      BIU 128/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget oversender vedlagte høringssvar vedrørende områdefornyelse i Haraldsgadekvarteret til Teknik- og Miljøforvaltningens Kvarterløftsekretariat

 

 

RESUME

På Borgerrepræsentationens møde den 1. december 2005 godkendtes en indstilling, som bemyndigede Bygge- og Teknikforvaltningen til at fremsende ansøgning til Socialministeriet om igangsætning af område- og bygningsfornyelse i Haraldsgade-kvarteret Nord og Haraldsgadekvarteret Syd.

En arbejdsgruppe med deltagelse fra alle forvaltninger har herefter udarbejdet ansøgninger og fremsendt dem til Socialministeriet.

Socialministeriet har meddelt reservation af 2 x 9 mio. kr. til de to projekter, jf. bilag 1 og 2.

På den baggrund har Teknik- og Miljøudvalget anbefalet, at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at udarbejde byfornyelsesprogrammer for hhv. Haraldsgadekvarteret Nord og Haraldsgadekvarteret Syd i samarbejde med de øvrige forvaltninger.

En indstilling herom blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 17. maj 2006, hvor det blev besluttet at anbefale indstillingen over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen idet indstillingen forinden sendes til høring i fagudvalgene.

 


SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 1. december 2005 en indstilling, der bemyndigede Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen til at fremsende ansøgninger til Socialministeriet om reservation af midler til områdefornyelse i to udvalgte kvarterer, hhv. Haraldsgadekvarteret Nord og Haralds-gadekvarteret Syd på Ydre Nørrebro.

En arbejdsgruppe med deltagelse fra alle forvaltninger udarbejdede to ansøgninger – en for hvert af de to udvalgte områder - som blev fremsendt til ministeriet inden den af ministeriet fastsatte frist den 7. januar 2006.

Områdefornyelsen retter sig mod bykvarterer, der er truet af en negativ udviklingsspiral med fysisk nedslidning og voksende sociale problemer. Målet med områdefornyelsen er at vende eller forebygge denne udvikling.

Haraldsgadekvarteret som helhed mangler i særlig grad byfunk-tioner og bymæssige kvaliteter. Byrummene er nedslidte og relativt uanvendelige. Kvaliteten af bymiljøet bredt bør forbedres og der skal skabes mere sammenhæng i området, der fremstår meget fragmenteret.

I Haraldsgadekvarteret Syd er udfordringerne derudover primært en række bygningsforbedringsbehov, som bør varetages: Særligt er der mange små boliger (næsten 61 % er 1-2 værelseslejligheder) og ca. 142 boliger mangler bad/wc. Desuden er der en ressource i form af en del små erhverv og kreative erhverv i området. Udviklingen af disse erhverv og en bedre integrering af dem i kvarteret udgør et potentiale, der skal søges udnyttet til at løfte kvarteret.

I Haraldsgadekvarteret Nord er de primære opgaver – ud over løsningen af de fælles problemer for hele Haraldsgadekvarteret – af boligsocial karakter. Især integrationsopgaven er en vigtig opgave at løfte. I dette område er 44 % af den samlede boligmasse almene boliger. Det er intentionen, at forsøge at indgå en samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og de 5 almene boligorganisa-tioner, der har afdelinger i Haraldsgadekvarteret, således at indsatserne overfor de boligsociale problemer kan koordineres og styrkes som en del af det samlede områdeløft.

Det er intentionen, at kommunens målsætninger med kvarteret skal konkretiseres og udvikles som led i processen omkring udarbejdelse af byfornyelsesprogrammet. Med baggrund i ovenstående forventes disse at tage udgangspunkt i, at der skal

·        skabes fysisk og social sammenhæng i området

·        etableres byfunktioner og bymæssige kvaliteter

·        ske en forøgelse af antallet af familieboliger

·        ske en afhjælpning af installationsmangler såsom manglende bad/wc

·        tiltrækkes investeringer udefra med de mange små, kreative erhverv som løftestang for området

·        ske en reduktion i de boligsociale problemer

·        arbejdes med integration gennem nye samarbejdsformer med de almene afdelinger

Målene skal nås gennem en helhedsorienteret og tværsektoriel indsats, der er skræddersyet til netop dette kvarters problemer. Denne metodes effektivitet er dokumenteret gennem kvarterløftprojekterne.

Socialministeriet har meddelt reservation af 2 x 9 mio. kr. til de to projekter, jf. bilag 1 og 2.

På den baggrund har Teknik- og Miljøudvalget anbefalet, at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at udarbejde byfornyelsesprogrammer for hhv. Haraldsgadekvarteret Nord og Haraldsgadekvarteret Syd i samarbejde med de øvrige forvaltninger.

En indstilling herom blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 17. maj 2006, hvor det blev besluttet at anbefale indstillingen over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen idet indstillingen forinden sendes til høring i fagudvalgene.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens bemærkninger

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er overordnet positiv over for indholdet i indstillingen vedrørende områdefornyelses-indsatsen. Det er vigtigt at sikre sammenhængen med indholdet i den vedtagne integrationspolitik, beskæftigelsesaftalen for 2007 samt eventuelle midler fra Landsbyggefondens 600 mill.kr.´s pulje.

Fra integrationspolitikken kan nævnes følgende elementer (BIU 97/2006):

·        Beskæftigelsesindsats for særligt udsatte grupper

·        Etnisk iværksætteri

·        Ændring af beboersammensætningen

·        Udarbejdelse af en helhedsplan for området i samarbejde med boligselskaber mv.

Fra beskæftigelsesaftalen kan nævnes følgende (BIU 88/2006):

·        Focus på boligområder med høj ledighed med særlige initiativer

·        Fastholdelse af unge i uddannelse

I relation til Landsbyggefondens pulje kan nævnes, at bolig-selskaberne i Aldersrogadekvarteret (der er udpeget som udsat boligområde) har fremsendt en koordineret ansøgning som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen finder hensigtsmæssig, herunder ikke mindst samarbejdet mellem Aldersro og Københavns Matchning. Københavns Matchning er udtryk for formidling af reelle, realistiske jobmuligheder til marginaliserede borgere i udsatte boligområder med henblik på at bringe borgere i beskæftigelse.

Forvaltningen ser gerne, at Københavns Matchning anvendes for øvrige bebyggelser i området og vil kontakte de involverede bebyggelser herom.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer på den baggrund, at der bør indgå repræsentanter fra forvaltningen for at sikre sammenhængen til udmøntningen af de vedtagne politikker.

Endvidere anbefaler forvaltningen, at der i forbindelse med de påtænkte aktiviteter i projektet opstilles indikatorer for at kunne måle effekten af de beskæftigelses- og integrationsmæssige anbefalinger.

 

ØKONOMI

I relation til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan henvises til "Aftale vedrørende beskæftigelsesindsats i København 2007", hvor aftaleparterne har afsat 43 mill.kr. og til den vedtagne integrationspolitik.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

HØRING

Teknik- og Miljøforvaltningens indstilling er sendt i høring til samtlige fagudvalg.

 

BILAG VEDLAGT

1.      Høringsmateriale fra Teknik- og Miljøudvalget af 22. maj 2006

2.      Udkast til borgmesterbrev.

 

Morten Binder  

/ Kaj Ove Christiansen

                                               

 

 

 


 

Til top