Kvalitetstjek af beskæftigelsesindsatsen, forår 2013
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status over tilbuddenes kvalitet til efterretning (bilag 1-2)
Problemstilling
Ledige og sygemeldte københavnere bliver af Jobcenter København henvist til en bred vifte af forskellige tilbud og indsatser, herunder i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens egne beskæftigelses- og jobcentre.
Med henblik på at foretage en systematisk og løbende opfølgning på tilbuddenes kvalitet, udarbejder forvaltningen halvårligt en status herpå - et kvalitetstjek.
I kvalitetstjekket er fokus rettet på kvalitetsindikatorer for de anvendte aktiveringstilbud, hos eksterne leverandører og i job- og beskæftigelsescentrene, samt de tilbud, hvor kontaktforløb og aktivering samlet er varetaget eksternt hos en af forvaltningens anden aktør-samarbejdspartnere.
Løsning
Forvaltningen har udarbejdet oversigter over tilbuddenes kvalitet på baggrund af tilgængelige kvalitetsindikatorer i marts 2013. Oversigterne indeholder kvalitetsindikatorer på tilbudsniveau i forhold til job- og uddannelseseffekter, brugertilfredshedsmålinger, antal klager over tilbuddene samt eventuelle bemærkninger fra det eksterne tilsyn (jf. bilag 1-2). Forvaltningen har siden seneste rapportering til udvalget (BIU-møde d. 8. oktober 2012) arbejdet på at præsentere kvalitetsindikatorerne på en mere oversigtlig måde.
I bilag 1 er job- og uddannelseseffekter af tilbuddene opgjort. Tilbuddene er opdelt efter den målgruppe af ledige borgere, som de henvender sig til. Effekterne er i oversigterne sammenholdt med borgernes forudgående ledighedslængde, som indikator for hvor langt borgeren reelt befinder sig fra det ordinære arbejdsmarked. Bilag 1 indeholder desuden en opsamling på de samlede effekter af tilbuddene, samt eventuelle klager over leverandøren eller bemærkninger fra det eksterne tilsyn. Herudover fremgår brugertilfredsheden med den enkelte leverandør, på tværs af forskellige tilbud.
Bilag 2 indeholder uddybende informationer om brugertilfredshed på de enkelte indsatsområder.
Opgørelserne over effekter er, af metodiske grunde, kun foretaget på tilbud, som er gennemført af mindst 30 borgere i måleperioden.Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen implementerer et progressionsredskab til at måle borgernes udvikling i tilbuddene, jf. nedenfor. Fremover vil data herfra indgå i en vurdering af tilbuddenes kvalitet.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i bilag 1 kommenteret de effekter, som tilbuddene til de forskellige målgrupper kan fremvise.
Oversigten viser ordnet for de enkelte grupper:
- Arbejdsmarkedsparate ledige (dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 1)
Effekten for klyngen (Albertslund, Brøndby, Ishøj, Fredericia, Odense, Svendborg, Ålborg og Århus) ligger lidt højere på 36%. Det er for de arbejdsmarkedsparate ledige over 30 år, herunder særligt kontanthjælpsmodtagere hvor København har en lavere effekt end klyngen, og særligt på redskaberne opkvalificering og virksomhedspraktik.
- Ikke-arbejdsmarkedsparate ledige ((primært) kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2)
Effekten for klyngen ligger på 15 %. Forvaltningen vurderer, at den lavere effekt i København hænger sammen med at færre brugere i målgruppen visiteres til match 3 og førtidspension.
- Tilbud til sygemeldte ledige (Sygedagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere)
3 måneders job- og uddannelseseffekten for aktiverings tilbud til sygemeldte borgere i perioden marts 2012 til og med august 2012 er 14 %. Der har været i alt 3.471 afsluttede forløb i måleperioden.
