Mødedato: 22.05.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Implementering af anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af social kontrol

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager anbefalingerne fra ekspertgruppen til forebyggelse af social kontrol til efterretning
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til udmøntning af 4 mio. kr. fra Integrationshandleplan 2017-18 til implementering af anbefalingerne fra ekspertgruppen til forebyggelse af social kontrol med henblik på høring i Socialudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i Integrationspolitik 2015-18 et mål om, at andelen af københavnere, der udsættes for social kontrol, skal falde og har igangsat forskellige indsatser, der skal forebygge social kontrol, herunder en målrettet skoleindsats med dialogaktiviteter for elever og opkvalificering af lærere, akutrådgivning for kommunens frontpersonale, øget inddragelse af minoritetsetniske forældre i skolens demokratiske fora samt samarbejde med civilsamfundet. For at kvalificere og styrke kommunens indsats mod social kontrol yderligere, nedsatte Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i efteråret 2016 en ekspertgruppe, der skulle udarbejde anbefalinger til kommunens fremadrettede indsats på området.

Den 12. december 2016 vedtog Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Integrationshandleplan 2017-18. Aftalen blev indgået af samtlige partier i udvalget. Med Integrationshandleplan 2017-18 har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget øremærket 2 mio. kr. årligt i 2017 og 2018 til implementering af anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af social kontrol.

I denne indstilling forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ekspertgruppens anbefalinger samt forvaltningens forslag til udmøntning af midler i Integrationshandleplan 2017-18 til implementering af ekspertgruppens anbefalinger.  

Løsning

1. Anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af social kontrol

Ekspertgruppen fik til opgave at komme med anbefalinger til kommunens fremadrettede indsats på området. Ekspertgruppens anbefalinger adresserer udfordringer med social kontrol blandt minoritetsetniske unge med fokus på tiltag, der

  • er målrettet unge, familie, nærmiljø og fagpersoner
  • inddrager aktører fra civilsamfundet med kendskab til og berøring med miljøer, hvor social kontrol er særligt udbredt
  • forebygger reproduktion af social kontrol blandt unge.

Ekspertgruppens anbefalinger skal overordnet bidrage til målsætningen i Københavns Integrationspolitik 2015-18, om at andelen af københavnere, der er udsat for social kontrol, skal falde. Som ramme for ekspertgruppens anbefalinger, har ekspertgruppen udarbejdet følgende definition af social kontrol:

”Der er tale om social kontrol, når individet gennem pres, tvang eller vold begrænses i sin livsudfoldelse og ret til at træffe selvstændige valg angående eget liv og fremtid. Det gælder f.eks. den enkeltes selvbestemmelse over egen krop, frihed til at vælge venner, fritidsaktiviteter, religion, påklædning, uddannelse, kæreste eller ægtefælle.”

 

Ekspertgruppens anbefalinger tager udgangspunkt i nedenstående forebyggelsestrekant, der er en forståelse af, at forebyggelse kan ske på forskellige niveauer med forskellige indsatstyper. Derudover har ekspertgruppen givet anbefalinger til en styrket koordinering og øget viden på området. 

Den forebyggende indsats har et opbyggende bredt sigte og et fokus på en bred målgruppe af unge. Der er fokus på at skabe oplysning og refleksion gennem dialog og undervisning om social kontrol.

Den foregribende indsats har fokus på unge, der udviser tegn på mistrivsel på grund af social kontrol. Der er fokus på at opkvalificere frontmedarbejdere til at identificere tegn på mistrivsel, relateret til social kontrol.        

Den indgribende indsats retter sig mod den enkelte unge, der viser tydelige tegn på problemer på grund af social kontrol. Der er fokus på at sikre et beredskab for de unge, for hvem situationen er eskaleret, og hvor der er begrundet frygt for den unges trivsel og udvikling.

Ekspertgruppen har fremlagt følgende 12 anbefalinger til at styrke indsatsen mod social kontrol:

Anbefalinger til forebyggende indsats

  1. Styrket indsats, målrettet unge
  2. Øget samarbejde mellem kommune og friskoler
  3. Øget inklusion af forældre i skoler og institutioner
  4. Inddragelse af forældre og lokalmiljø
  5. Styrkelse af den udgående forebyggelsesindsats.

Anbefalinger til foregribende indsats

    6.  Kompetenceudvikling af fagpersoner

    7.  Minoritetsrådgivere på skoler.

 

Anbefalinger til indgribende indsats

    8Bedre opfølgning til unge efter ophold på krisecenter

    9.  Større fokus på mægling i familien.

 

Anbefalinger til styrket koordinering og øget viden

    10. Én indgang til kommunen

    11. Etablering af tværsektoriel styregruppe

    12. Systematisk evaluering af indsatser.

 

Se en uddybning af de enkelte anbefalinger i ekspertgruppens rapport i bilag 1 samt i tabel 1 nedenfor.

 

2. Udmøntning af midler i Integrationshandleplan 2017-18 til implementering af anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af social kontrol

 

Med Integrationshandleplan 2017-18 har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget øremærket 2 mio. kr. årligt til at implementere indsatser på baggrund af ekspertgruppens anbefalinger.

