Mødedato: 22.05.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Tilskud til Danish Fashion Institute/Copenhagen Fashion Week

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal godkende udmøntning af tilskud for 2017 til Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udmøntningen af 3,6 mio. kr. til København som international modeby i 2017, der gives som tilskud til Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week i 2017.

2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i 2017 sikrer, at der gennemføres kontrol af, at alle modeller på modeugens officielle program modtager en skriftlig kontrakt med løn og arbejdsvilkår og et minimumshonorar, og at forvaltningen undersøger mulighederne for, at Økonomiforvaltningen fremover kan varetage denne kontrolopgave.

3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at det som en betingelse for tilskuddet til aktiviteter i forbindelse med modeugen skrives ind i resultatkontrakten for 2017, at alle 16-årige modeller, som går shows i modeugen i august 2017, og som er tilknyttet de otte primære modelbureauer i Danmark, har gennemført et sundhedstjek med fokus på spiseforstyrrelse.

4. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pålægger forvaltningen at sikre, at det er en betingelse for fremtidig støtte til aktiviteter i forbindelse med modeugen, at alle modeller, der går shows i modeugen, fra 2018 og frem skal have gennemført et af Københavns Kommune godkendt sundhedstjek med fokus på spiseforstyrrelse, der er godkendt af Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

5. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pålægger forvaltningen at indarbejde sundhedstjekket i sit budgetforslag om modeugen til forhandlingerne om midler i Budget 2018. Det er en forudsætning for udvidelsen af sundhedstjekket, at der på baggrund af budgetforslaget afsættes midler i Budget 2018, der kan gøre det muligt at udvide sundhedstjekket.

6. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Copenhagen Fashion Week i samarbejde med Danish Fashion Institute inden udgangen af 2017 og inden udvalget skal godkende udmøntning af tilskud for 2018 fremsender en evaluering af det pilotforløb om sundhedstjek af 16-årige modeller, som gennemføres i 2017, og dokumentation for de gennemførte sundhedstjek, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen sikrer kontrol af.

7. at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen undersøger mulighederne for, at Økonomiforvaltningen fra 2018 kan varetage kontrolopgaven med sundhedstjekket.

Problemstilling

I Budget 2017 blev der afsat 3,6 mio. kr. årligt i 2017 og 2018 til at fortsætte støtten til København som international modeby.

På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 9. januar 2017, hvor udvalget behandlede indstilling om udmøntning af resterende bevillinger givet i budget 2017, fremsatte SF følgende ændringsforslag til udmøntning af midlerne til Danish Fashion Institute (DAFI) og Copenhagen Fashion Week (CFW): ”DAFI pålægges i resultatkontrakten med Københavns Kommune at sikre at alle modeller der går shows på det officielle program har gennemgået et sundhedstjek”.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede uden afstemning om ændringsforslaget, at udmøntningen af midlerne til DAFI og CFW skulle afvente nærmere afklaring. Men udvalget bad forvaltningen undersøge, hvad der formelt og i praksis kan lade sig gøre i forhold til ændringsforslaget.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget udmønter de afsatte midler til København som international modeby i 2017 som tilskud til DAFI og CFW. Midlerne vil efter udmøntning blive øremærket til hhv. tilskud til indsatser for styrkelse af modebranchen og udvikling af bæredygtighed i modebranchen, som DAFI står for, og tilskud til aktiviteter i forbindelse med modeugen, som CFW står for.

Udbetalingen af kommunens tilskud til DAFI og CFW i 2017 vil ske i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutninger om implementering af sociale klausuler og arbejdsklausuler. I forvaltningens resultatkontrakter med DAFI og CFW vil der således blive indsat følgende bestemmelser:

* En social klausul om beskæftigelse af praktikanter.

* En arbejdsklausul, der sikrer ansatte hos en tilskudsmodtager minimum samme vilkår for løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som dem, der gælder for arbejde af samme art i kollektive overenskomster på tilsvarende områder.

Desuden vedtog Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 30. maj 2016, at kommunens tilskud til DAFI gives på betingelse af, at alle modeller på modeugens officielle program modtager en skriftlig kontrakt med løn og arbejdsvilkår og et minimums honorar. Da der ikke i Danmark er fastlagt en lovbestemt mindsteløn fortolkes bestemmelsen som, at modeller under modeugen skal aflønnes på vilkår svarende til de kollektive overenskomster.

BIF vil indarbejde ovenstående klausuler og bestemmelser i forbindelse med indgåelse af resultatkontrakter med DAFI og CFW for 2017. Forvaltningen vil samtidig sikre, at der i 2017 gennemføres kontrol af, at alle modeller på modeugens officielle program modtager en skriftlig kontrakt med løn og arbejdsvilkår og et minimums honorar. Forvaltningen vil desuden undersøge mulighederne for, at Økonomiforvaltningen fremover kan varetage denne kontrolopgave.

Sundhedstjek af modeller
Forvaltningen har som aftalt på mødet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 9. januar 2017 vurderet ændringsforslaget med kravet om et sundhedstjek af alle modeller, der går shows på det officielle program.

Forvaltningen har undersøgt, om det giver anledning til praktiske problemer for DAFI og CFW at leve op til et krav om et sundhedstjek af alle modeller i 2017. Forvaltningen har i den forbindelse været i dialog med DAFI og CFW, som har meddelt, at de ikke kan modtage tilskuddene fra Københavns Kommune, såfremt de skal være betinget af et sundhedstjek af alle modeller, der deltager i modeshows på modeugens officielle program.