For sygedagpengemodtagere, ligger andelen i job eller uddannelse 3 måneder efter de har afsluttet et sygedagpengeforløb lidt højere i København sammenlignet med resten af klyngen. (Der findes ikke data for klyngen, der kan omsættes til et direkte sammenligneligt tal)
Forvaltningen bemærker, at der er sket en stigning (3 % - point) i 3 måneders effekterne af tilbud til ikke-arbejdsmarkedsparate ledige i forhold til seneste kvalitetstjek.
Opfølgende handlinger
Dette omhandler på forskellige områder FTF-A/AAK, Incita, Kofoeds Skole og Hans Knudsen Instituttet, jf. kommentarer i bilag 1. Forvaltningen vil gå i dialog med disse leverandører for at drøfte baggrunden for deres præstation - med afsæt i Jobcenterets vurdering af, om fx forskel i visiteringspraksis kan være en del af forklaringen herpå. Såfremt forvaltningen ikke finder særlige begrundelser for at deres effekter ligger lavere end sammenlignelige tilbud vil forvaltningen bede pågældende om at udarbejde en handleplan. En vurdering af denne handleplan samt opfølgende målinger vil danne afsæt for at vurdere, om der skal ske yderlige tiltag.
Forvaltningen anvender generelt følgende procedurer over for leverandøre, der skiller sig negativt ud på en eller flere af de kvalitetsindikatorer som forvaltningen løbende overvåger. Typisk vil første skridt være, at indkalde en leverandør til et møde omkring deres præstation på en eller flere af disse indikatorer. Der kan afhængig af leverandørens reaktion på dette og forvaltningens vurdering af situationens alvor og det konkrete problems karakter herefter finde et eller flere tiltag sted. Det kan f.eks være yderligere vejledning af leverandører, krav om redegørelser, udarbejdelse af handleplaner, supplerende uanmeldte tilsynsbesøg (fra eksternt tilsyn eller forvaltningen selv), (midlertidigt) stop af henvisninger til leverandøren. Ultimativt kan forvaltningen opsige rammeaftalen hvis leverandøren vurderes at være i misligholdelse af aftalen. Se nedenstående eksempel med konkrete tiltag ift. negative brugertilfredshedsvurderinger hos TUCJOB.
I forhold til brugertilfredshed viser kvalitetstjekket, at langt de fleste tilbud bedømmes positivt overordnet set (spørgsmålet ”Jeg er alt i alt tilfreds med forløbet”). Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har dog midlertidigt indstillet nyhenvisninger til leverandøren TUCJOBs Intensive Jobformidlingsforløb (akutpakkeforløb) på baggrund af en negativ brugertilfredshedsvurdering på disse forløb. Forvaltningen har her bl.a. ønsket yderligere dokumentation af leverancer og vil på baggrund heraf og af andre tiltag hos leverandøren for at rette op – samt forvaltningens egne opfølgende tilfredshedsmålinger på borgere der har afsluttet deres forløb – vurdere, om der er basis for, på ny at åbne op for henvisninger til TUCJOBs akutpakkeforløb.
Tilsvarende fremgik det af forrige kvalitetstjek, at forvaltningen ville følge antallet af brugerevalueringer samt tilfredshed hos de to leverandører, Jobdk og JobVision. De to leverandører fungerer som Anden Aktør med myndighedsansvar for borgerens kontaktforløb. Mens forvaltningen vurderer, at de to leverandører har nået et tilfredsstillende antal brugerevalueringer, har JobVision skilt sig ud med dårligere brugertilfredshedsvurderinger end de øvrige leverandører. På den baggrund har forvaltningen reduceret antallet af henvisninger af borgere til JobVision frem mod marts 2013, hvorefter det nye LVU-udbud er trådt i kraft. Her er hverken Jobdk eller JobVision leverandør.
Endelig har forvaltningen indskærpet overfor Hartmanns, at borgerne skal have mulighed for at evaluere deres forløb.