Af tabel 1 fremgår forvaltningens forslag til, hvilke af ekspertgruppens anbefalinger der udmøntes via de 2 mio. kr. fra Integrationshandleplan 2017-18. I tabellen fremgår desuden forvaltningens forslag til mål.

 

Forvaltningen foreslår, at midlerne fra integrationshandleplanen afsættes til anbefalinger, som indeholder indsatser, der direkte er målrettet de unge, deres forældre, relevante civilsamfundsaktører og frontpersonale. Disse anbefalinger er overvejende en videreførelse og udvikling af forvaltningens tidligere indsatser til bekæmpelse af social kontrol, som blev igangsat med Integrationsaftale 2015-16.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil være ansvarlig for implementering af nedenstående indsatser. Da flere af indsatserne vedrører borger- og medarbejdergrupper i andre forvaltninger, vil det være relevant at inddrage disse forvaltninger i udviklingen og implementering af de enkelte indsatser. Af tabel 1 fremgår, hvilke forvaltninger det ville være relevant at inddrage under de enkelte indsatser.

Tabel 1. Forslag til finansiering via Integrationshandleplan 2017-18

Anbefaling

Indsats

Midler afsat

(årligt i 2017-18)

1. Styrket indsats målrettet unge

Formål: Oplyse børn og unge om deres rettigheder, handlemuligheder og egen adfærd for at forebygge social kontrol og modkultur.

 

Indhold: Skoleindsatsen, som blev igangsat med Integrationsaftale 2015-16, skal videreudvikles, så den ud over at oplyse de unge om deres rettigheder og handlemuligheder, også har fokus på de unges egen adfærd i forhold til social kontrol. Skoleindsatsen, som tidligere kun har været udbudt for udskolingstrinnet, skal udvides til også at omfatte mellemtrinnet gennem f.eks. ung-til-ung-dialogaktiviteter, undervisningsmaterialer, workshop og teater. I udviklingen af indsatsen for mellemtrinnet skal desuden være fokus på identitet og modkultur. Endelig skal indsatsen målrettet unge udvides til at inddrage klubber, foreninger og de sociale medier.

 

Samlet mål for 2017-18: Indsatsen når ud til minimum 2.000 børn og unge på skoler, klubber og foreninger.

0,5 mio. kr.

 

Ansvarlig: BIF

Andre relevante forvaltninger:
BUF, SOF og KFF

2. Øget samarbejde mellem kommune og friskoler

Formål: Udbrede skoleindsatsen til relevante friskoler, herunder fokus på forebyggelse af reproduktion af social kontrol blandt de unge selv.

 

Indhold: Skoleindsatsen udbredes til relevante friskoler, og der udvikles tilbud særligt målrettet behov og udfordringer på de københavnske friskoler, herunder f.eks. forumteater, workshops og oplæg om social kontrol.

 

Samlet mål for 2017-18: Indsatsen når ud på minimum 5 friskoler.

0,2 mio. kr.

 

Ansvarlig: BIF

Andre relevante forvaltninger:
BUF

4. Inddragelse af forældre og lokalmiljø

 

Formål: Iværksætte forebyggelsesindsatser i udsatte og lukkede miljøer mhp. at etablere samarbejde med forældre samt nå ud til særligt isolerede kvinder.

 

Indhold: Samarbejde med civilsamfundsorganisationer som Bydelsmødre og andre lokalt forankrede forældregrupper og kvindeklubber. Indsatsen består bl.a. af møderækker for forældre i udsatte boligområder og efteruddannelse til bydelsmødre eller andre relevante.

 

Samlet mål for 2017-18: Indsatsen når ud til minimum 500 forældre.

0,5 mio. kr.

 

Ansvarlig: BIF

Andre relevante forvaltninger:
BUF og SOF

6. Kompetence-udvikling af fagpersoner

 

Formål: Sikre at relevant fagpersonale omkring de unge har kompetencer til at identificere og reagere på tegn på social kontrol blandt unge.

 

Indhold: Opkvalificering af fagpersoner gennem kurser og vidensoplæg, bl.a. i samarbejde med enheden i Undervisningsministeriet, som arbejder med forebyggelse af social kontrol.

Samlet mål for 2017-18: Minimum 500 medarbejdere på skoler, klubber, foreninger mm. opkvalificeres gennem kurser og oplæg.

0,6 mio. kr.

 

Ansvarlig: BIF

Andre relevante forvaltninger:
BUF, SOF og KFF

8. Bedre opfølgning på unge efter ophold på krisecenter

Formål: Sikre bedre hjælp til ofre for æresrelaterede konflikter og social kontrol så de får den bedste støtte til et liv efter ophold på krisecentre/safehouse.

 

Indhold: Efteruddannelse af støttekontaktpersoner, bedre formidling af kommunale tilbud og frivillige tilbud som f.eks. mentorforløb og samtalegrupper, som kan støtte den enkelte i at opbygge nye netværk og fællesskaber. Indsatsen iværksættes i samarbejde med RED-Safehouse.