Det er forvaltningens vurdering, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at finde en løsning, som DAFI og CFW vil kunne leve op til i praksis. Forvaltningens vurdering baserer sig på, at der på nuværende tidspunkt ikke findes et landsdækkende og ensartet tilbud med et særligt fokus på spiseforstyrrelser, som der kan henvises til. Samtidig er det heller ikke muligt at henvise alle modeller til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens tilbud om et sundhedstjek til alle unge 16-24-årige, da dette tilbud kun gælder for modeller, der bor i Københavns Kommune.

Det vil derfor ikke være muligt for DAFI og CFW i praksis at gennemføre et sundhedstjek af alle modeller, der går shows i modeugen i 2017. Hvis der stilles krav om et sundhedstjek, vil DAFI og CFW således ikke kunne modtage tilskuddene.

Forslag til løsning: Sundhedstjek af 16-årige modeller
I marts 2015 lancerede DAFI i samarbejde med flere af branchens centrale aktører Modebranchens Etiske Charter, der blandt andet skal medvirke til at sikre danske modeller bedre trivsel og være med til at skabe aktuel og reel information om spiseforstyrrelser og om de skønheds- og kropsidealer, som bl.a. modebranchen er med til at skabe.

I januar 2017 blev Modebranchens Etiske Charter (bilag 1) opdateret med et pilotforløb i 2017 om et sundhedstjek for 16-årige modeller, der er tilknyttet de otte primære modelbureauer i Danmark. Målet med pilotforløbet er at kunne raskmelde de mange sunde modeller og at kunne finde de modeller, som enten har en spiseforstyrrelse eller udviser en risikobetonet adfærd og kan have brug for støtte til ikke at blive syg. Pilotforløbet gennemføres i samarbejde med Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS) og de otte primære modelbureauer i Danmark.

Sundhedstjekket gennemføres af en fagprofessionel på baggrund af en samtale af ca. 1,5 times varighed, og eventuel anvendelse af Eating Disorder Examination (EDE), som er et internationalt anerkendt interview til diagnosticering af en eventuel spiseforstyrrelse.

Pilotforsøget vil i 2017 blive evalueret med input fra modeller, bureauer, forældre og styregruppen bag charteret, som består af repræsentanter fra modebranchen. Såfremt pilotforsøget bliver en succes, er ambitionen at udvide sundhedstjekket til flere aldersgrupper i de kommende år.

Der er krav om, at modevirksomheder og andre aktører, der ønsker at blive optaget i det officielle modeugeprogram, skal underskrive Modebranchens Etiske Charter.

Med henvisning til Modebranchens Etiske Charter og pilotforsøget om et sundhedstjek for 16-årige modeller i 2017, foreslår forvaltningen, at der som betingelse for tilskuddet til aktiviteter i forbindelse med modeugen stilles krav om, at alle 16-årige modeller, som går shows i modeugen i august 2017, og som er tilknyttet de otte primære modelbureauer i Danmark, har gennemført et sundhedstjek med fokus på spiseforstyrrelse.

Det foreslås endvidere, at CFW i samarbejde med DAFI inden udgangen af 2017 og inden udvalget skal godkende udmøntning af tilskud for 2018 fremsender en evaluering af pilotforløbet om sundhedstjek af 16-årige modeller til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt dokumentation for de gennemførte sundhedstjek, som forvaltningen vil sikre kontrol af.

Disse betingelser vil blive skrevet ind i resultatkontrakten for 2017 om tilskud til aktiviteter i forbindelse med modeugen, som CFW står for. Modebranchens Etiske Charter herunder pilotforløbet med et sundhedstjek vil desuden blive beskrevet i resultatkontrakterne vedrørende de aktiviteter, som DAFI står for.

Forvaltningen vil undersøge mulighederne for, at Økonomiforvaltningen fra 2018 kan varetage kontrolopgaven med sundhedstjekket.

Det foreslås desuden, at forvaltningen sikrer, at det er en betingelse for fremtidig støtte til aktiviteter i forbindelse med modeugen, at alle modeller, der går shows i modeugen fra 2018 og frem skal have gennemført et af Københavns Kommune godkendt sundhedstjek med fokus på spiseforstyrrelse, der er godkendt af Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade. Forvaltningen vil indarbejde sundhedstjekket i sit budgetforslag om modeugen til forhandlingerne om midler i Budget 2018 og i forbindelse med udarbejdelsen af budgetforslaget undersøge, hvordan Københavns Kommune kan medvirke til at gøre det muligt at udvide sundhedstjekket. Det er en forudsætning for udvidelsen af sundhedstjekket, at der på baggrund af budgetforslaget afsættes midler i Budget 2018, der kan gøre det muligt at udvide sundhedstjekket.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil i foråret 2018 få forelagt en indstilling om udmøntning af de 3,6 mio. kr. i 2018 til København som international modeby. Udvalget vil i den forbindelse få forelagt en redegørelse for forvaltningens gennemførte kontrol med, at alle modeller på modeugens officielle program i 2017 har modtaget en skriftlig kontrakt med løn og arbejdsvilkår og et minimumshonorar samt forslag til, hvordan kontrolopgaven fremover kan varetages.

Udvalget vil samtidig få forelagt evalueringen af pilotforløbet med et sundhedstjek i 2017, som CFW fremsender i samarbejde med DAFI samt en redegørelse for forvaltningens kontrol med dokumentationen for de gennemførte sundhedstjek i 2017. Forvaltningen vil ligeledes fremlægge forslag til, hvordan kontrolopgaven med sundhedstjekket kan varetages fra 2018.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Umiddelbart efter Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse af indstillingen vil forvaltningen indgå resultatkontrakter med fonden Design Society, der er moderfond for DAFI og CFW og på baggrund heraf udbetale tilskuddene for 2017.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Enhedslisten og Socialdemokratiet fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Ø og S finder behandlingen af denne sag utilfredsstillende, og synes det er meget beklageligt, at man ikke allerede i år kan sikre sundhedstjek til alle modeller.”
Til top