Det skal bemærkes, at der siden flere af de forskellige udbud af beskæftigelsesindsatsen ikrafttrædelse er sket nogle rammemæssige ændringer, herunder fx pensionsreformen, der har betydet at kravene og rammerne for indsatsen og dermed forretningen har ændret sig, hvorfor nogle leverandører på forskellige områder har opsagt samarbejdet. Det drejer sig om følgende leverandører As3 Employment (opsigelse af rammeaftale på match-2 udbuddet), Team Aktiv (opsigelse af aftale på sygefraværsudbuddet), Jersing (konkurs), ISS (midlertidig deaktivering af rammeaftale - match -1 udbud)
Eksternt tilsyn
Kommunens eksterne tilsyn, Europakontoret AB, udarbejder årligt en samlet tilsynsrapport for de udbudsområder, hvor kommunen har indgået aftale om et eksternt tilsyn.
Nærværende kvalitetsstatus omfatter tilsynets årsrapporter vedr. 2012 (forvaltningens egne beskæftigelsescentre, match 2-udbuddet, sygefraværs-udbuddet og fleksjobudbud). Det eksterne tilsyns årsrapporter for 2012 kan rekvireres i sekretariatet. Forvaltningen har vurderet de konkrete bemærkninger fra tilsynet, herunder om der er tale om forhold, hvor leverandøren ikke kan bebrejdes – eksempelvis at et tilsynsbesøg ikke kan gennemføres helt eller fuldt ud på leverandørens adresse grundet af borgerne er i virksomhedspraktik.
I tilfælde af, at bemærkningerne giver anledning til handling fra kommunens side, tager forvaltningen individuel kontakt til de enkelte leverandører. Der har ikke været leverandører i den mellemliggende periode (siden seneste kvalitetstjek), som har haft bemærkninger fra det eksterne tilsyn, der har givet anledning til handling fra forvaltningens side.
Kommunens eksterne tilsyn har været i udbud siden seneste kvalitetstjek (mødet den 1. oktober 2012, punkt 5) og forvaltningens nuværende tilsynsenhed genvandt opgaven. Fra 2013 vil alle indsatsområder, dermed blive omfattet af eksternt tilsyn.
Økonomi
Ingen
Videre proces
Materialet vil blive anvendt i Center for Driftsunderstøttelses løbende dialog med forvaltningens eksterne samarbejdspartnere og job- og beskæftigelsescentrene, i den løbende udvikling af indsatsen og resultaterne heraf.
Forvaltningen vil præsentere resultaterne både bilateralt, jf. opfølgende handlinger, samt for leverandørkredsen på leverandørmøder. Derudover vil resultaterne blive præsenteret på ledelsesmøder med job- og beskæftigelsescentrene, hvor den videre kommunikation og handlinger vil blive drøftet.
Forvaltningen er i gang med at udvikle et koncept til måling af de lediges progression mod arbejdsmarkedet. Formålet er at synliggøre realisering af delmål med indsatsen, samt kvalificere og målrette indsatsen overfor den enkelte borger. Der arbejdes med progressionsmål for både matchgruppe 1 og matchgruppe 2. Progressionsmålingerne skal danne udgangspunkt for mere præcise leverandørbestillinger, og leverandører forpligtes til at afrapportere på de udvalgte progressionsmål. Progressionsredskabet forventes at blive implementeret sommer 2013.
Næste oversigt over kvaliteten af aktiveringstilbud for ledige i Københavns Kommune, vil blive fremlagt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i efteråret 2013.
BILAG
1. Samlet kvalitetsopfølgning for Københavns Kommunes borgere – april 2013
2.a Brugertilfredshed - Anden-Aktør
2.b Brugertilfredshed - Match 1 udbud
2.c Brugertilfredshed - Match 2 udbud
2.d Brugertilfredshed - Tilbud til Sygemeldte
2.e Brugertilfredshed - Job- og beskæftigelsescentrene
Morten Binder / Kaj Ove Christiansen