 

Samlet mål for 2017-18: Alle relevante støttekontaktpersoner får tilbudt efteruddannelse. Minimum 80 pct. af de relevante støttekontaktpersoner efteruddannes i løsning af æresrelaterede konflikter og social kontrol.

0,2 mio. kr.

 

Ansvarlig: BIF

Andre relevante forvaltninger:
SOF

11. Etablering af tværsektoriel styregruppe

Formål: Øge samarbejde og koordinering på tværs af forvaltninger, herunder SOF og BUF, for at sikre en helhedsorienteret og systematisk håndtering af henvendelser og styrke den generelle indsats mod social kontrol.

 

Indhold: Sekretariatsbetjening af styregruppen, herunder udarbejdelse af sagsgangsbeskrivelser med klare retningslinjer for håndtering af henvendelser vedr. social kontrol, underretninger og tvangsfjernelser samt systematisk opfølgning på disse sager. Styregruppen skal desuden sikre, at samarbejdet med de omkringliggende kommuner fungerer optimalt, særligt ift. overgangen fra krisecenter/safehouse til egen bolig og selvstændig tilværelse. 

 

Samlet mål for 2017-18: Styregruppen etableres, og der afholdes minimum 4 møder.

Finansieres inden for BIF's eksisterende ramme

 

Ansvarlig: BIF

Andre relevante forvaltninger:
BUF, SOF og KFF

Samlet

 

2 mio. kr.

Såfremt der er politisk ønske om at fremme øvrige indsatser under ekspertgruppens anbefalinger, vil forvaltningen tage initiativ til, i samarbejde med de øvrige relevante forvaltninger, at udarbejde et budgetforslag, der kan indgå i budgetforhandlingerne om budget 2018.  

Forvaltningen kan desuden orientere om, at 0,2 mio. kr., som i udmøntningen af Budget 2016 blev øremærket til samarbejde med civilsamfundet i indsatsen mod social kontrol, i 2017 anvendes til et samarbejde med NGO'en ”Exitcirklen – Nej til Psykisk Vold & Social Kontrol”. Samarbejdet er i tråd med ekspertgruppens anbefaling 8 om bedre opfølgning til unge efter ophold på krisecenter, hvor der bl.a. anbefales et mere systematisk samarbejde med civilsamfundsaktører om efterværn til  unge, som har haft ophold på krisecentre.

Økonomi

Indstillingen udmønter 2 mio. kr. i servicemidler årligt i perioden 2017-2018 fra Integrationshandleplan 2017-18. Midlerne i Integrationshandleplan 2017-18 er øremærket til at implementere indsatser mod social kontrol på baggrund af anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af social kontrol.

Indsats

Mio. kr. i 2017

Mio. kr. i 2018

I alt i mio. kr.

Styrket indsats målrettet unge

0,5

0,5

1

Øget samarbejde mellem kommune og friskoler

0,2

0,2

0,4

Inddragelse af forældre og lokalmiljø

0,5

0,5

1

Kompetenceudvikling af fagpersoner

0,6

0,6

1,2

Bedre opfølgning på unge efter ophold på krisecenter

0,2

0,2

0,4

Etablering af tværsektoriel styregruppe

0*

0*

0

Udgifter til service i alt i mio. kr.

2

2

4

* Indsatsen kræver ikke yderligere finansiering, men finansieres inden for forvaltningens eksisterende ramme.

Videre proces

Efter Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse sendes sagen i høring i Børne- og Ungdomsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Socialudvalget. Herefter forelægges sagen til 2.-behandling og endelig godkendelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 28. august 2017.

Primo 2018 forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget status på implementering af indsatserne mod social kontrol via afrapportering på Integrationshandleplan 2017-18.

I efteråret 2017 afholdes en konference om social kontrol, hvor ekspertgruppens anbefalinger og Københavns samlede indsatser på området præsenteres. Formålet med konferencen vil være at vidensdele mellem kommuner og andre relevante aktører på området. Udvalget vil modtage en invitation til konferencen.  

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag til det fjerde punkt i tabel 1:

”[Samarbejde med bydelsorganisationer] der deler ekspertgruppens definition af social kontrol og som aktivt ønsker at arbejde for definitionen”.

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Enhedslisten, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi glæder os over ekspertgruppens definition på social kontrol, der ikke definerer social kontrol som noget knyttet til bestemte etniske eller religiøse grupper. Derfor er det også vigtigt, at denne indsats ikke opfattes som løsningen på social kontrol generelt, men er en målrettet indsats overfor en bestemt målgruppe. Indsatsen skal desuden have et fokus på at opstille / tilbyde alternative fællesskaber frem for at udpege nogen som potentielt problematiske pga. deres etnicitet, religiøse eller kulturelle baggrund. Det er desuden nødvendigt at medtænke den effekt, det kan have at blive udsat for diskrimination eller andre strukturelle barrierer for deltagelse i samfundet.”

Til top